Đokovićevi podporniki pred hotelom za prosilce za azil v Melbournu. Foto: EPA
Đokovićevi podporniki pred hotelom za prosilce za azil v Melbournu. Foto: EPA

34-letni najboljši teniški igralec na svetu Novak Đoković je pravoslavni božič preživel v skromnem azilnem hotelu v predmestju Melbourna, kjer (skupaj s prosilci za azil) čaka na začetek sojenja.

Medtem se je prvič svojim sledilcem oglasil na Instagramu. Najprej je vsem čestital za božič, nato pa v cirilici zapisal: "Hvala moji družini, Srbiji in vsem dobrim ljudem po svetu, ki me podpirajo. Hvala Bogu za zdravje." Nadaljeval je v angleškem jeziku: "Hvala ljudem po vsem svetu za vašo vztrajno podporo. Čutim jo in jo zelo cenim."

Foto: Instagram/Novak Đoković
Foto: Instagram/Novak Đoković

Sojenje proti njemu se bo začelo v ponedeljek. Pritožil se je namreč na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizum zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja proti covidu-19, ki je zahtevan za vstop. Izgon mu je grozil že v četrtek, a v državi ostaja vsaj do ponedeljka. Ali bo lahko na igriščih Melbourna naskakoval rekordni 21. turnir za grand slam, še ni jasno.

Sorodna novica Đoković postranska žrtev avstralskih predvolilnih političnih igric?

Voračova že decembra prišla v Avstralijo, zdaj so jo priprli

Po poročanju avstralskega portala ABC News so mejni organi pridržali tudi češko tenisačico Renato Voračovo, prostovoljno pa je državo zapustil tudi eden od sodnikov turnirja, ki je prišel v Avstralijo z enakim vizumom in medicinsko izjemo.

Pri Voračovi naj bi šlo za podoben primer kot pri Đokoviću – preklicali so ji avstralski vizum, zato so jo odpeljali v isti azilni hotel, v katerem na svojo usodo že čaka Srb. Po poročanju ABC-ja je Voračova že igrala na pripravljalnem turnirju v Melbournu, v četrtek pa so jo oblasti prijele in prepeljale v hotel za tujce. Sporočili so jo, da mora takoj zapustiti državo. Češke oblasti so prek svojega veleposlaništva v Canberri zahtevale pojasnila, a se je Voračova odločila, da se zaradi pomanjkanja možnosti za trening ne bo pritožila in bo zapustila državo.

Voračova naj bi že decembra v Avstralijo vstopila na podlagi iste zdravstvene izjeme, kot je to poskušal Đoković – dovoljenja avstralske teniške zveze, da je v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19, zato cepljenje ni potrebno.

38-letna Voračova je v karieri osvojila enajst turnirjev serije WTA v dvojicah. Med dvojicami je bila najvišje uvrščena na 29. mesto, med posameznicami pa na 74., a že leta 2010.

Renata Voračova. Foto: AP
Renata Voračova. Foto: AP

Preverjajo še več primerov vstopa v državo

Avstralske oblasti so namreč sporočile, da preverjajo vizume tudi drugih teniških igralcev v državi z zdravstvenimi izjemami za cepljenje ob začetku teniške sezone. V Avstraliji namreč velja zdravstvena izjema za cepljenje v primeru okužbe z novim koronavirusom v zadnjih šestih mesecih, ta izjema pa ne velja za tujce, ki želijo vstopiti v državo.

Ali bo Novak Đoković lahko branil naslov na igriščih Melbourna, še ni jasno. Turnir se začne 17. januarja. Če Đokovića na turnirju ne bo, bi se lahko Daniil Medvedjev in Alexander Zverev v primeru dobrih nastopov povzpela na vrh lestvice ATP. Foto: AP
Ali bo Novak Đoković lahko branil naslov na igriščih Melbourna, še ni jasno. Turnir se začne 17. januarja. Če Đokovića na turnirju ne bo, bi se lahko Daniil Medvedjev in Alexander Zverev v primeru dobrih nastopov povzpela na vrh lestvice ATP. Foto: AP

Zaradi zapleta v povezavi z Đokovićem so zvezne oblasti začele preverjati pogoje drugih teniških igralcev in članov ekipe za vstop v Avstralijo z zdravstvenimi izjemami. Najmanj dva druga igralca ali člana ekip naj bi se zato znašla pod drobnogledom.

