Protest aktivistov na cesti proti deportacijskemu centru Colnbrook pri londonskem letališču Heathrow. Napis na plakatu:
Protest aktivistov na cesti proti deportacijskemu centru Colnbrook pri londonskem letališču Heathrow. Napis na plakatu: "Ustavite rasistične deportacije." Foto: Reuters

Britansko notranje ministrstvo je s prvim deportacijskim poletom nameravalo v Ruando premestiti 37 prosilcev za azil, a človekoljubna organizacija Care4Calais je zvečer sporočila, da je letalo ostalo na tleh. "Preklicana je bila še zadnja vozovnica. Nihče ne gre v Ruando," so zapisali.

V zadnjih dneh se je na odločitev o deportaciji v Združenem kraljestvu pritožilo najmanj 30 prebežnikov, zaradi česar naj bi bilo na prvem poletu le približno šest prebežnikov. Eden izmed njih, 25-letni iraški Kurd, je za BBC povedal, da "raje umre", kot da je deportiran v Ruando.

Odločitev bi lahko začasno ustavila deportacije

Evropsko sodišče za človekove pravice je le nekaj ur pred načrtovanim poletom ustavilo deportacijo prebežnika iz Iraka, nato pa še drugih prosilcev. ESČP je zapisal, da država pritožnika ne sme deportirati "v času treh tednov po vročitvi pravnomočne razsodbe v postopku ponovne obravnave".

Letalo, s katerim naj bi deportirali prosilce za azil iz vojaškega oporišča pri kraju Wiltshire na jugovzhodu države. Foto: Reuters
Letalo, s katerim naj bi deportirali prosilce za azil iz vojaškega oporišča pri kraju Wiltshire na jugovzhodu države. Foto: Reuters

Sodišče je v ponedeljek že prižgalo zeleno luč za začetek deportacij, vendar bo visoko sodišče v Londonu julija znova obravnavalo zakonitost deportacijske sheme britanske vlade.

Johnson branil načrt deportacij v Ruando

Britanski premier Boris Johnson je sicer danes v nagovoru ministrov zatrdil, da bo vlada kljub kritikam izpeljala načrt premeščanja v Ruando. "Na noben način nas ne bodo odvrnile ali osramotile nekatere kritike, ki so bile naslovljene na shemo, nekatere tudi z rahlo nepričakovanih strani. Nadaljevali bomo in to opravili," je dejal premier.

Tudi zunanja ministrica Liz Truss je branila deportacijsko shemo, ki je po njenih besedah ključnega pomena za ustavitev poslovnega modela trgovanja z ljudmi.

120 milijonov funtov za Ruando

Britanska vlada je z Ruando sklenila dogovor v vrednosti 120 milijonov funtov (138 milijonov evrov) o premeščanju prosilcev za azil, ki naj bi na obravnavo prošnje za azil v Združenem kraljestvu čakali v Ruandi. S tem želijo zmanjšati število prihodov prebežnikov, ki prek Rokavskega preliva prihajajo iz Francije.

Danes naj bi se v pristanišču Dover izkrcalo približno 270 prebežnikov, skupno v tem letu približno 10.500, poroča BBC.

Načrt britanske vlade "katastrofičen, nemoralen in grozljiv"

Britanski načrt je deležen številnih kritik. Agencija Združenih narodov za begunce ga je označila za "katastrofičnega", vodstvo angleške Cerkve ga je obsodilo kot nemoralnega in sramotnega, zasebno naj bi načrt za "grozljivega" označil tudi prestolonaslednik princ Charles.