Valerij Gergijev je glasbeni direktor Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu in prejemnik naziva junaka Ruske federacije. S Putinom sta si blizu že od zgodnjih devetdesetih let in predsednika je tudi že večkrat javno podprl. Leta 2012 je nastopil v njegovem predvolilnem oglasu, leta 2014 je podprl priključitev Krima in leta 2016 po ruskih zračnih napadih na Sirijo dirigiral
Valerij Gergijev je glasbeni direktor Mariinskega gledališča v Sankt Peterburgu in prejemnik naziva junaka Ruske federacije. S Putinom sta si blizu že od zgodnjih devetdesetih let in predsednika je tudi že večkrat javno podprl. Leta 2012 je nastopil v njegovem predvolilnem oglasu, leta 2014 je podprl priključitev Krima in leta 2016 po ruskih zračnih napadih na Sirijo dirigiral "domoljubni koncert" v Palmiri. Foto: EPA
Sorodna novica Olga Smirnova zapustila Bolšoj: "Z vso svojo dušo sem proti vojni"

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da je predsednik Putin dirigentu Valeriju Gergijevu, svojemu dolgoletnemu podporniku in prijatelju, svetoval, naj "razmisli o" združitvi vodenja moskovskega Bolšoj teatra in peterburškega Mariinskega gledališča; Gergijev je trenutno na čelu Mariinskega gledališča.

Razdrta sodelovanja
Gergijevu, ki kljub pozivom ni bil pripravljen javno obsoditi ruskega napada na Ukrajino, so številne svetovne ustanove odpovedale sodelovanja in nastope; odpuščen je bil iz več svetovnih orkestrov in umaknjen s sporedov festivalov.

Župan Münchna je Gergijeva javno postavil pred ultimat in ker maestro tudi po tem ni hotel podati izjave, je bil odpuščen iz Münchenske filharmonije.

Množični odhodi umetnikov
Istočasno se vodilne ruske baletne ustanove spoprijemajo z osipom plesalk in plesalcev. Evropski plesalci, ki sta jih najela Bolšoj teater in Mariinsko gledališče, so v zadnjem mesecu protestno množično dajali odpovedi – tudi vodilna plesalca obeh ustanov, Britanec Xander Parish v Sankt Peterburgu in Italijan Jacopo Tissi v Moskvi. Prej omenjena bolšojska primabalerina Olga Smirnova se je iz protesta proti vojni raje pridružila nizozemskemu narodnemu baletu.

Sorodna novica Prekinitvam sodelovanj z Gergijevom se pridružujejo tudi pariški filharmoniki in Edinburg

Skupni direktorat je obstajal pred letom 1917
Putin je idejo združitve dveh vodilnih ustanov Gergijevu predlagal prejšnji petek, na svojem srečanju z lavreati različnih umetnostnih panog. "Kakšno je vaše mnenje o ponovni ustanovitvi skupnega direktorata?" je predsednik vprašal dirigenta, pri čemer je imel v mislih sistem, ki je veljal v carski Rusiji pred oktobrsko revolucijo. Takrat je en sam direktor vodil vse operne, baletne in gledališke hiše v Sankt Peterburgu in Moskvi, pa tudi vse šole uprizoritvenih umetnosti.

"Ne pravim, da je to kakšna dokončna odločitev, da ne bo kakšnih nepotrebnih govoric," je po poročanju agencije Tass še pripomnil Putin.

Gergijev je na to odgovoril z ugotovitvijo, da sta omenjeni gledališči "dve od najpomembnejših glasbenih in glasbeno-gledaliških ustanov na svetu" ter da "je morda res čas za razmislek o usklajevanju dela". O ideji skupnega direktorata misli, da "bi lahko pripeljala do daljnosežnih in polnokrvnih novih priložnosti", povzema tiskovna agencija.

Sorodna novica Glasbeni direktor Bolšoj teatra je napovedal odstop

Maščevanje "nelojalnemu" Vladimirju Urinu?
Ta preliminarni pogovor je tako rekoč polaganje temeljev za združitev Bolšoja in Mariinskega gledališča pod roko Gergijeva, je za The Washington Times ocenil profesor Simon Morrison z univerze Princeton. Putinov predlog je po njegovem mnenju maščevanje direktorju Bolšoja, Vladimirju Urinu.

"Putin kaznuje Vladimirja Urina, ker mu ni dovolj lojalen," komentira akademik. Ne samo, da je Urin pustil oditi Smirnovi, bil je tudi med podpisniki javnega pisma, ki je obsodilo vojno. Koreografu Alekseju Ratmanskemu, ki je v času izbruha za Bolšoj pripravljal baletno predstavo, je dovolil, da je "strgal svojo pogodbo" in se vrnil v New York. Tudi koreograf Jean-Christophe Maillot je uspel pod Urinom začasno umakniti svojo privolitev za uprizarjanje njegove koreografije Ukročene trmoglavke.

Gledališki menedžer Vladimir Urin je na čelu Bolšoja od leta 2013; njegov predhodnik, Sergej Filin, je bil žrtev napada s kislino. Foto: EPA
Gledališki menedžer Vladimir Urin je na čelu Bolšoja od leta 2013; njegov predhodnik, Sergej Filin, je bil žrtev napada s kislino. Foto: EPA

V teatru Bolšoj predsednikovih izjav in morebitnih načrtov za združitev ne komentirajo.

Sorodna novica Številne nagrade za provokativni balet Nurejev, med nagrajenci tudi Serebrenikov

Morrison je Urina opisal kot prizemljenega direktorja, ki premore tako znanje kot avtoriteto, da se spopada "z zapleteno birokracijo". Leta 2017 je Bolšoj pod njegovim okriljem uprizarjal baletno predstavo o velikem Rudolfu Nurejevu, v kateri "so bili močni homoseksualni elementi". "To je bilo zelo liberalno dejanje za Rusijo, tiste vrste provokativna gesta, ki si jo je Urin po zaslugi svojega statusa lahko privoščil."

A zdaj se zdi, da Urinu njegov status ne more več pomagati. Morrison napoveduje, da ga morda še ne bodo zamenjali takoj in da bo na čelu institucije ostal do konca sezone. Lahko pa, da bo potekalo hitreje in bo imenovanje Gergijeva na čelo Bolšoja Urina prisililo v odstop. "Kajti združitev se bo de facto zgodila."