Rusov ne bo v Helsinke in Tampere. Z vključno prištetimi naslovi Sovjetske zveze ima Rusija 27 naslovov svetovnih prvakov, kar je lani izenačila Kanada. V Pekingu so Rusi osvojili srebrno olimpijsko medaljo pod nazivom Ruski olimpijski komite. Foto: Reuters
Rusov ne bo v Helsinke in Tampere. Z vključno prištetimi naslovi Sovjetske zveze ima Rusija 27 naslovov svetovnih prvakov, kar je lani izenačila Kanada. V Pekingu so Rusi osvojili srebrno olimpijsko medaljo pod nazivom Ruski olimpijski komite. Foto: Reuters

Mednarodne športne zveze sledijo pozivu Mednarodnega olimpijskega komiteja in zgledu svetovne ter evropske nogometne zveze in serijsko izključujejo Rusijo ter Belorusijo z mednarodnih tekmovanj.

Zaprta vrata za paradni (belo)ruski šport

Kot je zapisala Mednarodna hokejska zveza v torkovem sporočilu za javnost, je Rusiji na ponedeljkovem večernem izrednem zasedanju odvzela tudi organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva 2023, ki se tradicionalno izvede med božičem in novim letom.

Sorodna novica MOK predlaga izločitev vseh ruskih in beloruskih športnikov s tekmovanj

A za zdaj Rusiji ostaja izvedba naslednjega svetovnega prvenstva elitne divizije, ki naj bi ga med 5. in 21. majem 2023 gostil Sankt Peterburg.

IIHF je tako Rusijo in Belorusijo ter vse ruske in beloruske klube vseh starostnih kategorij do preklica izključila s tekmovanj pod okriljem svetovne krovne zveze.

Maja na Finskem le 14 namesto 16 ekip

Tako ruski predsednik Putin kot beloruski predsednik Lukašenko veljata za strastna privrženca hokeja, ki ga tudi rekreativno igrata in se redno ponašata z dosežki reprezentanc ter klubov. Foto: Reuters
Tako ruski predsednik Putin kot beloruski predsednik Lukašenko veljata za strastna privrženca hokeja, ki ga tudi rekreativno igrata in se redno ponašata z dosežki reprezentanc ter klubov. Foto: Reuters

Brez omenjenih reprezentanc bo tako potekalo prihajajoče majsko svetovno prvenstvo na Finskem, kjer bo tako nastopilo zgolj 14, in ne kot je običajno 16 reprezentanc. Na uradni spletni strani so že odstranili rusko in belorusko reprezentanco iz seznama udeleženk turnirja, ki bo med 13. in 29. majem v Tampereju in Helsinkih.

Na pravkar končanih olimpijskih igrah v Pekingu so Rusi v finalu izgubili naslov olimpijskega prvaka proti Fincem.

"IIHF ni politično telo in ne more vplivati na odločitve, ki se sprejemajo glede vojne v Ukrajini," je dejal še sveži predsednik svetovne krovne zveze Luc Tardif. "Kljub temu smo dolžni skrbeti za vse naše člane in udeležence, zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da lahko svoje dogodke izvajamo v varnem okolju za vse ekipe, ki sodelujejo v programih svetovnih prvenstev IIHF-a." V Kanadi rojeni Francoz Tardiff je lani nasledil dolgotrajnega predsednika Reneja Fasela, ki je bil med svojim 17-letnim mandatom močno naklonjen ruskemu hokeju.

Brez odbojkarskega SP-ja v Rusiji

Sorodna novica Fifa in Uefa prepovedali nastope Rusom na vseh tekmovanjih

Svetovna odbojkarska zveza (FIVB) je medtem odvzela Rusiji organizacijo svetovnega prvenstva 2022, ki bi moralo v tej državi potekati med 26. avgustom in 11. septembrom, na njem pa bo igrala tudi Slovenija. "Nemogoče se je pripraviti na izvedbo svetovnega prvenstva v Rusiji zaradi vojne v Ukrajini," so zapisali v uradnem obvestilu pri FIVB-ju, ki bo poiskal nadomestnega gostitelja.

