Đokovićevi podporniki so se na pobudo njegovega očeta Srđana zbrali tudi na shodih v Beogradu. Foto: AP
Đokovićevi podporniki so se na pobudo njegovega očeta Srđana zbrali tudi na shodih v Beogradu. Foto: AP

"Datum prvega pozitivnega izvida PCR-testa na novi koronavirus je bil zaznan kot 16. december 2021," so dejali.

Odvetniki so še navedli, da 14 dni po pozitivnem izvidu testa Đoković "v zadnjih 72 urah ni imel vročine ali simptomov covida-19". Prav v zadnjem mesecu preboleli covid naj bi bila podlaga za vlogo za odobritev medicinske izjeme, da bi lahko Srb pripotoval v Avstralijo.

A zdaj so se pojavile fotografije Đokovića z dne 17. decembra, ko se je v svojem Teniškem centru Novak v Beogradu udeležil podelitve nagrad za otroke. Na vrsti fotografij pozira z otroki in oboževalci, pri čemer nihče izmed njih ne nosi zaščitne maske.

Sorodna novica Avstralske oblasti in organizatorji turnirja krivijo drug drugega. Oglasil se je Đoković.

Kot izpostavlja ameriški športni novinar in teniški komentator Ben Rothenberg, je bil "december za Đokovića natrpan mesec", tako se je 16. decembra v Beogradu udeležil okrogle mize in slovesnosti ob razkritju znamke srbske pošte njemu v čast – vse v notranjih prostorih, brez mask.

Poleg tega je bil rok organizatorjev OP-ja Avstralije za oddajo prijav za medicinske izjeme 10. december.

14. decembra je bil sicer Đoković na tekmi Evrolige med Crveno zvezdo in Barcelono, kjer se je fotografiral z vrsto navijačev in igralci – tudi z Niglom Hayesom-Davisom, ki je bil dan pozneje pozitiven.

Nekateri so v teh dneh že prej podvomili o navedbah, da je številka ena moškega tenisa prebolel covid v zadnjih šestih mesecih, saj tega ni javno razkril, je pa bil pozitiven junija 2020, kar takrat je sporočil.

34-letni Đoković bi moral v Melbournu braniti naslov in se potegovati za rekordni 21. grand slam, s čimer bi postal absolutni rekorder, pred tekmecema Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem.

Birokratski polom?

Đoković na sojenje čaka v hotelu za tujce v družbi prosilcev za azil. Foto: AP
Đoković na sojenje čaka v hotelu za tujce v družbi prosilcev za azil. Foto: AP

Srbova odklonilna stališča do cepljenja so javno znana, a sta mu dve ločeni komisiji v Avstraliji odobrili izjemo na podlagi prebolevnosti, kar je zadostovalo za sodelovanje na turnirju, ne pa, kot se je izkazalo, za sam vstop v državo.

Kdo je kriv, da mu je bil vizum izdan in nato preklican, in kako je nastal šum v komunikaciji med avstralskimi oblastmi, oblastmi zvezne države Viktorija in organizatorji turnirja, ki naj bi vedeli, da prebolevnost ni zadosten razlog za izjemo, ni povsem jasno.

Avstralski časnik The Age, ki dramo pozorno spremlja, navaja vire, blizu Đokovića, da naj bi imel Srb pravno trden primer in da je bil "ogoljufan".

Đokovića so na letališču v Melbournu v sredo zasliševali kar osem ur, nato pa so ga namestili v zloglasni varovani dom za prosilce za azil Park hotel, kjer čaka na zaslišanje v ponedeljek. Prošnje, da bi ga premestili drugam ali v hišo, ki jo je že najel, so ostale neuslišane.

Izgnali tudi Voračovo

Sorodna novica Đoković postranska žrtev avstralskih predvolilnih političnih igric?

Avstralski premier Scott Morrison je pozneje insinuiral, da si je Srb sam kriv, ker je na Instagramu oznanil, da mu je bil odobren vizum na podlagi medicinske izjeme, s čimer je močno razburil frustrirane Avstralce, ki že skoraj dve leti živijo z enimi najstrožjih pandemičnih ukrepov na svetu.

Po javnem pogromu nad oblastmi naj bi se bile te nato prisiljene odzvati, Đoković pa je bil daleč največje ime, ki je v državo potoval z medicinsko izjemo.

Za to je sicer skupno zaprosilo 26 necepljenih igralcev in članov osebja, odobrili so jo "peščici", kot je sporočil direktor turnirja OP-ja Avstralije Craig Tiley. Na prebolevnost naj bi se od teh sklicevale tri take osebe, ki so, v nasprotju z Đokovićem, nemoteno vstopile v Avstralijo.

A pozneje so oblasti vzele pod drobnogled tudi te izjeme in tako v petek preklicale vizum češki tenisačici Renati Voračovi in jo zaprle v isti hotel kot Đokovića. Voračova je hotel za češke medije opisala "kot zapor". Voračovi so dokončno preklicali vizum, tako da je morala zapustiti Melbourne.

Še tretja oseba, linijski sodnik, je sam zapustil državo.

Srbska vlada tenisaču stoji ob strani

Srbska premierka Ana Brnabić je v soboto povedala, da se je pogovorila z avstralsko ministrico za zunanje zadeve, Marise Payne: "Pozitiven ton je čutiti z avstralske strani. Srbska vlada je pripravljena dati vsa potrebna zagotovila za vstop Novaka Đokovića v Avstralijo, vpleten je tudi predsednik (Aleksandar Vučić)."

