Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Yellowstone je postal prvi ameriški narodni park 1. marca 1872, ko je takratni predsednik ZDA Ulysses S. Grant zakonsko zaščitil 8983 kvadratnih kilometrov veliko območje in z enim podpisom vzpostavil tudi prvi narodni park na svetu.

Park, ki se razteza v Wyoming (96 odstotkov), Montano in Idaho, slovi po svoji edinstveni pokrajini, bogatega živalskega sveta (poleg bizonov so tu še volkovi, kojoti, grizliji, losi, orli in gorski levi) in zgodovine.

Sorodna novica Nekje med bušisti, Deadwoodom in prerijami, 2. del
Foto: AP
Foto: AP

Prav tako je vzpostavitev Yellowstona za narodni park pomagala razviti širšo mrežo narodnih parkov, ne samo v ZDA, ampak po vsem svetu. Danes mreža ameriških narodnih parkov (National park Service, NPS) šteje 63 parkov po vsej državi.

Chuck Sams, direktor NPS-ja, je za NPR povedal, da ob obletnici slavijo nekaj, kar presega zgolj Yellowstone.

"Slavimo tudi nekaj, kar je precej večje od samega parka – začetek ideje narodnega parka, ideja, ki se je razširila po državi in celem svetu, pri tem pa navdihnila vlade, da zaščitijo naravne in kulturne zaklade 'v korist in uživanje' ljudi," je povedal.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Yellowstone sicer ni bil povsem neokrnjen pred letom 1872 – obstajajo dokazi, da so tu staroselci živeli na tisoče let pred tem. Črne noge, Cayuse, Coeur d'Alene, Kiowa, Nez Perce, Shoshone in vrsta drugih plemen je tu lovila, ribarila, nabirala užitne rastline, izkopavala obsidian ter uporabljala termalne vode za verske in medicinske namene.

Strah pred supervulkanom

Za Yellowstone je dobro znano, da se nahaja tik nad supervulkanom in ima največjo koncentracijo gejzirjev in vročih izvirov, parnih odprtin in blatnih bazenčkov.

Največje izmed jezer je jezero Yellowstone, ki leži na 2.376 metrih nadmorske višine in je veliko kar 352 kvadratnih kilometrov. V povprečju je globoko 42 metrov, na najglobljih delih pa doseže globino tudi do 118 metrov.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Letno obišče Yellowstone 3 milijone obiskovalcev, da bi si ogledali ostanke starodavnega izbruha vulkana, največjega v zgodovini Zemlje. Ko je vulkan Yellowstone izbruhnil, je ustvaril kaldero s premerom 65 kilometrov.

Njegov izbruh (oz. eksplozijo) primerjajo z eksplozijo kupa TNT-ja, velikega kot Anglija in visokega 13 kilometrov – kot najnižji oblaki.

Predvidevajo, da bi ob ponovnem izbruhu vulkana Yellowstone pomrlo več kot 95 odstotkov vseh ljudi na Zemlji, ob tem da pred izbruhom ne bi imeli praktično nobenega opozorila. Predvidevajo, da vulkan izbruhne približno na vsakih 600.000 let, zadnjič pa je izbruhnil pred malo manj kot 640.000 leti.