Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi. Neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in neuveljavljanju predkupne pravice države, za kar ima ta 30 dni časa. Prestige bi v Savo vložil 200 milijonov evrov.

Sorodna novica Jaklič: Zakaj Madžare zanima manjšinski delež v Savi z nizko donosnostjo?

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob robu podpisa sporazuma o skupnem nastopu strank SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati na parlamentarnih volitvah ponovil, da si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice za Savo, v kateri ima država prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) slabih 47 odstotkov.

A je minister ob tem poudaril, da zgodba ni črno-bela in da ne gre zgolj za vprašanje uveljavljanja predkupne pravice. "Treba je najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju," je opozoril. Dokončna odločitev bo tako po njegovih napovedih sprejeta po pogovorih z družbo Prestige Tourism, SDH-jem in Kadom. Z družbo Prestige je minister že opravil pogovor.

Počivalšek: Pričakovanja jasna za vse investitorje v turizem

Pričakovanja do katerega koli investitorja, ki želi vstopiti v slovenski turizem, ne le za madžarskega, so po Počivalškovih besedah jasna. "Ko bomo dobili odgovore od družbe Prestige Tourism, ko bo družba jamčila, da bo tisto, kar obljublja, tudi storila, takrat bomo sprejemali odločitve," je dejal Počivalšek, a izpostavil, da sam SDH-ju in Kadu ne more odrediti neke odločitve. Je pa to, kot je pojasnil, njegovo stališče.

SDH ima v Savi nekaj manj kot 19-odstotni delež, Kad pa približno 28-odstotni delež. Skupaj imata torej v lasti slabih 47 odstotkov. Tako v SDH-ju kot Kadu, ki so v torek prejeli obvestilo o sklenitvi pogodbe o prodaji Yorkovega deleža v Savi družbi Prestige Tourism, so pojasnili, da sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejetje informirane upravljavske odločitve.

Kot je za TV Slovenija poročal Marko Milenkovič, bo pred odločitvijo opravljena nova cenitev Save, ki naj bi pokazala, da je 38 milijonov evrov sprejemljiva cena. Ta sredstva mora zagotoviti ministrstvo za finance.

V stranki SD opozarjajo pred ponovitvijo zgodbe s prodajo Adrie Airways

Z dosedanjimi pojasnili o načrtih države pri uveljavljanju predkupne pravice pa niso zadovoljni v opozicijski stranki SD, zato gospodarskega ministra in predsednika uprave SDH-ja Janeza Žlaka pozivajo k javnim in jasnim odgovorom. "Bo (država) uveljavila predkupno pravico? Bo sledila svojim strateškim dokumentom? Bo zaščitila strateško gospodarsko panogo," se je v izjavi novinarjem v DZ-ju spraševala poslanka SD-ja Meira Hot. Javnost, kot poudarja, ni dobila nobenih pojasnil, še posebej zaposleni v turizmu, ki se "izjemno bojijo dni, ki prihajajo". Kot ugotavlja SD-jeva poslanka, si zaposleni očitno po vseh težavah, ki jih je turizem doživel med epidemijo, ne zaslužijo "niti osnovnega pojasnila, kaj šele kakršnih koli zavez pristojnih, da bodo zaščitili njihove službe in turizmu omogočili razvoj".

Sorodna novica Zakaj je Adria Airways "strmoglavila" in kakšna je lahko njena prihodnost?

V SD-ju Žlaka in Počivalška tako pozivajo, da takoj stopita pred kamero in pojasnita, ali in kdaj bo država uveljavila predkupno pravico, kako bosta zaščitila slovenski turizem in kako bo država preprečila podoben primer, kot se je zgodil s prodajo Adrie Airways. V opozicijski stranki namreč vidijo veliko vzporednic. Tudi od malo znanega nemškega sklada, ki je takrat kupil Adrio, je bilo veliko obljub, a ker ni bilo dolžnega skrbnega pregleda investitorja in ustreznega odziva pristojnih, se je končalo s propadom letalske družbe, je dejala Hot. "Na tej napaki se moramo učiti," dodaja. Spet je namreč po njenih besedah slišati visokoleteče obljube – Prestige Tourism bi v Savo vložil 200 milijonov evrov –, a "podjetje nima prave spletne strani, zanj ne vemo, kakšne so njegove izkušnje v turizmu, dvome vzbuja tudi lastniška struktura".

Od Počivalška in Žlaka v SD-ju pričakujejo tudi, da pojasnita "vse glasnejše novejše informacije", da naj bi holding od slovenskih podjetij in skladov decembra lani pridobil jasno oblikovano ponudbo za nakup Yorkovega deleža, tako da bi se ohranilo slovensko lastništvo objektov v omenjenih strateških destinacijah. SDH do danes na te ponudbe ni odgovoril, pravi poslanka. Če minister in prvi mož SDH-ja odgovorov ne bosta dala, to po besedah Hot pomeni, da se je "država odpovedala slovenskemu turizmu in ji je malo mar za tisoče zaposlenih v panogi in za ključne strateške destinacije". Potem je treba to jasno povedati, je sklenila.

Počivalšek: Odločitve glede Save še ni

Društvo turističnih novinarjev poziva k preprečitvi "razprodaje slovenskega turizma"

S sporočilom za javnost se je oglasilo tudi Društvo turističnih novinarjev Slovenije, kjer z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v slovenskem turizmu. Namesto da bi se osredotočili na to, kako znova zagnati dejavnost po koronski krizi, in na turistično promocijo, se "moramo zdaj ukvarjati z nerazumno razprodajo slovenskega turističnega zlata oziroma tistim delom slovenskega turizma, ki je še vedno v državni lasti", pravijo.

Pristojne v državi zato javno pozivajo, da "razprodajo slovenskega turizma" preprečijo s pravočasnim odkupom Yorkovega lastniškega deleža v Savi in da potem do konca izpeljejo večkrat obljubljeni projekt turističnega holdinga, v katerem bi združili in prestrukturirali državne turistične naložbe.