Obenem je povedala, da se trudijo na vse načine, da bi teniškemu šampionu olajšali bivanje v hotelu Park, kjer ostaja do končne odločitve. "Uspeli smo mu dostaviti hrano brez glutena, nabaviti opremo za vadbo, dali so mu prenosnik, kartico SIM, da je bil v stiku z družino."

Direktor turnirja zasebno pohvalil osebje

Medtem je na dan pricurljal videoposnetek, v katerem je Tiley zasebno pohvalil osebje avstralske teniške zveze, češ kako "odlično" so se spopadli z Đokovićevim primerom in dramo, ki se vrti okoli njega.

A Tiley še vedno ni pojasnil javnosti, zakaj je prav njegova organizacija necepljenim igralcem zagotovila, da jim bo prebolevnost omogočila potovanje.

Noletovi privrženci pred hotelom pozivajo k bojkotu OP-ja Avstralije. Foto: AP
Noletovi privrženci pred hotelom pozivajo k bojkotu OP-ja Avstralije. Foto: AP

Avstralski mediji so namreč objavili dve pismi avstralskega ministra za zdravje organizatorjem OP-ja Avstralije, v katerih jih izrecno opozarjajo, da prebolevnost ni zadosten razlog za izjemo. Pismi sta bili poslani novembra, istega meseca, ko je avstralsko veleposlaništvo v Beogradu Đokoviću odobrilo in izdalo vizum.

Avstralska teniška zveza, ki je v partnerstvu z vlado Viktorije organizator turnirja, je v teh dneh povsem utihnila, na medijska vprašanja ne odgovarja, prav tako ne dviguje telefonov ali odgovarja na elektronska pisma.

Na posnetku je Tiley v govoru osebju za malenkost zgovornejši. “Na tej točki smo se odločili, da ne bomo zadeve kaj dosti javno komentirali, preprosto zato, ker obstaja nerazrešena tožba, povezana z vstopom v Avstralijo. Ko se to enkrat razreši, bomo lahko delili z vami več informacij," jim pove na posnetku.

Trenutno je veliko kazanja s prsti in veliko zvračanja krivde drug na drugega, a vam lahko zagotovim, da je naša ekipa opravila neverjetno delo in storila vse, kar je lahko, glede na navodila, ki smo jih prejeli.”

Primer Đoković: Veliko ogorčenje in protesti v Beogradu

Zavajajoči podatki ali samo selektivno branje?

The Age medtem v svojem članku malce bolj osvetli celotno kolobocijo in razkriva najmanj dva meseca dolga pogajanja med organizatorji turnirja in avstralskimi oblastmi.

Tiley je, kot kaže, pritiskal na oblasti, da je za turnir "absolutno nujno", da nastopijo tudi "nekateri necepljeni igralci", čeprav pri tem ni Đokovića izpostavil poimensko, a glede na to, da je Srb z devetimi naslovi rekorder na OP-ju Avstralije, ni skrivnost, da je prav on tisti, čigar prisotnost je bila za organizatorje ključnega pomena.

Foto: AP
Foto: AP

A novembra je dvakrat dobil odgovor, da prebolevnost ni izgovor, v državo pa lahko vstopijo samo polno cepljeni igralci. Ne zadostuje en odmerek, prav tako ni veljavno cepljenje z ruskim Sputnikom.

A 7. decembra so organizatorji vsem igralcem poslali dopis, v katerem trdijo, da tudi "nedavna okužba s covidom-19 zdaj sodi v kategorijo, ki omogoča necepljenim pridobitev medicinske izjeme". Pri tem trdijo, da so skopirali informacije s turističnega portala Smart Traveller, na katerega naj bi jih usmeril prav minister za zdravje Greg Hunt. A na strani tega podatka – vsaj danes – ni (več?).

Da bi bilo vse skupaj še bolj zapleteno, pa se avstralska teniška zveza sklicuje tudi na javno dostopne napotke avstralske vladne posvetovalne skupine za cepljenje (ATAGI) z dne 26. november, v katerih je navedeno, da prebolevnost lahko velja kot osnova za medicinsko izjemo od cepljenja. A kaj, ko se to nanaša zgolj na Avstralce, izvzete iz lokalnih obveznih cepljenj, ne pa tujce, ki potujejo v Avstralijo.

Aleksander Čeferin: To je absurdno

Na Đokovićevo stran se je postavil prvi človek Uefe Aleksander Čeferin, ki je dejal, da če so avstralske oblasti Đokoviću odobrile medicinsko izjemo, je "povsem absurdno", da ga želijo zdaj deportirati. Čeferin, po poklicu odvetnik, je tako postal najvišje pozicionirani športni funkcionar, ki se je postavil za Srba. Ob tem opozarja, da podrobnosti primera ne pozna nič bolj kot drugi, saj tudi on zgolj interpretira podatke iz medijev. "Kar so storili Avstralci, ni korektno. Očitno obstajajo izjeme, če pa niso hoteli, da Đoković pride, in če njegov primer ne sodi pod izjeme, zakaj niso tega potem prej povedali? Ne razumem. Pravijo, da ljudem ni bilo po volji, da je Novak dobil medicinsko izjemo. S tem se absolutno ne strinjam," je sporočil.

Đokovićevi odvetniki: tenisač je decembra prebolel covid