Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pretekli teden so se med deležniki v mlečni verigi začela pogajanja o dvigu odkupnih cen mleka. Kmetje so zahtevali zvišanje odkupne cene mleka za pet centov, na 42 centov na kilogram, kolikor je povprečje v EU-ju.

"Na pogovorih z dobavitelji, ki so potekali ta teden, smo se strinjali, da je odgovornost enih in drugih, da zagotovimo vzdržno poslovanje vseh členov v verigi, obenem pa potrošnikom cenovno dostopno kakovostno slovensko mleko in mlečne izdelke," so v sporočilu za javnost zapisale Ljubljanske mlekarne. Dvig, za katerega so se odločili, bo zanje pomenil 35-odstotno povišanje odkupne cene surovega mleka glede na maj 2021.

Ob tem so dodali, da bodo še naprej spremljali razmere na trgu in v primeru drastičnih povečanj stroškov tem sledili tudi z dvigi odkupnih cen. "Ob tem znova poudarjamo, da je v takšnih razmerah ključno preudarno ravnanje vseh – kmetov, mlekarn in trgovcev – ter iskanje kompromisov, da bomo potrošniku še vedno lahko zagotavljali poseganje po kakovostnih in dostopnih slovenskih mlečnih izdelkih," so še zapisali.

Po neuradnih informacijah naj bi v zvišanje odkupnih cen mleka sicer privolilo več velikih kupcev mleka.