Foto: AP
Foto: AP

"To je zelo težko, a mogoče," je ob predstavitvi načrta Evropske komisije za odpravo odvisnosti Evrope od ruske energije poudaril izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans.

Načrt predvideva odpravo odvisnosti Evrope od ruskega plina, nafte in premoga najpozneje do leta 2030, vključuje niz ukrepov v odziv na rastoče cene energije ter zaščito potrošnikov in podjetij in ukrepe za zagotovitev zadostnih zalog plina za naslednje zime.

Vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini potrjuje nujnost pospešitve prehoda k čisti energiji, je poudaril Timmermans ob predstavitvi predlogov. Odgovor je diverzifikacija dobave plina s krepitvijo uvoza utekočinjenega zemeljskega plina od neruskih dobaviteljev, krepitev količin biometana in obnovljivih virov energije ter hitrejše zmanjševanje uporabe fosilnih goriv v domovih, zgradbah, industriji.

Če bi Unija v celoti uresničila predloge iz okoljskega svežnja Pripravljeni na 55, ki predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 glede na leto 1990, bi letno porabo plina v omenjenem obdobju že zmanjšali za 30 odstotkov ali 100 milijard kubičnih metrov, izpostavljajo v komisiji.

Z ukrepi bi lahko po navedbah komisije porabo postopno zmanjšali za najmanj 155 milijard kubičnih metrov, kar je enako količini, ki jo je Unija v lanskem letu uvozila iz Rusije.

Gazprom: Evropski kupci so od začetka sankcij naročila še okrepili

Dobave ruskega plina skozi Ukrajino sicer še naprej potekajo na visokih ravneh, je povedal tiskovni predstavnik ruskega energetskega velikana Gazprom Sergej Kuprijanov. Dodal je, da so evropski kupci od začetka zahodnih sankcij proti Rusiji svoja naročila še okrepili.

V Gazpromu so ob tem pojasnili, da so dnevne količine plina za dobavo v EU-ju, dogovorjene po dolgoročnih pogodbah, 109 milijonov kubičnih metrov, kar na letni ravni pomeni 40 milijard kubičnih metrov.

Rusija tudi po napadu na Ukrajino in posledičnih strogih sankcij Zahoda, ki so med najhujšimi proti kateri koli državi v zgodovini, zagotavlja, da ostaja zanesljiv dobavitelj energije Evropi.

Dobave ruskega plina skozi Ukrajino še naprej potekajo na visokih ravneh. Foto: EPA
Dobave ruskega plina skozi Ukrajino še naprej potekajo na visokih ravneh. Foto: EPA

ZDA namesto z ruskimi z venezuelskimi energenti?

Ameriški predsednik Joe Biden pa je napovedal, da bodo ZDA prepovedale uvoz ruskih energentov, čeprav se zaveda, da bo to povišalo cene bencina v ZDA. Američanom sporoča: Kriv je Putin.

Ob najavi embarga je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

Kot je povedal, se z odločitvijo strinjajo tako demokrati kot republikanci.

V nadaljevanju je opisal škodo, ki jo ima Rusija zaradi doslej sprejetih sankcij, in dejal, da je rubelj od začetka ruske invazije padel za 50 odstotkov in je zdaj vreden le en ameriški cent. Proti višjim cenam bencina se nameravajo boriti s sproščanjem naftnih rezerv, kar so že napovedali.

Sorodna novica Kdo zares vodi revolucijo v Venezueli? Ljudstvo ali ZDA?

Pohvalil je naftna podjetja, ki so odpovedala sodelovanje z Rusijo, in zažugal tistim, ki bodo skušali izkoriščati položaj za povečanje dobička na račun potrošnikov. Sicer pa je spomnil, da sedanja kriza ves svet opozarja, da je potrebna tranzicija v čiste energetske vire in energetsko neodvisnost. "Rahljanje okoljskih regulacij ne bo znižalo cene bencina," je dejal Biden in zavrnil obtožbe, da je zatrl domačo proizvodnjo nafte in plina.

“Ukrajina ne bo nikdar zmaga za Putina. Še naprej bomo podpirali pogumne Ukrajince v njihovem boju za svojo državo,” je dejal Biden in pozval kongres k sprejetju 12 milijard dolarjev vrednega svežnja pomoči za Ukrajino.

Ameriška delegacija se je sicer že v soboto sešla z venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom, ki je privolil v nadaljnje pogovore z ZDA.

Gre za prvo srečanje med predstavniki obeh držav po več kot treh letih, še več, ZDA do zdaj sploh niso priznavale legitimnosti Madura, ampak so v Venezueli podpirale njegovega opozicijskega tekmeca Juana Guaidója, ki se januarja 2019 sam oklical za predsednika.

Druga alternativa za ruske energente so iranski – za oboje pa bodo morale ZDA najprej omiliti sankcije proti obema državama.

