Sava, d. d., je 95,48-odstotna lastnica družbe Sava Turizem, ki ima v lasti verigo hotelov. Na fotografiji Grand Hotel Bernardin. Foto: Promocijsko gradivo/Hoteli Bernardin
Sava, d. d., je 95,48-odstotna lastnica družbe Sava Turizem, ki ima v lasti verigo hotelov. Na fotografiji Grand Hotel Bernardin. Foto: Promocijsko gradivo/Hoteli Bernardin

"Družba Prestige Tourism bo vstopila v družbo Sava z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna," so sporočili iz družbe.

Družba Prestige Tourism, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, namerava svojim partnerjem v lastništvu Save – Slovenski državni holding (SDH) je lastnik skoraj 19-odstotnega deleža, Kapitalska družba (Kad) pa 28-odstotnega deleža – pojasniti svoje namere glede upravljanja naložbe v družbo, ki je sama kapitalsko prešibka, da bi lahko zagnala nov naložbeni ciklus.

Ekonomist Marko Jaklič. Foto: Osebni arhiv
Ekonomist Marko Jaklič. Foto: Osebni arhiv

Jaklič: Zakaj se potegujejo za manjšinski delež z nizko donosnostjo?

Ker je družba Sava Turizem, lastnica večine slovenskih hotelov, kapitalsko podhranjena, njena lastnica Sava pa nima denarja, da bi Savo Turizem "ponesla v nov investicijski cikel", bo to storil madžarski kapital. To je mogoče razbrati iz sporočila, ki ga je poslal sklad Prestige Tourism, je za radio Prvi poročala Simeona Rogelj. Madžari ob tem pričakujejo, da bodo dobili tudi soglasje varuha konkurence za nakup deleža in da država ne bo izkoristila predkupne pravice.

Kako se bosta glede predkupne pravice odločila SDH in KAD, še ni jasno, neuradno naj Save ne bi "kar tako izpustila iz rok". Enako razmišlja ekonomist Marko Jaklič: "Ne bom presenečen, če bo šel SDH s pomočjo finančnega ministrstva ali KAD v to lastništvo. V vsakem primeru se mi zdi to za naše razmere precej po kitajsko oz. politično dirigirano, če bo do tega prišlo. Potem pa je veliko vprašanje, kako naprej."

Ob tem se sprašuje, zakaj se neki madžarski sklad poteguje za manjšinski delež z nizko donosnostjo. "Zasebni investitorji iz Madžarske so zelo politično navezani na Madžarsko in marsikdaj se špekulira tudi na Slovenijo glede na dobre odnose med našim sedanjim premierjem in madžarskim. Vemo, da so v obeh državah volitve, vemo, da je treba morda kakšne finančne pozicije zapreti, postaviti, tu so lahko takšni in drugačni interesi," je Jaklič komentiral za radio Prvi.

Stranke KUL-a bodo problematizirale prodajo

Prevzem Save odmeva tudi v politiki. Opozicijske KUL-stranke bodo prodajo problematizirale na izredni seji komisije za nadzor javnih financ prihodnjo sredo. Pričakujejo, da bo država odkupila omenjen delež. "Tu govorimo o več kot tri tisoč zaposlenih, velika škoda lahko nastane," je povedala poslanka Meira Hot iz SD-ja.

Še vedno so namreč živi spomini na madžarske obljube o naložbah v terme Lendava, ki so se končale z zaprtjem in odpuščanji.

200 naložbenih milijonov

Po sklenitvi pogodbe o prenosu deleža in terjatev do družbe Sava s podružnico sklada York Capital Managment in ko bodo za to izpolnjeni odložni pogoji, želi Prestige Tourism v partnerstvu z državo izvesti obsežen naložbeni cikel v obstoječe in nove zmogljivosti. Za razvoj Save je pripravljen zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev. V družbi Prestige Tourism poudarjajo štiri stebre maksimiranja ekonomskega učinka nakupa deleža v Savi: kapitalsko podporo, prenovo, podporo pri upravljanju sredstev ter upravljanje vrednosti za zaposlene in operativno poslovanje.

