Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Glede na politični dogovor bo EU kljub vztrajnemu nasprotovanju ameriškega tehnološkega velikana Apple dobil univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.

Evropski poslanci in predstavniki držav članic EU-ja verjamejo, da bo standardni polnilnik za vse elektronske naprave – poleg telefonov med drugim za tablične računalnike, elektronske bralnike, digitalne fotoaparate, slušalke, ročne konzole za videoigre in prenosne zvočnike – zmanjšal količino e-odpadkov. V Applu se s tem ne strinjajo, saj menijo, da bo tako okrnil inovativnost in na koncu povzročil še več onesnaževanja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na to, da EU šteje 450 milijonov prebivalcev in je dom bogatih potrošnikov, bi lahko uvedba polnilnika z vhodom USB-C pomembno vplivala na trg pametnih telefonov in naprav na svetovni ravni.

"Čas je, da naredimo konec kupu kablov"

"Nova zakonodaja bo olajšala življenja evropskih potrošnikov in bo do okolja prijaznejša," je spremembe pospremil eden od pogajalcev, evropski poslanec Andrej Kovačev. "Čas je, da naredimo konec kupu kablov, ki jih imamo vsi v predalih, in prihranimo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov letno," je menil.

Potrošniki se sicer trenutno odločajo med telefoni s tremi osrednjimi polnilniki: Lightning (Apple), micro-USB in USB-C, ki se vse bolj uporablja. Nabor je poenostavljen od leta 2009.
Evropska komisija je predlog za enotni polnilnik pripravila lani. Tedaj je ocenila, da evropski potrošniki samo za polnilnike, ki jih kupijo ločeno, letno porabijo približno 2,4 milijarde evrov.

V Applu, ki sicer uporablja priključke USB-C za nekatere svoje iPade in prenosne računalnike, medtem vztrajajo, da je kakršna koli zakonodaja, ki bi vsiljevala univerzalni polnilnik za vse prenosne telefone v EU-ju, neupravičena.

Evropski parlament in države članice morajo zdaj politični dogovor potrditi še uradno, veljati pa naj bi začel sredi leta 2024.