Foto: BoBo
Foto: BoBo

Državna volilna komisija (DVK) je na četrtkovi seji sprejela odločitev, da bodo volivke in volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v osamitvi zaradi okužbe s koronavirusom, imeli poleg glasovanja po pošti tudi možnost glasovanja na domu. V tem primeru bodo morali vlogo za glasovanje na domu okrajni volilni komisiji oddati najpozneje 20. aprila do 24. ure. Volitve bodo potekale 24. aprila.

Na Inštitutu 8. marec so ob tem izrazili skrb, da nekateri volivci ne bodo mogli oddati svojega glasu. Poraja se jim namreč vprašanje, kaj odločitev DVK-ja pomeni za vse, ki jim bodo okužbo potrdili po 20. aprilu. "Kot to razumemo mi, ti volivci pravzaprav ne bodo mogli oddati svojega glasu," je na novinarski konferenci dejala Kristina Krajnc z inštituta. Pri tem so poudarili še prakso iz tujine in poudarili, da je več evropskih držav volivcem v primeru okužbe s covidom-19 vseeno omogočilo sodelovanje na volitvah.

DVK je s težavami pri oddajanju vlog za glasovanje po pošti iz tujine seznanjen

Na novinarski konferenci so na institutu opozorili še, da je bila v četrtek prijava na glasovanje iz tujine onemogočena že pol ure pred iztekom roka, kar so označili za kršenje volilne pravice.

Iz DVK-ja so sporočili, da so z napako, do katere je prišlo zadnjo uro pred iztekom roka za oddajo vloge, seznanjeni. Pojasnili so, da je prišlo do sistemskega izpada zaradi napačne nastavitve časovnega okna v računalniškem programu. Volivkam in volivcem so se za napako opravičili in jim zagotovili, da bodo njihove vloge, ki so prispele sinoči med 23. in 24. uro, upoštevane kot pravočasne.