Nekateri delavci se bodo razveselili božičnic, najbolj veselo bo v farmacevtski industriji, zavarovalnicah, bankah, Petrolu in Telekomu. Foto: Reuters
Nekateri delavci se bodo razveselili božičnic, najbolj veselo bo v farmacevtski industriji, zavarovalnicah, bankah, Petrolu in Telekomu. Foto: Reuters

Najvišjih božičnic ali nagrad za poslovno uspešnost se veselijo v farmacevtski industriji zavarovalnicah, Petrolu in Telekomu. Od podjetij, ki so TV Slovenija posredovali podatke, bodo najvišjo 2100-evrsko božičnico dobili v nazarskem podjetju BSH, v Zavarovalnici Triglav bodo dali 1,2-kratnik povprečne plače, v zavarovalnici Sava in Krki bo božičnica v okviru povprečne bruto plače v državi, v Petrolu 1400, v NLB -ju pa v povprečju 1500 ter v Telekomu 1000 evrov.

"V Telekomu imamo v kolektivni pogodbi zapisano božičnico kot obvezo za izplačilo, tako da bo izplačana še ta mesec pred prazniki v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne plače v Sloveniji, kar znese v neto znesku malenkost več kot tisoč evrov," je pojasnil Cvetko Sršen, predsednik uprave Telekoma.

"V NLB-ju ne izplačujemo klasične božičnice, pač pa posebno nagrado za delovno uspešnost. Letos so rezultati tako dobri, da je ta nagrada izplačana. Povezana je s posamično uspešnostjo, ni enaka za vse. Minimalni znesek je zagotovljen vsem, potem je pa v odvisnosti od rezultatov lahko izplačano do skoraj 1900 evrov," je povedal predsednik uprave NLB-ja Blaž Brodnjak.

Tudi sindikati pozivajo podjetja k izplačilu nagrad vsaj v minimalni višini. "Delodajalci so v različnih situacijah, nekatera podjetja so skozi koronakrizo pravzaprav prosperirala, druga podjetja so bila zaprta, tukaj sredstev ni, same državne pomoči iz PKP-jev (protikoronski paketi pomoči, op. n.) pa ne vplivajo na samo možnost izplačila božičnice za zaposlene, vplivajo pa na možnost izplačila za poslovodne delavce, ki jih v tem primeru ne morejo dobiti," je za TV Slovenija povedala Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Velik del proizvodnih in drugih podjetjih, ki jim je kriza zaradi koronavirusa najbolj prizadela, pa odločitve o teh izplačilih še niso sprejeli. Pri trgovcih, eni redkih, ki so letos nemoteno poslovali, so prav tako dobili božičnico, sicer pa se bo tistim z minimalno plačo ta s prvim januarjem spet nekoliko zvišala.

Nekateri delavci se bodo razveselili božičnice