Kot navajajo v podjetju, bodo sledili ključnim strateškim ciljem slovenskega turizma, zapisanim v razvojnih dokumentih. "Prestige Tourism v slovenski turizem prinaša splet kapitala, znanja, najboljših praks in izkušenj na področju turizma. Verjamemo, da so naše namere združljive s cilji, ki jim na področju turizma sledi slovenska država," je ob tem dejal glavni izvršni direktor in večinski lastnik družbe Michel Caillard.

43-odstotni delež Savi Turizmu od ameriškega kupuje madžarski sklad

Kot še pravi Caillard, je dolgoročni cilj novega lastnika krepitev konkurenčnosti portfelja Save Turizem ob hkratni vzdržni poslovni uspešnosti družbe in vzdržnem donosu za lastnika. Napoveduje tudi tvorno sodelovanje z deležniki v lokalnem okolju, turističnem sektorju in na državni ravni ter krepitev konkurenčnosti turističnih storitev Save Turizma.

Za nakup deleža v Savi so v družbi, kot pojasnjujejo, "združili moči kapitalsko močni investitorji, ki bodo v turizmu kot kapitalsko intenzivni dejavnosti zagotovili kontinuirano investiranje v hotelske zmogljivosti doslej kapitalsko podhranjene Save Turizem".

Vstop novega lastnika v lastništvo Save družba Prestige Tourism načrtuje kot prvi korak pri koncu dolgoletnega procesa finančnega prestrukturiranja, ki se je začel s prisilno poravnavo. Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management.

Bo država uporabila predkupno pravico?

Slovenski državni holding (SDH) je že prejel obvestilo sklada York o prodaji 43-odstotnega deleža v družbi Sava madžarskim investitorjem, so sporočili iz holdinga. S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države.

"SDH in Kapitalska družba (Kad) sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve," so sporočili iz SDH-ja in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali.

Da s SDH-jem sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za upravljavsko odločitev, so poudarili tudi v Kadu. "Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki v družbi Sava, vključno z morebitnim uveljavljanjem predkupne pravice, Kapitalska družba zato še ne more komentirati," so navedli.

Glede uveljavitve predkupne pravice za Yorkov delež, ki jo imajo državni lastniki, so bili v SDH-ju v zadnjih dneh sicer v pojasnilih skopi, je pa "prizadevanje", da jo bo SDH izkoristil, pred dnevi napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. A časopis Dnevnik je pred dnevi poročal, da bi utegnila država ostati celo brez te pravice, saj je York lastnik deleža prek posebne družbe, sklad pa bi jo lahko prodal kot celoto.

Za 43-odstotni delež bi plačali 38 milijonov evrov

Predstavniki sklada York so v ponedeljek zvečer s predstavniki družbe Prestige, za katero stoji madžarski sklad Diofa Asset Management, uskladili in podpisali pogodbo o prodaji Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi. Madžarski investitorji naj bi po poročanju Dela za Yorkov delež plačali kupnino v vrednosti 38 milijonov evrov.

Več scenarijev glede naložb v družbo

Letni načrt upravljanja državnih naložb za letos sicer glede naložbe v Savo predvideva več scenarijev. Med drugim so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge mogoče scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York.

"V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH-ja v zvezi s Savo," so pred dnevi navedli v SDH-ju, ob tem pa odločno zanikali informacije v nekaterih medijih, da naj bi razmišljali o prodaji svojega deleža madžarskemu skladu.

Mediji medtem sicer že nekaj časa ugibajo, ali bi lahko v tujih rokah, tudi v rokah madžarskih skladov, končali lastniški deleži, terjatve, kombinacije teh in tudi zemljišča turističnega portfelja Družbe za upravljanje bank (DUTB). Gre predvsem za tri družbe: Istrabenz Turizem, ki upravlja portoroške hotele, Thermano Laško in nepremičninsko družbo Argolina, ki je lastnica naložbenega zemljišča v Izoli na območju nekdanje ladjedelnice.

Kakšna bo prihodnost slovenskega turizma? Foto: BoBo/Stane Klemenc
Kakšna bo prihodnost slovenskega turizma? Foto: BoBo/Stane Klemenc

Ministrstvo ima novo strategijo razvoja turizma

Nova strategija razvoja turizma predvidoma ne bo v večji meri spremenila začrtane smeri prestrukturiranja hotelov v državni lasti, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Strategija naj bi bila pripravljena do konca marca, nato bo sledilo še medresorsko usklajevanje in potrditev na vladi, preden bo predstavljena javnosti, dodajajo.

