Foto: AP
Foto: AP

Pravoslavni Srbi so sinoči praznovali sveti večer in Đokovićev oče Srđan je na tiskovni konferenci v Beogradu, v govoru, nabitem z domoljubnim patosom, malodane sina primerjal z mučenikom in žrtvenim jagnjem.

Minevali sta tudi točno dve leti, odkar je Novak Đoković doniral 25.000 dolarjev skupnostim, prizadetim v uničujočih gozdnih požarih, ki so takrat divjali po Avstraliji.

34-letni srbski teniški zvezdnik se je vedno dobro počutil v deželi "tam spodaj", kjer je osvojil rekordnih devet grand slamov, kar ni uspelo nikomur – morda tudi zaradi njemu bolj naklonjenega občinstva. Avstralija ima veliko srbsko diasporo in Noletovi navijači so v areni Roda Laverja preglasili žvižge, ki jih je bil sicer Đoković nemalokrat deležen.

Sorodna novica Nole v Melbournu do ponedeljka. Đokovićev oče: Avstralci ga hočejo ponižati.

Kar precej bi se dalo zapisati o razlogih, zakaj Đoković nikdar ni dosegel priljubljenosti svojih dveh največjih tekmecev, Rogerja Federerja in Rafaela Nadala, nekateri bodo krivili pritlehni rasizem, stereotipe o Balkanu kot barbarskem, diametralno nasprotje "urejene" Švice in njenih uglajenih predstavnikov. Številni lahko ugibajo, ali bi bila Federer ali Nadal deležna enake obravnave obmejnih organov, kot je je bil Đoković. A to so zgolj špekulacije.

"Zelo nelagodno se počutim ob tem, kako je gospod Đoković obravnavan. Nihče si ne zasluži biti ponižan na tak način. To bi se lahko razrešilo pred njegovim potovanjem. To ni lepa podoba, ki jo Avstralija pošilja v svet," je tvitnila predstavnica organizacije za človekove pravice Human Rights Watch Sophie McNeill.

McNeillova je v nizu tvitov nato izpostavila, da bo Đokovićev primer, kako oblasti ravnajo z njim in kam so ga zaprle (v enega zloglasnejših centrov za pridržanje nezakonitih prebežnikov), morda končno osvetlil kruto avstralsko politiko do pribežnikov.

Ga je nastopa stala objava na Instagramu?

Pri primeru Đokovićeve avstralske kalvarije velja v resnici bolj pogledati, v kakšno državo in družbeno ozračje se je podajal necepljeni Srb, ki ni skrival svojega skepticizma glede cepiv proti covidu-19.

Sorodna novica Nadal: "Svet je pretrpel dovolj, da ne bi spoštovali pravil." McNamee Noletu v bran.

Športnik, ki je malce naivno verjel, da lahko po skoraj dveh letih pandemije in popolne razklanosti družbe glede ukrepov, omejitev in cepljenja na družbenih omrežjih zmagoslavno oznani, da prihaja na OP Avstralije branit naslov necepljen, na podlagi medicinske izjeme.

Zelo verjetno je, da je bilo zanj prav to usodno, saj se je usul plaz kritik na Srba, na proticepilce, na avstralsko vlado, ki omogoča "medicinske izjeme" v času, ko Avstralci že skoraj dve leti trpijo drakonske ukrepe za zajezitev koronavirusa.

Povedano drugače, Nole ni ravno najbolje "prebral" časa in prostora, v katerem se je odločil nehote podrezati v osje gnezdo pandemičnih frustracij.

Prevelika tarča

Kar je sledilo, je bila bolj ali manj predstava avstralskega premierja Scotta Morrisona za nabiranje točk pred prihajajočimi volitvami, saj zaradi ukrepov in naraščanja okužb v državi njegova politična usoda visi na nitki, v manj kot letu dni je izgubil skoraj 20 odstotnih točk. In omogočanje izjem za športnike in zvezdnike točk pač ne prinaša.

