Divjad ni več državna last

Na Lovski zvezi Slovenije in na zavodu za gozdove so šele po objavi v uradnem listu izvedeli, da divjad ni več državna last. Miha Marenče iz Zavoda za gozdove Slovenije pravi: "V tem trenutku je divjad nikogaršnja last."

Država sicer še vedno določa, kaj se bo počelo z divjadjo, čeprav ni več lastnica prostoživečih živali. Na Lovski zvezi Slovenije so ogorčeni, da je brez mnenj strokovnjakov ministrstvo za okolje črtalo pomemben člen iz zakona o varstvu narave.

Predsednik lovske zveze Lado Bradač pojasnjuje: "Mi bomo tudi vložili amandma. Poskušali bomo s tem zakonom, ki se zdaj vlaga za odpravo teh stvari, ki so nastale v preteklosti, doseči, da se to ponovno vrne. Sam upam, da nam bo s tem predlogom uspelo, se pa postavlja potem tudi vprašanje: če divjad ni last države, zakaj potem lovci plačujemo koncesijo?"

Na ministrstvu za okolje in prostor niso našli sogovornika, ki bi pojasnil, zakaj so črtali člen zakona, ki določa državno lastništvo divjadi. Odpravili so nas s skopim pisnim odgovorom, da so prostoživeče živali pod varstvom države, ne pa njena last.

Hkrati pa se ob tem zastavlja vprašanje, ali se s tem, ko divjad ni več last države, morda postavljajo temelji za zasebna lovišča pri nas.