"Turizem je za Slovenijo ena od najpomembnejših gospodarskih panog, ki ga je epidemija covida-19 potisnila pred velikanske izzive. Za ohranitev slovenskega turističnega ekosistema je vlada namenila dobro milijardo evrov. Zato se nihče ne sme obnašati neodgovorno in popuščati pritiskom, ki se pojavljajo. Dejstvo je, da slovenski turistični ekosistem potrebuje strateško in vsebinsko nadgradnjo," so v odgovoru na vprašanje, kaj bi ohranitev ali zmanjšanje državnega deleža v družbi Sava pomenila za oblikovanje državnega turističnega holdinga in kakšna bo usmeritev prihodnje strategije razvoja turizma glede holdinga, odgovorili na gospodarskem ministrstvu.

Počivalšek za "premišljeno" privatizacijo

Država je v preteklih letih predvsem prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) stremela k lastniški konsolidaciji naložb države v turističnih družbah, ki bi ji sledila upravljavska konsolidacija, nato pa bi, ko bi se vrednost premoženja povečala, sledila, kot pravi pobudnik tovrstne konsolidacije minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, "premišljena" privatizacija.

Podlaga za to usmeritev je bila strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. V letu 2022 gospodarsko ministrstvo dokončuje novo strategijo. Kot so povedali na ministrstvu, bo strategija pripravljena predvidoma do konca marca, nato bo sledilo še medresorsko usklajevanje in potrditev na vladi, preden bo predstavljena javnosti.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

"Strategija je še v fazi izdelave, zato so na tej točki vsakršne domneve o vsebini in usmeritvah nove strategije preuranjene. Nova strategija predvidoma ne bo v večji meri spremenila začrtane smeri prestrukturiranja hotelov v državni lasti. Tudi evalvacija strategije je nakazala, da naj bi nova strategija nadaljevala začrtano smer, s fokusom pospešitve procesa za doseganja cilja premišljene privatizacije," so povedali na ministrstvu.

Usmeritev pa medtem ni več enoznačna pri SDH-ju. Če je SDH v letnih načrtih upravljanja, ki jih potrjuje vlada, v preteklih dveh letih predvideval povečanje deleža v Savi, letošnji načrt predvideva več scenarijev. "V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč treba preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo," so v SDH-ju zapisali januarja, potem ko je v javnosti zaokrožila informacija, da bi se lahko York za prodajo deleža dogovoril z madžarskim skladom Diofa oz. konzorcijem podjetij, med katerimi bi bil tudi Diofa.

Kakšna bo prihodnost Save?

Podrobnosti glede Save v SDH-ju ne razkrivajo – posebni del letnega načrta je označen kot poslovna skrivnost – je pa predsednik uprave SDH-ja Janez Žlak decembra v intervjuju za Delo povedal, da so poleg možnosti nakupa in oblikovanja turističnega holdinga predvideli še druge mogoče scenarije, kot na primer združitev Save in Save Turizma ter skupno prodajo s skladom York. Ali bosta SDH ali Kad izkoristila predkupno pravico, če bo York delež prodal drugemu kupcu, ni znano. Počivalšek je januarja dejal, da si bo "kot minister prizadeval, da bo SDH v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala izkoristil predkupno pravico".

Sava bi bila s svojo družbo Sava Turizem, ki ima v lasti med drugim hotele in zdravilišča na Bledu, v Portorožu, Izoli, Strunjanu, Moravskih Toplicah, na Ptuju in v Radencih, eden ključnih delov državnega turističnega holdinga. Osnovo za tega je DUTB po naročilu vlade že pripravil, ko je po zasegu lastništva Istrabenz Turizma avgusta 2019 ustanovil Sklad državnih turističnih naložb, kamor naj bi DUTB poleg Istrabenz Turizma prenesel tudi Thermano Laško. Kot so v ponedeljek za STA povedali na DUTB-ju, Sklad državnih turističnih naložb trenutno ne opravlja dejavnosti.

Na državni holding oz. sklad naj bi po dozdajšnjih načrtih prenesli družbe Istrabenz Turizem, Thermana, Sava Turizem, Hit Alpinea, Terme Olimia, Adria Turistično podjetje in Unitur.