Avstralskega premierja Scotta Morrissona čaka težak volilni boj. Foto: AP
Avstralskega premierja Scotta Morrissona čaka težak volilni boj. Foto: AP

Da so v Avstralijo lahko vstopili nekateri drugi z enakimi potrdili in enakimi medicinskimi izjemami, javnosti kaj dosti ne zanima – na Đokovićevo smolo je njegovo ime preprosto preveliko, da bi "letel pod radarjem", kar je bolj ali manj v svoji izjavi priznal celo sam Morrison.

Sorodna novica Đokoviću zavrnili vizum; v četrtek naj bi zapustil Avstralijo

“Obmejni organi se pri svojih odločitvah zanašajo tudi na obveščevalne podatke in usmerjajo svojo pozornost na točno določene prišleke," je dejal premier. “Ko ljudje javno podajajo izjave glede tega, kaj imajo in kaj jim je bilo odobreno ter kaj bodo kje počeli, pritegnejo nase precej pozornosti. Vsak, ki počne to, pa naj gre za zvezdnika, politika ali pa tenisača, lahko pričakuje, da mu bodo postavili več vprašanj kot drugim.”

Đoković naj bi se pri uveljavljanju medicinske izjeme skliceval na prebolevnost covida-19 v zadnjih šestih mesecih. Za tovrstno izjemo je skupno zaprosilo 26 necepljenih igralcev in članov osebja, vpletenih v OP Avstralije, pri čemer sta vsak primer posebej, a na podlagi anonimnosti kandidatov, presojali dve neodvisni zdravniški komisiji – prva avstralske teniške zveze, druga pa zvezne države Viktorije.

Ti komisiji sta Đokoviću prižgali zeleno luč. Uveljavljanje medicinske izjeme je Viktorija uvedla za vstop šele v zadnjih mesecih, predtem je vztrajala pri tem, da imajo vstop v državo brez 14-dnevne karantene izključno cepljeni igralci.

Đoković bi v Melbournu lovil rekordni 21. naslov za grand slam, s katerim bi prehitel tako Federerja kot Nadala. Foto: AP
Đoković bi v Melbournu lovil rekordni 21. naslov za grand slam, s katerim bi prehitel tako Federerja kot Nadala. Foto: AP

Birokratska neusklajenost zveznih in državnih organov?

Kje se je nato zalomilo, prav povsem jasno ni, vse pa kaže, da je avstralska teniška zveza, ki turnir organizira in tudi nadzira postopek pridobivanja vizumov igralcev, pravila postavljala v navezi z oblastmi Viktorije, pri tem pa "pozabila" vse skupaj preveriti še pri zveznih oblasteh. Časopis Sydney Morning Herald je tako objavil dve pismi, ki ju je avstralsko ministrstvo za zdravje poslalo avstralski teniški zvezi, iz katerih je razbrati, da prebolevnost ni podlaga za vstop v državo brez karantene. Prav tako novembra je avstralsko veleposlaništvo v Beogradu Đokoviču odobrilo vizum.

In ko je bil srbski tenisač kot edini od tistih, ki so se sklicevali na izjemo, v torek zadržan na letališču, kjer so ga zasliševali kar osem ur, je ministrica za šport zvezne države Viktorije gladko zavrnila odobritev vizuma, ko so se avstralski obmejni organi in zvezne oblasti obrnili na njen urad. Ista regionalna vlada, katere zdravniška komisija je Đokoviću odobrila medicinsko izjemo. Ista regionalna vlada, ki je partner avstralske teniške zveze pri izvedbi OP-ja Avstralije.

"Zvezna vlada nas je vprašala, ali bomo podprli vlogo za vizum Novaka Đokovića za vstop v Avstralijo. Novaku Đokoviću ne bomo zagotovili individualne podpore pri vlogi za izdajo vizuma za nastop na OP-ju Avstralije 2022," je v sredo tvitnila ministrica Jaala Pulford. "Vedno smo bili jasni glede dveh točk: odobritev vizumov je stvar zvezne vlade, medicinske izjeme pa so stvar zdravnikov."

Pulford je le dan prej v odzivu na novico, da prihaja Đoković v Avstralijo na podlagi medicinske izjeme, pripomnila, da upa, da zmaga Nadal.

