Zverev je po padcu zakričal in takoj je bilo jasno, da ne bo mogel nadaljevati polfinala. Foto: EPA
Zverev je po padcu zakričal in takoj je bilo jasno, da ne bo mogel nadaljevati polfinala. Foto: EPA

25-letni Nemec je v drugem nizu vodil s 4:2 in 5:3, a se je žilavi Nadal izvlekel v podaljšano igro. V zadnji točki 12. igre je Zverev tekel za osnovno črto in skušal ujeti žogo. Desni gleženj mu je obrnilo in v velikih bolečinah je obležal na tleh. V solzah je zapustil igrišče na vozičku. Nadal se je tako 14. uvrstil v finale Roland Garrosa, lovil pa bo prav 14. lovoriko, saj na zadnji stopnički Španec še ni izgubil.

Nadal: Nisem si želel takega razpleta

Prvi niz odločila podaljšana igra
Prvi niz je trajal 91 minut! Zverev je dvoboj odprl z brejkom, Nadal mu je vrnil v osmi igri in imel v maratonski deseti igri tri priložnosti za nov brejk in osvojitev niza. Nemec se je rešil, dvoboj pa je takrat trajal že skoraj eno uro. V podaljšani igri je Zverev nanizal pet točk za vodstvo s 6:2. Nobene izmed šestih priložnosti za uvodni niz ni unovčil. Nadal je z asom napovedal preobrat, osvojil je pet točk zapored in uresničil vse, kar si je zamislil, blestel je predvsem z nekaterimi forehand-paralelami. Odločilno točko je dosegel po servisu Zvereva in njegovem neuspešnem izletu na mrežo, saj ga je Nadal ukanil z močnim in natančnim forehandom.

Zverev je odigral zelo dober turnir, potem ko ni uspešno začel. V drugem krogu je moral celo reševati zaključno žogo proti Sebastianu Baezu. Zagon mu je dala zmaga nad Carlosom Alcarazom, proti kateremu je izvrstno serviral in dokazal, da kljub slabemu uvodu sezone še vedno spada v svetovni vrh. Foto: EPA
Zverev je odigral zelo dober turnir, potem ko ni uspešno začel. V drugem krogu je moral celo reševati zaključno žogo proti Sebastianu Baezu. Zagon mu je dala zmaga nad Carlosom Alcarazom, proti kateremu je izvrstno serviral in dokazal, da kljub slabemu uvodu sezone še vedno spada v svetovni vrh. Foto: EPA

V drugem nizu je Zverev izgubil servis v uvodni igri brez dobljene točke. Oba tekmeca sta odlično vračala servise. Nadal je kar štirikrat zapored izgubil začetni udarec in Zverev je povedel s 5:3. V deveti igri je serviral za izenačenje na 1:1 v nizih, vendar mu ni uspelo. V 12. igri je pri vodstvu Nadala s 40/30 skušal udariti bekhend precej za osnovno črto, močno si je zvil desni gleženj in obračuna ni mogel več nadaljevati.

Nadal: Ko sem ga v garderobi obiskal in videl, kako je jokal, mi je bilo težko pri srcu
"Kar težko je bilo spremljati vse skupaj. Žal mi je zanj, iskreno je odigral izjemen turnir. Na turneji ATP se dobro razumeva in vem, kako močno se trudi, da bi osvojil grand slam. V tistem trenutku je imel nesrečo, vseeno pa verjamem, da bo dobil več kot le en turnir velike četverice," je po dvoboju o tekmecu spregovoril Nadal.

"To je bil zelo zahteven dvoboj, igrala sva več kot tri ure, a nisva niti končala drugega niza. Obračuni z Zverevom so vedno zelo velik izziv. Ko igra na tej ravni, je zelo težko. Tako kot je v tem trenutku, v tem položaju težko govoriti. Kljub vsemu so se mi uresničile sanje, saj bom lahko še enkrat igral v finalu Rolanda Garrosa. Toda ko se dvoboj konča na tak način ... Ko sem ga v garderobi po poškodbi obiskal in videl, kako je jokal, mi je bilo težko pri srcu. Želim mu vse dobro in čimprejšnje okrevanje," je še sklenil od danes 36-letnik.

Rafael Nadal lovi 22. naslov na turnirjih za grand slam, s čimer bi še bolj pobegnil Novaku Đokoviću in Rogerju Federerju, ki sta pri 20. Foto: Reuters
Rafael Nadal lovi 22. naslov na turnirjih za grand slam, s čimer bi še bolj pobegnil Novaku Đokoviću in Rogerju Federerju, ki sta pri 20. Foto: Reuters

Po porazu Zvereva bo številka ena Medvedjev
Novak Đoković bo v ponedeljek, 13. junija, predal prvo mesto na lestvici ATP. Po porazu Zvereva v polfinalu Odprtega prvenstva Francije bo na lestvici naslednji ponedeljek na prvo mesto skočil Rus Daniil Medvedjev.

V ponedeljek, 6. junija, bo Đoković še ostal v vodstvu z 8770 točkami, saj se je v letu 2021 Roland Garros odvil teden dni pozneje, zato bodo posledično točke z lanskega turnirja črtali šele 13. junija. Srb jih bo izgubil 1640.

Za zdaj bo še en teden, skupno pa že 373, vztrajal na vrhu pred Medvedjevom (8160 točk) in tretjim Zverevom, ki se bo obema približal s 7795 točkami. Zverev bi lahko postal tudi prvi igralec sveta, če bi osvojil Roland Garros. S tem bi za lestvico ATP zbral 9075 točk.

