Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prodaja strateškega gospodarskega potenciala turizma pomeni nadaljevanje politike, ki po navedbah sindikata "žene slovenski narod in slovenske državljane v bedno hlapčevstvo tujemu kapitalu". Prepričani so, da bi taka prodaja zavrla dvig plač in ustvarila še težje pogoje dela, zaposlene delavce pa pahnila v vse večjo revščino.

"Strnimo svoje vrste in ne dovolimo razprodaje najdragocenejših podjetij slovenskega turizma in najlepših delov naše domovine," so pozvali v sindikatu. Ob tem so kritični do "gospodarskih in političnih elit", ki po njihovih besedah že 30 let ropajo narodno bogastvo, da zadovoljijo svoj pohlep.

Bo SDH uveljavljal predkupno pravico?

Televizija POP TV in časopis Delo sta pretekli teden poročala, da bi lahko sklad York svoj okoli 43-odstotni delež Save prodal madžarskemu skladu Diofa Asset Management, potem ko so zastali pogovori o prodaji tega deleža Slovenskemu državnemu holdingu.

Država naj bi imela sicer v primeru prodaje 43-odstotnega deleža Save v lasti Yorka drugemu kupcu predkupno pravico. Ali jo bo uveljavila, predsednik uprave SDH-ja Janez Žlak za Televizijo Slovenija ni mogel odgovoriti.

Na dogajanje se je odzval tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da bi država, če bi prodajala svoj delež Save v stanju, kot je zdaj, delala škodo slovenskemu turizmu. Dodal je, da njegovo stališče ostaja jasno: najprej konsolidacija slovenskega turizma, šele nato prodaja.