"Slaba reklama za Avstralijo"

Center za nezakonite pribežnike in prosilce za azil v Melbournu, kamor so zaprli Đokovića. Foto: AP
Center za nezakonite pribežnike in prosilce za azil v Melbournu, kamor so zaprli Đokovića. Foto: AP

Upokojeni avstralski teniški igralec Paul McNamee in nekdanji direktor OP-ja Avstralije, je v svoji kolumni v časopisu The Age izpostavil, da ni bil Đoković tisti, ki je postavil pravila glede medicinskih izjem.

"Đoković ni postavil pravil. Imel je vizum za vstop v Avstralijo, zdravniško izjemo pa sta mu potrdila dva pooblaščena, neodvisna in usposobljena odbora. Glede na to je povsem upravičeno verjel, da je s tem stvar urejena. Kje se je torej zalomilo? Prav gotovo ne, ko je zapustil Evropo, saj je imel vse potrebne papirje in dovoljenje za vkrcanje na letalo. Zgodilo se je na naši meji," je zapisal.

"Kot vem, se to ni zgodilo še nobenemu igralcu v zgodovini OP-ja Avstralije. Da se je zgodilo branilcu naslova in, naj vam bo všeč ali ne, osebi, ki se drži svojih načel in ki se je ravnala po vseh pravilih, ki so ji bila postavljena, morda ugaja nekaterim ljudem, a nikakor ne prinaša nobene radosti za OP Avstralije ali pa prispeva k mednarodnemu ugledu Avstralije kot odprti in pravični državi, ki prišleke sprejema odprtih rok."

Ob tem je poudaril tudi, da so vse preostale igralce, ki tekmujejo na OP-ju Avstralije in niso cepljeni, na podlagi "zdravniških izjem" v državo spustili. "Za tiste, ki sprašujete – vsi igralci, ki nastopajo na OP-ju Avstralije, gredo čez enak postopek za pridobivanje vizuma, ki ga nadzira avstralska teniška zveza. Torej lahko sklenemo, da je bil Đoković edini igralec, ki so mu vizum odobrili, nato pa preklicali."

(Prav v času, ko to pišemo, avstralska televizija ABC sicer poroča, da zvezne oblasti zdaj preiskujejo še dva primera vstopa v državo na podlagi enake medicinske izjeme, kot jo je uveljavljal Đoković.)

Država z najdaljšim zaprtjem na svetu

Odziv avstralske javnosti bi Đokovićeva ekipa v resnici lahko pričakovala – in bila tudi zato še posebej oprezna, kaj in kako ubesedi kar koli, povezano s prihodom do cepiv skeptičnega športnika.

Avstralija ima eno višjih stopenj precepljenosti – kar 77,2 odstotka prebivalstva je polno cepljenega. Necepljeni so tako rekoč povsem odrezani od javnega življenja, lahko gredo zgolj v trgovino po nujne potrebščine ali oskrbovat najbližje. Zanje se zaprtje v resnici nikdar ni končalo.

Melbourne je bil zaprt kar devet mesecev. Foto: AP
Melbourne je bil zaprt kar devet mesecev. Foto: AP

Avstralija je imela v času pandemije tudi najdaljše zaprtje na svetu – Melbourne je bil zaprt kar devet mesecev, ukrepe so sprostili šele konec oktobra 2021. Ulice mest je poleti nadzorovala vojska, zaprtja so se uvajala tudi ob najmanjših lokalnih izbruhih, kot denimo avgusta, ko so v Brisbanu z 2,28 milijona prebivalcev zaznali 29 okužb ali pa ko so celotno Canberro (395.000 prebivalcev) isti mesec zaprli za teden dni zaradi zaznane ene (!) okužbe.

V Avstraliji so ubrali podobno koronsko politiko kot na Novi Zelandiji – skratka, neprodušno zapiranje otoka in strogi lockdowni ob najmanjših izbruhih, le da so bili pri tem še radikalnejši. Cilj avstralskih oblasti in drakonskih ukrepov je popolnoma izničiti virus in spraviti število okužb na nič.

