Prizor iz Medvod. Foto: BoBo
Prizor iz Medvod. Foto: BoBo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva k prepovedi zahodnega uvoza ruskih energentov, ZDA in Evropska unija o tem razmišljajo, potrošniki pa to plačujejo, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Za aprilsko dobavo 159-litrskega soda teksaške lahke nafte je treba odšteti 123 dolarjev, za severnomorsko nafto brent pa več kot 125 dolarjev. Te cene bodo realnost v žepih potrošnikov postale čez kakšen mesec.

Sorodna novica Zaradi razmišljanj o prepovedi uvoza iz Rusije nafta najdražja po letu 2008

Medtem Rusija ni spremenila dobave energentov. "Dobave so še nemotene. Ampak tudi evropske države razmišljajo, da bi omejile oziroma zmanjšale te dobave. Je pa dejstvo, da če se Amerika odloči, da zmanjša oziroma ustavi ves uvoz nafte, bo to na svetovni trg imelo močan negativen vpliv. Se pravi, do na drugi strani pomeni, da se mora nafta podražiti," je dejal Domen Granda iz NLB Skladov.

Podražitve iz prejšnjih tednov pa se bodo na slovenskem drobnoprodajnem trgu goriv najbolj odrazile jutri (torek). OMV je gorivo medtem že delno podražil, Petrol še ne. "Če recimo država ne poseže v trošarine, je dejstvo, da bomo videli neko podražitev. Vsi ponudniki energentov dražje kupujejo energente, in edina stvar, ki preostane, je podražitev," je komentiral Granda.

Od prvega februarja sicer veljajo znižane trošarine – za 1,8 centa pri litru neosvinčenega bencina, za 5,7 centa pri litru dizla. Če vnovičnih znižanj dajatev ne bo, bo cena na črpalkah višja, in to še zdavnaj ne bo zadnja podražitev, zlasti če se bo vojna v Ukrajini nadaljevala. Nafto na borzah kupujejo v dolarjih, mi jo plačujemo v evrih. Evro je izgubil vrednost glede na dolar, tudi zato je nafta v Uniji dražja. Dražijo se tudi kovine in zlato, pa seveda hrana, padajo pa cene delnic, tudi na Ljubljanski borzi, je še poročal Radio Slovenija.

Gneča na nekaterih bencinskih servisih

Sorodna novica Višje cene za nove odjemalce plina pri Gen-I-ju

Premier Janez Janša je zvečer na Twitterju zapisal, da ima Slovenija "dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo". "Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko," je navedel.

Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov in so tako trenutno glede na ponudnika nekje med 1,45 in 1,50 evra na liter, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Za torek, ko ponudniki običajno uvedejo večje spremembe cen, pa se napoveduje močna podražitev. Pri Financah so na podlagi formule, ki je bila v uporabi do jeseni 2020, ko je država odpravila regulacijo cen, in ki so se je po navedbah časopisa ponudniki vsaj do danes bolj ali manj držali, izračunali, da bi cena litra dizla lahko poskočila na okoli 1,65 evra, kar bi bilo največ doslej, tako da bi bilo polnjenje 50-litrskega rezervoarja dražje za skoraj 10 evrov. Cena litra 95-oktanskega bencina bi medtem lahko porasla na nekaj več kot 1,55 evra.

Te informacije, ki so se razširile tudi po drugih medijih, so povzročile povečano povpraševanje po pogonskih gorivih in iz različnih delov države poročajo o gneči na bencinskih servisih.

Iz največjega naftnega trgovca v državi, družbe Petrol, so popoldne sporočili, da so na prodajnih mestih zaznali povečano povpraševanje, predvsem po dizelskem gorivu. To je bilo "posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih".

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zaradi skokovitega povečanja povpraševanja po dizelskem gorivu je v popoldanskih urah na manjših prodajnih mestih celo zmanjkalo dizelskega goriva, a v Petrolu pravijo, da so poskrbeli za hitro oskrbo že takoj. "Družba Petrol bo zagotovila, da bodo vsa prodajna mesta jutri poslovala nemoteno," še pravijo.

Glede gibanja cen so pri Petrolu za STA pojasnili, da so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne vojaške dejavnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. Aktualno dogajanje je tako že privedlo do dviga cen pogonskih goriv na svetovnih trgih, kar bomo po njihovih napovedih predvidoma občutili vsi. "Zaradi omenjenih dejavnikov ni mogoče napovedati nadaljnjega razvoja gibanja drobnoprodajnih cen goriv," so dodali.

V OMV-ju Slovenija prav tako pravijo, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. Obenem navajajo, da "smo v zadnjem času priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah drobnoprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih". Zaradi tega se povečuje tudi povpraševanje na njihovih bencinskih servisih.

Cene naftnih derivatov naraščajo