Slovenija bo konec poletja drugič igrala na odbojkarskem svetovnem prvenstvu, ki pa ne bo potekalo v Rusiji, kot je bilo predvideno. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije
Slovenija bo konec poletja drugič igrala na odbojkarskem svetovnem prvenstvu, ki pa ne bo potekalo v Rusiji, kot je bilo predvideno. Foto: Odbojkarska zveza Slovenije

Na SP-ju 2022 sodeluje 24 reprezentanc, Slovenija je bila izžrebana v skupino D skupaj s Francijo, Nemčijo in Kamerunom, tekme pa bi se morale igrati v Ufi, glavnem mestu avtonomne pokrajine Baškirije.

FIVB in Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) sta se odločili še za izključitev vseh ruskih in beloruskih reprezentanc in klubov z vseh tekmovanj pod njunim okriljem.

Sorodna novica CSKA Moskva, Zenit in Unics Kazan izključeni

CEV se je odločil tudi za izključitev vseh ruskih in beloruskih športnikov, sodnikov, tehničnega osebja in funkcionarjev, ki nastopajo ali delujejo pod njenim okriljem z vseh tekmovanj in dejavnosti.

Vodstvo Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) je sicer še v petek potrdilo, da Rusija ostaja gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva za moške, a zdaj so s sedeža v Lozani le sporočili, da Rusiji odvzemajo organizacijo.

Že prej so pri FIVB-ju rusko zvezo obvestili, da bo za turnirja elitne Lige narodov za odbojkarje in odbojkarice, ki bi ju morala junija oziroma julija gostiti Ufa in Kemerovo, poiskala druga organizatorja. V Ufi bi sprva morali na svojem tretjem turnirju v Ligi narodov med 5. in 10. julijem igrati tudi Slovenci.

Ruske športnike izključili z večine športih tekmovanj

Rusom in Belorusom "rdeča luč" na vseh tekmah pod okriljem FIS-a

Mednarodna smučarska zveza je sporočila, do tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do konca sezone 2021/22 ne bodo smeli sodelovati na nobenem tekmovanju pod njenim okriljem.

Sorodna novica SZS odpovedal udeležbo na tekmah v Rusiji, ki jih je FIS pozneje črtal s koledarja

FIS je v sporočilu za javnost zapisal, da je izvršni odbor upošteval mnenje Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je vsem športnim zvezam v ponedeljek priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov in športnic na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

"Izvršni odbor FIS-a je za zagotovitev varnosti vseh tekmovalcev in tekmovalk danes soglasno odločil, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli tekmovati na nobenem tekmovanju pod okriljem FIS-a," so sporočili iz pisarne v Oberhofnu v Švici.

To pomeni, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli nastopiti na nobeni tekmi v alpskem smučanju, smučarskih skokih in tekih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga in telemarku.

S tekmovanj izključeni tudi (belo)ruski drsalci

Mednarodna drsalna zveza Isu je sporočila, da ruski in beloruski športniki zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do preklica ne bodo smeli sodelovati na njenih tekmovanjih. Kot so še dodali pri Isuju, ob umetnostnih in hitrostnih drsalcih ter drsalcih na kratke proge to velja tudi za uradne osebe.

Ruskih umetnostnih drsalcev ne bo na SP-ju v Montpellierju konec marca. Foto: AP
Ruskih umetnostnih drsalcev ne bo na SP-ju v Montpellierju konec marca. Foto: AP

Umetnostne drsalce svetovno prvenstvo čaka med 21. in 27. marcem v Montpellierju, hitrostne konec tega tedna v Hamarju na Norveškem, hitrostne drsalce na kratkih progah pa med 18. in 20. marcem v Montrealu.

Športniki obeh držav ne bodo mogli nastopiti niti na finalu svetovnega pokala v hitrostnem drsanju 12. in 13. marca v Heerenveenu na Nizozemskem.