Avstralski premier Scott Morrison je glede zavrnitve Đokovića na meji dejal, da teniški igralec ni predstavil ustreznih dokazov, ki bi mu omogočili izjemo.

"Pravila so pravila in ne obstajajo posebni primeri," je o tem povedal Morrison. Dodal je, da so avstralsko teniško zvezo že pred več tedni obvestili, da prebolelost v zadnjih šestih mesecih ni zadostna zdravstvena izjema, ki bi necepljenim tujcem omogočila vstop v državo. S teniške zveze so sporočili, da se enako kot do Đokovića vedejo tudi do preostalih 26 ljudi – igralcev in članov spremljevalnega osebja –, ki so zaprosili za zdravstveno izjemo za vstop v Avstralijo.

Očitno je pri vsem skupaj šlo tudi za šum v komunikaciji med oblastmi na več ravneh, malomarnost avstralske teniške zveze – ali pa preprosto slepo upanje, da obmejni organi ne bodo pretirano pikolovski.

Premierka Viktorije Jacinta Allan je namreč danes dejala, da direktor OP-ja Avstralije Craig Tiley in avstralska teniška zveza nista obvestila oblasti Viktorije glede pisem Morrisonove vlade, v katerih je bilo izrecno poudarjeno, da pretekla okužba s covidom, kar naj bi uveljavljal Đoković, ne bo zadostovala za podelitev medicinske izjeme za vstop v državo. Je pa še vedno na strani OP-ja Avstralije to navedeno kot ena od podlag za medicinsko izjemo.

Oglasil se je Andy Roddick, nekdanja številka ena moškega tenisa. Američan, ki po upokojitvi občasno tudi komentira dvoboje, nikoli ne varčuje z besedami, a je sinoči opozoril pred prezgodnjimi sklepi, saj da so se že v 24 urah nekatere navedbe izkazale za netočne.

Ob zadnji novici, da naj bi Tiley dobro vedel, da prebolelost ni dovolj, pa: "To je res slabo. Ob predpostavljanju, da so navedbe točne, bi bilo res težko Novaku izdati triletno prepoved vstopa v Avstralijo, kot velevajo pravila deportacije. Zanima me Tileyjev odgovor. Vedno je bil inovator in odličen pri svojem delu. Presenečen in razočaran sem."

A avstralska teniška zveza je za Herald Sun dejala, da kategorično zavrača navedbe, da so bili teniški igralci "zavestno zavedeni", in da je sledila navodilom svetovalne skupine ministrstva za zdravje glede cepljenja, da bi tako razložila, ali je posamezni necepljeni igralec po zakonodaji države Viktorije upravičen do nastopa.

Francoska ministrica: Na Roland Garrosu bo necepljeni lahko igral

Francoska ministrica za šport Roxane Maracineanu je dejala, da bo Novak Đoković lahko igral na drugem grand slamu sezone, Roland Garrosu, ki bo potekal maja, tudi če do takrat ne bo cepljen. Francija namreč dovoljuje vstop v državo tudi necepljenim, a pod strožjimi pogoji. "Ne bo imel toliko dostopa kot cepljeni igralci, a na turnirju bo lahko brez težav igral. Protokoli in pravilo mehurčkov to omogočajo," je bila jasna.

Jelena Đoković: Skušam najti hvaležnost in razumevanje

V tej drami vse več znanih izraža svoje mnenje in poglede. Medtem ko se Đoković na družbenih omrežjih še ni oglasil, je na Instagramu molk prekinila njegova žena Jelena. Objavila je fotografijo s plaže, na kateri se z Novakom poljubljata, ob njej pa voščila vsem za pravoslavni božič in ob tem zapisala: "Želela bi si, da bi bili tudi mi skupaj, a tolaži me misel, da smo vsaj zdravi. Iz te izkušnje bomo zrasli." Zahvalila se je vsem, ki podpirajo njenega moža. "Globoko sem vdihnila, da sem se umirila, skušam najti hvaležnost in razumevanje za vse, kar se dogaja. Edini zakon, ki bi ga morali spoštovati na vseh mejnih prehodih, je Ljubezen in spoštovanje do sočloveka. Ljubezen in odpuščanje nikoli nista napačna, ampak sta močna sila."

