Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dijakinje in dijaki so v skladu z maturitetnim koledarjem pisali prvo izpitno polo – esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika. Letošnji tematski sklop ima naslov V svetu blišča in bede. Zanj so morali prebrati dve deli, to sta Čudežni Feliks Andreja Hienga in Veliki Gatsby Francisa Scotta Fitzgeralda.

Mladi so imeli na voljo tri naslove, dva pri razpravljalnem eseju – eden je zajemal le prvo obvezno delo, drugi pa primerjavo med obema knjigama –, pri interpretativnem eseju pa jih je čakal – v nasprotju z lanskim letom so to letos vedeli vnaprej – odlomek iz slovenskega romana.

Še bolj kot te prilagoditve pa so dobrodošle novosti pri ocenjevanju jezikovnega dela eseja – ne spreminja se vsebina ocenjevanja, temveč točkovanje, ki bo bolj celostno in usmerjeno na razvitost sporazumevalne zmožnosti kandidata. "Prepričani smo, da bo ta način točkovanja dobro vplival na dijake in tudi ne nazadnje na njihove ocene. Gre namreč za to, da jezikovnih in slogovnih in tudi zgradbenih napak ne štejemo direktno," je za Radio Slovenija pojasnila glavna ocenjevalka za slovenščino na splošni maturi Irena Velikonja Kolar.

Esej sicer k izpitu iz materinščine prinese kar polovico točk, saj pokaže znanje vseh štirih let. Pisni izpiti iz splošne mature se bodo nadaljevali 28. maja s pisanjem angleščine. Na ta dan se bo začela tudi poklicna matura.

Prvi dan minil v "prijetnem vzdušju"

Prvi maturitetni dan je na novomeški gimnaziji po navedbah ravnateljice Mojce Lukšič minil brez posebnosti, saj so dijaki nasmejanih obrazov prihajali do učilnic in odhajali zadovoljni.

"Prvi maturitetni dan je minil mirno brez posebnosti, vsaj na naši šoli. Esej iz slovenščine je na naši gimnaziji pisalo 180 dijakov."

Ob tem je izrazila upanje, da so dijaki na splošno maturo prišli dobro pripravljeni, kljub temu, da je njihovo izobraževanje kar nekaj časa potekalo tudi na daljavo. Zato so v letošnjem letu poskušali te zaostanke oziroma primanjkljaj nadomestiti in znanje, kot pravi, pripeljati na približno podobno raven kot v prejšnjih letih.

Dijaki so z letošnjim tematskim sklopom V svetu blišča in bede, ki obsega besedili Andreja Hienga Čudežni Feliks in F. Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby, po njenih navedbah zadovoljni. "Povedali so, da sta naslova zelo lepa in da se da pisati, tako so zadovoljni in nasmejani odhajali iz učilnic," je povedala in izrazila upanje, da bo celotna matura minila v veselem in prijetnem vzdušju.

To je za STA potrdila tudi maturantka Gimnazije Vič Ljubljana: "Izbrala sem razlagalni esej, ker mi je tak način pisanja bližje, podobno tudi večini mojih sošolk in sošolcev. Ni se mi zdelo, da so bili naslovi maturitetnih esejev zelo težki, saj smo bili kar dobro pripravljeni. Tudi časa za pisanje eseja je bilo dovolj. Seveda pa nimam pravega občutka, kakšna bo končna ocena."

Matura bo potekala do 22. junija, dijaki bodo svoje rezultate izvedeli 11. julija

Drugi del pisnega izpita iz materinščine bo 30. maja. Pisni izpiti iz tujih jezikov pa bodo še 7., 9., 13. in 14. junija. 4. junija bo pisni izpit iz matematike ter med 31. majem in 15. junijem pisni izpiti iz izbirnih predmetov. Ustni maturitetni izpiti bodo med 13. in 22. junijem.

Z uspehom na letošnjem spomladanskem roku splošne mature bodo dijake seznanili 11. julija. Državni izpitni center bo istega dne ob razglasitvi rezultatov, od 7. ure, maturantom omogočil tudi dostop do svojih ocen po spletu.

Splošna matura sicer poteka na 83 šolah, prvič jo bo opravljalo 6105 kandidatov (lani 6250). V spomladanskem roku je splošno maturo v preteklih letih uspešno opravilo od 84 do 87 odstotkov prijavljenih, letno pa od 86 in 89 odstotkov. Izpit iz posameznega predmeta splošne mature bo opravljalo tudi 1809 kandidatov (lani 2124), ki so se prijavili k poklicni maturi oz. so jo že opravili.

Začela se je splošna matura

S preverjanjem znanja materinščine se začenjajo tudi NPZ-ji na osnovnih šolah

Na osnovnih šolah medtem poteka nacionalno preverjanje znanja (NPZ). Za 22.630 učencev 6. razreda bo preverjanje potekalo na 481 osnovnih šolah, za 19.663 devetošolcev pa na 479 šolah. K NPZ-ju v 6. razredu se je na 446 šolah prijavilo tudi 2456 učencev s posebnimi potrebami, v 9. razredu pa 2256 na 439 šolah. Od učencev nižjega izobraževalnega standarda bo NPZ opravljalo 123 učencev 6. razreda s 30 osnovnih šol in 111 učencev 9. razreda z 28 osnovnih šol.

NPZ bo potekal do 10. maja. Danes so učenci 6. in 9. razreda pisali preizkus znanja iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom iz italijanščine in madžarščine, v petek pa jih čaka preizkus znanja iz matematike. V torek bodo šestošolci pisali preizkus znanja iz tujega jezika (angleščina, nemščina), devetošolci pa preizkus znanja tretjega predmeta (geografija, kemija, tehnika in tehnologija, prvi tuj jezik).

Devetošolci bodo z dosežki NPZ-ja seznanjeni 31. maja, šestošolci pa 7. junija.

Ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani Marjan Gorup je za STA povedal, da je prvi dan pisanja NPZ-ja potekal brez zapletov in v prijetnem vzdušju. "Na naši šoli se je udeležilo pisanja NPZ 120 učencev iz treh šestih in dveh devetih oddelkov. Na koncu so bili zadovoljni, učenci so povedali, da testi niso bili prezahtevni," je dejal.

Ob tem je omenil, da se je nekaj učencev 6. razreda malo pritožilo, da je bilo uvodno besedilo pri slovenščini, iz katerega izhajajo vprašanja, nekoliko predolgo za branje in da jim je vzelo veliko časa.

"Sicer pa so učenci kazali optimizem, tako da pričakujemo tudi, da bodo dobri rezultati," je še dodal Gorup.

Začela se je splošna matura