Rusija je sicer osvojila zlato v umetnostnem drsanju na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu v ženski in ekipni konkurenci ter pobrala šest od 14 možnih odličij, nekaj pa jih je pobrala tudi v drugih drsalnih športih.

Rusijo in Belorusijo je suspendirala tudi svetovna ragbijska zveza. Zlasti ruska reprezentanca spada med boljše v Evropi zunaj kroga tradicionalnih velesil.

Mednarodna plavalna zveza je medtem sporočila, da bodo ruski in beloruski plavalci na njihovih tekmovanjih nastopili le kot nevtralni športniki brez državne zastave in simbolov.

Tudi atletika zapira vrata Rusiji

Svetovna atletika je tekmovalcem in tekmovalkam iz Rusije prepovedala nastope na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem, vključno z dvoranskim svetovnim prvenstvom med 18. in 20. marcem v Beogradu in svetovnim prvenstvom na prostem med 15. in 24. julijem v Eugenu.

Ob tem kaže omeniti, da ruska atletska zveza po razkritju številnih dopinških škandalov in od države podrtega sistematičnega dopinga v mednarodnem suspenzu že od leta 2015.

Ruski atleti in atletinje zavoljo tega ne smejo nastopati na največjih tekmovanjih pod svojo zastavo, na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih so lahko nastopali le pod posebnimi pogoji in pod nevtralno zastavo.

Svetovna atletika resno razmišlja, da bi podobne sankcije uvedla tudi za tekmovalke in tekmovalce iz Belorusije. Odločitev o tem bodo sprejeli na zasedanju, ki bo prihodnji teden.

Športne zveze Rusijo in Belorusijo izključujejo iz mednarodnih tekmovanj
V sredo odločitev o paraolimpijskih igrah Peking 2022

Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je za sredo napovedal zasedanje, na katerem se bodo odločili o udeležbi ruskih in beloruskih športnikov na prihajajočih zimskih paraolimpijskih igrah, ki bodo v Pekingu potekale med 4. in 13. marcem. IPC se je za sestanek na temo ruske invazije na Ukrajino in njenega vpliva na zimske igre odločil že pred pozivom MOK-a, da se do preklica izključita Rusija in Belorusija iz mednarodnih športnih tekmovanj.

Rusi izključeni iz Davisovega pokala

Rusi so zadnji zmagovalci Davisovega pokala. Foto: EPA
Rusi so zadnji zmagovalci Davisovega pokala. Foto: EPA

Mednarodna teniška zveza (ITF) je zavoljo ruske vojaške invazije na Ukrajino teniškim igralkam in igralcem iz Rusije ter Belorusije do preklica prepovedala nastope v ženskem reprezentančnem pokalu Billie Jean King in moškem Davisovem pokalu.

Ravno v tem so nazadnje slavili Rusi, pokal so dvignili visoko novembra lani v Madridu.

Ruski in beloruski teniški igralci in igralke bodo lahko še naprej nastopali na turnirjih ATP oziroma WTA ter na grand slamih, toda ne pod rusko oz. belorusko zastavo.

Ukrajinke zahtevajo odziv WTA-ja

To pa ni všeč ukrajinskim teniškim igralkama Marti Kostjuk in Lesji Curenk. Izrazili veliko nezadovoljstvo nad mednarodnim združenjem teniških igralk WTA-ja, ker ni zavzelo stališča do ruske invazije na njuno državo.

Kostjukova, trenutno 54. igralka sveta, in Curenkova, nekdanja članica najboljše petindvajseterice, ki je zdaj na 127. mestu, sta objavili pismo na družbenih omrežjih, v katerem izražata "veliko presenečenje in nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja kakršnega koli odziva na razmere v domovini".

