Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vodstvu javnega podjetja so naložili nadzor opravljenih postopkov za dobavo zemeljskega plina v letu 2021 ter pravilnosti izračuna cene.

Kot so še sporočili iz Javnih služb Ptuj, je nadzorni svet družbe pod vodstvom Tatjane Vaupotič Zemljič predsednika občinske revizijske komisije tudi zadolžil, da v sodelovanju z županjo uskladi sestavo komisije, ki bo izvedla omenjene nadzore.

Gajškova je zahtevo za notranji nadzor na nadzorni svet naslovila potem, ko je zadnji dvig cen daljinskega ogrevanja, s katerim upravljajo Javne službe, povzročil veliko slabe volje, negotovosti in osebnih stisk pri občanih, kar po njenem mnenju terja dodatna pojasnila.

Pozivi k takšnemu koraku so postali še glasnejši po tem, ko se je javnost preko medijev seznanila z očitki o napakah v postopku javnega razpisa, zaradi katerih je bil ta razveljavljen, na ponovljenega pa je prispela zgolj ena in bistveno dražja ponudba.

"Zaporedje dogodkov vzbuja sum, da zaradi morebitnih storjenih napak v postopku javnega naročila Ptujčani plačujejo ogrevanje po bistveno višji ceni, ob tem pa je skupina občanov pred kratkim izpostavljena tudi nekatera vprašanja glede pravilnosti izračuna cene," je ob pisnem pozivu k uvedbi nadzora, ki naj ovrže ali potrdi omenjene sume, pojasnila Gajškova.

Ob tem je še dodala, da so Javne službe Ptuj občinsko podjetje, ki mora delovati transparentno, predvsem pa gospodarno in odgovorno, zato mora biti v skupnem interesu vseh takšno izvajanje javnih storitev, ki bodo kakovost življenja v mestu dvigovala, ne pa slabila.

Ptujski mestni svetniki so se sicer z okoliščinami glede podražitev ogrevanja seznanili že na januarski izredni seji, ko jim je o tem spregovoril direktor javnega podjetja Alen Hodnik, a takrat prav veliko vprašanj in razprave kljub drugačnim pričakovanjem ni bilo.

Na kratko so se vroče teme spet dotaknili na ponedeljkovi redni seji, kjer je svetnica Liste Andreja Čuša Sergeja Puppis Freebairn zahtevala vnovično razpravo ter dodala, da mora nekdo, če je pri razpisu dejansko prišlo do napak, za to odgovarjati.

Cene so se podvojile

Za nekatere Ptujčane, ki so priključeni na sistem daljinskega ogrevanja, so se cene toplotne energije z novim letom celo več kot podvojile. Hodnik je na že omenjeni izredni seji zatrdil, da so razlog za to izključno višji stroški zaradi dviga cen energentov, predvsem zemeljskega plina, na svetovnem trgu.

Gajškova je po izredni seji sicer povedala, da Hodnik še vedno uživa njeno zaupanje, tudi direktor javnega podjetja pa ni videl razloga za svojo osebno odgovornost, saj da se s podražitvami ta trenutek ukvarjajo tudi vsi drugi v Sloveniji in svetu.