V državi s 25,7 milijona prebivalcev so v vsem tem času pandemije ugotovili 684.600 okužb, s covidom pa je umrlo 2300 bolnikov. Tiste, ki so kršili ukrepe in karanteno, so doletele astronomske kazni do 5000 avstralskih dolarjev.

Morrisonova podpora najnižja

Šele oktobra je bilo neskončno dolgo zaprtje v Melbournu sproščeno. Foto: AP
Šele oktobra je bilo neskončno dolgo zaprtje v Melbournu sproščeno. Foto: AP

Če je imel Morrison še februarja lani 65-odstotno podporo, je ta prejšnji mesec znašala le še 46 odstotkov, rezultat zapletov glede cepilne kampanje, vladnega spopadanja z obtožbami spolnega nadlegovanja, korupcije in – protikoronskih ukrepov.

Kljub precepljenosti prebivalstva in neskončnim zaprtjem so avstralske oblasti v sredo še tretji dan zapored zaznale nov rekord novih okužb, bolnišnice in testni centri so že tako obremenjeni, javnost pa besna na vlado zaradi spopadanja s precej bolj nalezljivo različico omikron. Več kot polovico od omenjenih 684.600 okužb so našteli samo v zadnjih dveh tednih, poroča Reuters.

Vrste pred točkami za testiranje so vse daljše, državi primanjkuje hitrih testov za samotestiranje in vse to je še podžgalo jezo Avstralcev ob novici, da je bil športni zvezdnik deležen posebne obravnave.

Oglasili so se številni športniki, politiki in tudi predstavniki zdravstvene stroke, ki niso skrivali ogorčenja. Nekdanji igralec avstralskega nogometa Kevin Bartlett je tvitnil, da ima vlada Avstralce "za norca", še en nekdanji igralec Corey McKernan pa: "Ljudje, katerih svojci umirajo, ne morejo v lastno državo. Ljudem govorite, da ne morejo niti v trgovino ali na kavo, če niso cepljeni, če pa si številka ena na svetu, potem ti je to spregledano?"

Đokovićev podpornik pred skupščino v Beogradu. Foto: AP
Đokovićev podpornik pred skupščino v Beogradu. Foto: AP

Politične igrice

Je bila odločitev oblasti, da Đokoviću prekliče že izdani vizum, tako povsem politična? Pomirjanje razjarjene volilne baze ob začetku volilnega leta? Tako se zdi.

Morrisson se je namreč na nejevoljne odzive v javnosti odzval takoj in skušal pomiriti besne Avstralce v času, ko je bilo letalo z Đokovićem že v zraku in na poti v Melbourne.

"Počakali bomo na njegove argumente in dokaze, s katerimi bo utemeljil svoje medicinske vzroke. Če ti ne bodo upravičeni, bo deležen enake obravnave kot vsi drugi in bo moral s prvim letalom zapustiti državo. Za Novaka Đokovića ne sme biti nobenih izjem," je bil odločen.

Srđan Đoković, oče Novaka Đokovića, na shodu v podporo sinu v Beogradu. Foto: AP
Srđan Đoković, oče Novaka Đokovića, na shodu v podporo sinu v Beogradu. Foto: AP

Dopisnik srbske javne televizije RTS iz Melbourna meni, da je celoten primer glede Đokovićevega vizuma v volilnem letu v resnici politična igra med oblastmi Viktorije in zveznimi oblastmi, noben politik pa da si ne želi še dodatno razjariti volivcev, ki so zaradi pandemije tako rekoč že dve leti zaprti.

"Avstralski javnosti je bilo sprva posredovano, da so organizatorji in oblasti samo v Đokovićevem primeru naredile izjemo in da skuša Srb čez zadnja vrata v Avstralijo ter oglaševati svoja proticepilska prepričanja," poroča RTS-ov dopisnik, ki ob tem izpostavlja še, da so Avstralci Đokoviću nadeli zbadljiv vzdevek NoVaks ĐoKovid. Šele pozneje, ko je bil Đoković že v priporu, je prišlo na dan, da je bila medicinska izjema odobrena še nekaterim drugim igralcem, ki so že pripotovali v Avstralijo in so vanjo vstopili brez zapletov.

Riddle: Opinion Poll - Koga podpirate v aferi Đoković?