Vasilka Sancin je mednarodno-pravna strokovnjakinja, profesorica in avtorica številnih publikacij. Ukvarja se z mednarodnopravno ureditvijo varstva človekovih pravic in mednarodnim pravom. Foto: BoBo
Vasilka Sancin je mednarodno-pravna strokovnjakinja, profesorica in avtorica številnih publikacij. Ukvarja se z mednarodnopravno ureditvijo varstva človekovih pravic in mednarodnim pravom. Foto: BoBo

Slovenija v prihodnje tako najverjetneje ne bo več imela svojega predstavnika v odboru Združenih narodov za človekove pravice. Za položaj se sicer vnovič kot edina kandidatka poteguje mednarodna pravnica Vasilka Sancin, a je njena kandidatura obtičala v vladnem postopku.

Razpis za 18 članov odbora z vsega sveta, ki za svoje delo ne prejmejo plačila, se je sicer sklenil 6. aprila.

Gre za izgubljeno priložnost, ocenjuje kandidatka Vasilka Sancin. "Takšna priložnost se ne ponudi vsak dan, pravzaprav sem bila edina Slovenka od ustanovitve naše države na tako visokem položaju, izvoljena, se pravi, ne na sodiščih, kjer ima Slovenija pravico imenovanja svojega člana in je mesto tako rekoč zanjo rezervirano, ampak v smislu teles, kjer je potrebna mednarodna izvolitev. 173 držav voli, to je bila do zdaj najvišja pozicija, ki bi se lahko morda še povišala. To priložnost je zdaj Slovenija izpustila iz svojih rok," je povedala za Radio Slovenija.

Za Večer je povedala, da je vladna blokada njene kandidature naletela na veliko začudenje kolegov v odboru ZN-a in po svetu. "To pomeni, da Slovenija ne bo izkoristila priložnosti, da bi imela v odboru svojega strokovnjaka, kar se, čeprav strokovnjaki delujejo neodvisno in nepristransko, šteje za velik prestiž za državo," je dejala.

Vladna blokada kandidature Vasilke Sancin je naletela na veliko začudenje kolegov v odboru ZN-a in po svetu. Foto: EPA
Vladna blokada kandidature Vasilke Sancin je naletela na veliko začudenje kolegov v odboru ZN-a in po svetu. Foto: EPA

Mandat ji bo potekel konec leta

Vasilka Sancin, sicer predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti in ena izmed desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov po izboru pravnega portala IUS-INFO, je od leta 2019 članica odbora ZN-a za človekove pravice, ki ga sestavlja 18 neodvisnih pravnih strokovnjakov. Te izvoli 173 držav pogodbenic Mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah, med katerimi je Slovenija.

Bila je tudi ena od treh podpredsednikov tega odbora. Mandat ji bo formalno potekel konec leta, člani pa imajo možnost ponovnega imenovanja, vendar lahko kandidirajo le s podporo države. Kot je prejšnji teden poročal časopis Večer, pa se je pri tem zataknilo. Rok za prijavo se je 6. aprila iztekel, vlada pa je ni imenovala za ponovno kandidatko oz. je ni na seznamu kandidatov.

Edina kandidatka

Čeprav gre za ponovno kandidaturo člana odbora, je ministrstvo za pravosodje 23. februarja objavilo javni razpis za zbiranje kandidatov. Rok za prijavo se je končal s 1. marcem, na razpis pa se je prijavila le Vasilka Sancin, so pojasnili na ministrstvu.

V postopku je sodelovalo tudi zunanje ministrstvo, in ministrstvo za pravosodje je skupaj z nekaj pripombami MZZ-ja predlog kandidature konec marca vložilo "v vladni postopek na generalni sekretariat vlade", so še pojasnili.

Vlada za zdaj brez pojasnil

Kaj se je potem dogajalo s postopkom, na ministrstvu za pravosodje ne vedo, v vladnem uradu za komuniciranje pa na novinarsko vprašanje, ali je bila kandidatura zavrnjena ali morda čaka na obravnavo na kateri od naslednjih vladnih sej, niso odgovorili, prav tako na vprašanja niso odgovorili v kabinetu premierja Janeza Janše.

Bo vlada do volitev predstavila svojega kandidata? Foto: Twitter Vlada RS
Bo vlada do volitev predstavila svojega kandidata? Foto: Twitter Vlada RS

Bo vlada predstavila svojega kandidata?

Volitve novih devetih članov odbora ZN za človekove pravice bodo 17. junija in teoretično je mogoče, da država nominacijo svojega kandidata predstavi do volitev. "A to ne deluje resno, če gre za kandidata, pri katerem gre za ponovno izvolitev," je komentirala Sancin.

Na seznamu za devet mest v odboru je 16 kandidatov; prva kandidatura je bila vložena že 1. decembra 2020. Med kandidati so tudi trije dosedanji člani odbora, ki se potegujejo za ponovno izvolitev in so kandidature predstavili že januarja oziroma v začetku februarja.

Sancinova je opozorila, da kandidatura seveda še ne pomeni izvolitve, je pa ta bolj verjetna, še posebej, če gre člana oz. članico, ki je v prvem mandatu opravljal funkcijo podpredsednika odbora.

Nakazala je, da bo imel odbor z vidika zagotavljanja pravic posameznikov zelo verjetno pomembno vlogo tudi, ko gre za hude kršitve človekovih pravic v Ukrajini.