Sanje o prvem naslovu na grand slamih in preboju na vrh lestvice pa so se končale po grozljivem zvinu gležnja ob koncu drugega niza polfinalnega obračuna proti Nadalu.

StatistikaNadalA. Zverev
Prvi servis (%)6077
Asi35
Dvojne napake18
Neizsiljene napake2647
Winnerji2140
Osvojene točke9793
Priložnosti za brejk5/115/8
Točke na mreži17/2621/45

Nadal v Parizu doživel le tri poraze
Španca, ki prav danes praznuje 36. rojstni dan, sta v zgodovini Pariza premagala le Robin Söderling (2009) in dvakrat Novak Đoković (2016 in 2021).

Zverev je lani premagal Nadala na pesku v četrtfinalu Madrida, še prej na trdi podlagi v Parizu (2020) in zaključnem turnirju v Londonu (2019).

Zverev z zvitim desnim gležnjem predal polfinale proti Nadalu

Čilić naredil kar 56 neizsiljenih napak
V drugem polfinalu je osmi nosilec Casper Ruud odpravil Marina Čilića s 3:6, 6:4, 6:2 in 6:2. Hrvat je naredil kar 56 neizsiljenih napak. Norvežan je pred štirimi leti z očetom Christianom odšel na akademijo Rafaela Nadala na Mallorci. V nedeljo se bosta srečala prvič. Ruud bo prvič zaigral v finalu turnirja za grand slam.

Okoljska aktivistka se je priklenila na mrežo in drugi polfinale je bil prekinjen za četrt ure. Foto: AP
Okoljska aktivistka se je priklenila na mrežo in drugi polfinale je bil prekinjen za četrt ure. Foto: AP

Drugi polfinale na osrednjem stadionu je trajal dve uri in 55 minut. Na igrišču ni bil tako dramatičen, ob njem pa nekoliko bolj. Dvoboj je sredi tretjega niza zmotila in za 15 minut prekinila gledalka, ki se je prebila mimo varnostnikov ter s sporočilom na majici "Ostalo nam je še 1028 dni" okoli vratu priklenila na mrežo.

V tistem trenutku je Ruud že vodil s 3:6, 6:4 in 4:1, po prihodu nazaj na stadion Philippa Chatrierja pa je zanesljivo končal tretji niz in nato z odvzemom servisa povedel še takoj na začetku četrtega.

Casper Ruud se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Casper Ruud se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA

Ruud: Igral sem najboljši tenis letos
23-letni Norvežan kljub prvemu nastopu v polfinalu turnirja velike četverice ni pokazal kančka nervoze, dvoboj pa je z novim odvzemom servisa po sijajni igri v zadnjih treh nizih končal po dveh urah in 55 minutah.

"To je bil res odličen obračun, nisem najbolje začel, a tudi Marin je igral sijajno. Bil sem preveč obrambno naravnan, nato pa sem se po prvem odvzemu servisa v drugem nizu le sprostil. Igral sem najboljši tenis letos, bil agresiven in dobro serviral, zato sem zelo zadovoljen s predstavo," je dejal teniški igralec iz Osla.

Marin Čilić je odigral odličen turnir. Izločil je Daniila Madvedjeva in Andreja Rubljova. Foto: AP
Marin Čilić je odigral odličen turnir. Izločil je Daniila Madvedjeva in Andreja Rubljova. Foto: AP

Čiliću je s tem preprečil, da bi se prav na vseh turnirjih za grand slam uvrstil vsaj v finale. Dobil je OP ZDA v New Yorku leta 2014, v finalu pa igral še v Melbournu (2018) in Wimbledonu (2017).

Ruud pred letošnjim Roland Garrosom še nikoli ni zaigral v četrtfinalu, v Parizu pa je storil dva velika koraka naprej. "Vzhičen sem. Nadal je zadnji od velike trojice, proti kateremu še nisem igral. To bo odličen trenutek, da igram proti njemu. Upam, da bo tudi on vsaj malce užival v finalu, čeprav je tu igral že tolikokrat," je še dodal Ruud pred nedeljskim finalom.

StatistikaRuud Čilić
Prvi servis (%)6466
Asi1610
Dvojne napake02
Neizsiljene napake2156
Winnerji4151
Osvojene točke121103
Priložnosti za brejk5/152/9
Točke na mreži7/1127/34

Coco Gauff na pariškem pesku v dveh finalnih obračunih
Coco Gauff bo prvič v karieri zaigrala v finalu turnirja grand slam v Parizu med posameznicami in v konkurenci dvojic. V soboto ob 15.00 bo med posameznicami igrala proti prvi igralki sveta Igi Swatek. V dvojicah se bosta z Američanko Jessico Pegula pomerili s Francozinjama Kristino Mladenovic in Caroline Garcia.

18-letna Američanka je do zdaj osma igralka, ki ji je uspela uvrstitev v finale v obeh konkurencah. V Parizu med posameznicami še ni izgubila niza. Ponovila je lanski uspeh Čehinje Barbore Krejčikove, ki je v finalu Roland Garrosa nastopila v obeh konkurencah. Kasneje je v dvojicah zmagala z rojakinjo Katerino Siniakovo ter osvojila naslov tudi med posameznicami.


Polfinale (M):
NADAL (ŠPA/5) - A. ZVEREV (NEM/3)
7:6 (8), 6:6, b.b.

RUUD (NOR/8) - ČILIĆ (HRV/20)
3:6, 6:4, 6:2, 6:2

Finale bo v nedeljo ob 15.00.