Kyrgios: Za cepljenje, a proti ravnanju oblasti

Avstralci so nestrpno čakali tudi na to, kaj si o zapletu misli "bad boy" svetovnega tenisa Nick Kyrgios, ki vsakomur v obraz brez dlake na jeziku pove, kar mu gre. Večkrat je imel v zobeh tudi že Đokovića – a ne tokrat, saj se je (vsaj delno) postavil na njegovo stran. "Resnično verjamem v cepljenje. Tudi sam sem se cepil zaradi drugih, zaradi maminega zdravja. A to, kako smo ukrepali glede Novaka, je res zelo slabo. Vse naslovnice, vsi memi ... Novak je eden največjih športnih junakov na svetu, a navsezadnje je predvsem človek. Morali bi biti boljši."

Đokoviću je podporo izrazil tudi ameriški teniški igralec John Isner, ki je na Twitterju zapisal: "Kar se Novaku dogaja, ni prav. Nobene razlage ni za to, kako ravnajo z njim. Spoštoval je pravila, dovolili so mu vstopiti v Avstralijo, zdaj pa je priprt proti svoji volji. Kakšna sramota."

Hrvaški igralec Marin Čilić pa je dejal: "To ni dobro za tenis, v svet ne pošilja lepe slike. O Novaku ne morem govoriti, nimam dovolj informacij. Zdi pa se mi neverjetno, da se je to zgodilo in da še vedno traja. Žal mi ga je, upam, da se bo zaplet hitro rešil."

"Đoković ni ujetnik Avstralije, lahko odide"
Kyrgios je okrcal avstralske oblasti. Foto: AP
Kyrgios je okrcal avstralske oblasti. Foto: AP

Becker: Njegova kariera in status sta ogrožena

Nekdanji nemški teniški as Boris Becker, ki je Đokovića več let celo treniral, pa ne najde posluha za njegove težave. Dvakratni zmagovalec OP-ja Avstralije je prepričan, da Đoković s svojim proticepilskim mišljenjem dela "veliko napako". "Ta napaka je tako velika, da bi lahko ogrozila celo preostanek njegove kariere in njegove možnosti, da bi se utrdil kot najboljši tenisač vseh časov," je dejal za časopis Daily Mail. Podobno jasen je bil v četrtek tudi španski zvezdnik Rafael Nadal, ki je dejal, da obžaluje Novakov položaj, a "da je jasno vedel že pred meseci, kakšni so pogoji za igranje v Avstraliji".

Oglasila se je tudi Zveza poklicnih igralcev tenisa, zveza igralcev, ločena od uradnega ATP-ja. Ustanovil jo je sam Đoković leta 2020. Sporočili so, da so v tesnih stikih s Srbom. "Đoković nam je potrdil, da se dobro počuti. Obenem nas je prosil, da želi sam pojasniti svoj pogled na pripor s svojimi besedami in takrat, ko bo sam želel."

Avstralska ministrica: "Ni ujetnik, svobodno lahko odide, kadar želi"

V Beogradu se je v četrtek na protestnem shodu v podporo Đokoviću zbrala množica ljudi. Zborovanje je potekalo na pobudo njegove družine, zbrane je nagovoril tudi njegov oče Srđan Đoković.

"Novak je Srbija, on predstavlja svoboden svet. Hvala, ker ste prišli, da se bomo zanj skupaj borili," je ob tem dejal njegov oče in napovedal, da se bodo protesti nadaljevali vsaj še v petek oziroma vse dotlej, dokler ne bo dočakal rešitve. Poudaril je tudi, da je njegov sin simbol svobodnega sveta, ki pa ga ne vidi na Zahodu, ampak v milijardah ljudi v vzhodni Evropi, Rusiji, na Kitajskem, v Latinski Ameriki in Afriki. Srđan Đoković je še dodal, da je Novak v Avstraliji pravzaprav zapornik, da so mu vzeli vse razen mobilnega telefona in da se ne more niti preobleči.

Svojega slavnega sodržavljana je podprla tudi srbska predsednica vlade Ana Brnabić. V pogovoru za Sky News je dejala, da sama in vsa Srbija stojita za Novakom ter da se bo Srbija borila za to, da bi imel Đoković pri obravnavi primera enake pravice in obravnavo kot drugi športniki.

Na obtožbe se je znova odzvala avstralska vlada. "Gospod Đoković v Avstraliji ni ujetnik. Kadar koli lahko svobodno odide, mejna kontrola mu bo to še olajšala," je dejala ministrica za notranje zadeve Karen Andrews.

Riddle: Opinion Poll - Koga podpirate v aferi Đoković?