Trenutno 15. tenisačica sveta Elina Svitolina je napovedala, da ne bo igrala dvoboja proti Rusinjam. Foto: Reuters
Trenutno 15. tenisačica sveta Elina Svitolina je napovedala, da ne bo igrala dvoboja proti Rusinjam. Foto: Reuters

"Še posebej čudno je, da je bil v prejšnjih primerih socialne pravičnosti in spolnega nadlegovanja odziv WTA-ja hiter, ustrezen in drzen," sta zapisali Ukrajinki: "Zahtevava, da WTA nemudoma obsodi rusko vlado, umakne vse turnirje iz Rusije in se obrne na ITF, da stori enako." Kostjukova in Curenkova sicer nista zahtevali prepovedi igranja ruskih igralcev.

Ukrajinska teniška zveza je v nedeljo pisala evropski in mednarodni zvezi z zahtevo, naj izključita Rusijo in Belorusijo. Ukrajinska teniška igralka Elina Svitolina je šla še dlje. Izjavila je, da ne bo igrala svojega dvoboja osmine finala proti Rusinji Anastaziji Potapovi na turnirju WTA v Monterreyu v Mehiki in "nobenega drugega dvoboja proti ruskim ali beloruskim teniškim igralkam, dokler teniške organizacije ne sprejmejo potrebne odločitve".

Ruske in beloruske kolesarske ekipe ne smejo tekmovati, posamezniki v tujih ekipah lahko

Mednarodna kolesarske zveza je prepovedala nastope ruskih in beloruskih moštev ter reprezentanc na mednarodnih tekmovanjih. Na dirkah pa bodo lahko nastopali posamezniki iz teh dveh držav, ki si kruh služijo v tujini, je poročilo UCI-ja povzela AFP.

Zveza je sicer poudarila, da ostaja politično nevtralna organizacija, vendar je odločena v obrambi olimpijskih vrednot.

Aleksander Vlasov. Foto: EPA
Aleksander Vlasov. Foto: EPA

Prepoved bo poleg reprezentanc najbolj prizadela ekipo Gazprom/RusVelo, ki je član drugega kakovostnega razreda, a je dobila povabilo na dirke svetovne serije Tirreno-Adriatico in Milano-San Remo. Rusija ekipe svetovne serije nima, ima pa le dva kolesarja najvišjega razreda, to sta Aleksander Vlasov (Bora-hansgrohe) in Pavel Sivakov (Ineos), slednji je prejšnji teden na spletnih omrežjih ostro kritiziral ruski vojaški poseg.

UCI je ekipam ukazal, da umaknejo vse logotipe ruskih sponzorjev, ukrajinske kolesarje pa povabil, da uporabljajo svojo vadbeno bazo svetovnega kolesarskega centra v Aigleu v Švici.

Stahovski odhaja v vojsko

Ukrajinski teniški igralec Sergij Stahovski pa se je odločil, da bo pomagal domovini kot vojaški rezervist. 36-letnik, ki je bil nekoč 31. igralec sveta in je leta 2013 premagal slovitega Rogerja Federerja na osrednjem igrišču v Wimbledonu, je dejal, da bo, ko bo pomagal svoji ženi in otroku na varno na Madžarsko, z veseljem odgovoril na poziv k orožju.

"Seveda bi se boril, to je edini razlog, zakaj se poskušam vrniti," je povedal Ukrajinec za Sky News. "Prejšnji teden sem se prijavil v rezervo. Nimam vojaških izkušenj, imam pa izkušnje s pištolo zasebno. Moj oče in brat sta kirurga, sta pod stresom, a se pogosto pogovarjam z njima, spita v kleti," je še pojasnil Stahovski.

Putin ostal še brez črnega pasu v tekvondoju

Po odvzetem mestu častnega predsednika Mednarodne judo zveze (IJF) je Vladimir Putin zaradi ukaza o invaziji Rusije na Ukrajino zdaj ostal še brez enega častnega priznanja iz sveta športa. Mednarodna tekvondo zveza (ITS) je Putinu odvzela častni črni pas 9. dan, ki so mu kot navdušencu in podporniku borilnih športov podelili leta 2013. Putinu je bilo odzveto najvišje priznanje mednarodne plavalne zveze (Fina).