Za prepoved uvoza ruske nafte in plina se že od začetka ruske invazije zavzema ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, vendar pa je Evropa preveč odvisna od ruskega plina za tak ukrep, Biden pa doslej ni želel prepovedati uvoza nafte zaradi pričakovanega povišanja cen bencina v ZDA.

Ameriška napoved je sicer precejšnje metanje peska v oči – ruska nafta namreč predstavlja v ZDA le tri odstotke, a je uvoz ruske nafte v ZDA februarja letos padel na ničlo. Ruskega plina pa ZDA niti ne uvažajo.

London v postopno ustavitev uvoza ruske nafte

Tudi Združeno kraljestvo bo do konca leta postopoma ustavilo uvoz ruske nafte v državo, je sporočil britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng.

"Združeno kraljestvo bo do konca leta 2022 ustavilo uvoz ruske nafte in naftnih derivatov," je na Twitterju zapisal Kwarteng. "To prehodno obdobje bo trgu, podjetjem in dobavnim verigam omogočilo več kot dovolj časa, da nadomestijo ruski uvoz, ki predstavlja osem odstotkov britanskega povpraševanja."

Podjetja je pozval, naj to leto izkoristijo za prehod brez težav, tako da uporabniki tega ne bodo občutili. Vlada bo ustanovila tudi posebno delovno skupino, v okviru katere bodo skupaj s podjetji iskali alternativne možnosti, je še pojasnil Kwarteng.

Ob tem se bodo skušali z drugimi dobavitelji nafte dogovoriti za dodatne dobave. Poudaril je, da so dobavitelji, kot so ZDA, Nizozemska in zalivske države, zanesljivi partnerji.

Ta ukrep ne velja za ruski zemeljski plin, od katerega Združeno kraljestvo ni odvisno. Vendar pa gospodarski minister preučuje tudi možnosti za prekinitev dobav plina, je sporočil.

Rusija grozi z zapiranjem Severnega toka 1

Rusija pa je sporočila, da bi lahko zaprla svoj glavni plinovod do Nemčije, Severni tok 1, če bodo zahodne države sprejele embargo na uvoz ruske nafte. EU uvaža 40 odstotkov svojega plina in 30 odstotkov svoje nafte od Rusije.

Namestnik ruskega premierja Aleksander Novak je dejal, da "bi imela zavrnitev ruske nafte katastrofalne posledice za svetovni trg", cena nafte pa bi se lahko podvojila na 300 dolarjev za 159-litrski sod.

ZDA in druge zahodne države namreč razmišljajo tudi o prepovedi uvoza ruske nafte. Nemčija in Nizozemska sta v ponedeljek ta predlog zavrnili. EU dobi 40 odstotkov svojega plina in 30 odstotkov svoje nafte od Rusije, če bi se dobava prekinila, pa ne obstajajo preproste alternative. Nemški kancler Olaf Scholz je v ponedeljek sicer zavrnil širšo prepoved uvoza ruske nafte. Dejal je, da je Evropa "namerno izločila" ruske energente iz sankcije, saj trenutno ne bi mogla zagotoviti potrebnih zalog na drug način.

Na to je opozoril tudi Novak, ki je za rusko državno televizijo dejal, da "bi bilo nemogoče hitro najti zamenjavo za rusko nafto na evropskem trgu". Po njegovih besedah bi to trajalo več let, pa še v tem primeru bi bilo to dražje za evropske potrošnike. "Na koncu bo njih to najbolj prizadelo," je dejal namestnik ruskega premierja.

Novak je spomnil na odločitev Nemčije prejšnji mesec, da zamrzne odobritev plinovoda Severni tok 2, ki je sicer že dokončan, ni pa začel obratovati. Dodal je, da bi embargo na nafto lahko sprožil povračilne ukrepe. "Vso pravico imamo, da sprejmemo enako odločitev in uveljavimo embargo na plin, ki se pretaka po plinovodu Severni tok 1," je dejal.

Italija namerava neodvisnost od ruskega plina doseči v od 24 do 30 mesecih, je napovedal minister za energetsko preobrazbo Roberto Cingola in dodal, da bodo do sredine leta postavili nov terminal za utekočinjen plin. Trenutno ruski plin predstavlja 40 odstotkov vsega plina, ki ga Italija uvozi. Okoli 40 odstotkov elektrike Italija proizvede s pomočjo plina.

Rusija je največji proizvajalec zemeljskega plina in drugi največji proizvajalec surove nafte na svetu, sankcije zoper njen energetski sektor pa bi močno poškodoval njeno gospodarstvo.

Ukrajina Zahod poziva, naj sprejme takšen embargo na rusko nafto, a obstajajo skrbi, da bi to močno povišalo cene. Reuters, ki se sklicuje na neimenovane vire, poroča, da naj bi bile ZDA pripravljene sprejeti embargo tudi brez zaveznikov. ZDA sicer iz Rusije uvozijo samo tri odstotke svoje nafte.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.