Aleksander Sekulić je bil pred petimi leti, ko je Slovenija postala evropski prvak, pomočnik Igorja Kokoškova, zdaj pa se v vlogi selektorja po lanskih olimpijskih igrah pripravlja na drugo veliko tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je bil pred petimi leti, ko je Slovenija postala evropski prvak, pomočnik Igorja Kokoškova, zdaj pa se v vlogi selektorja po lanskih olimpijskih igrah pripravlja na drugo veliko tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Aleksander Sekulić je z varovanci začel priprave na evropsko prvenstvo, ki ga bo Slovenija odigrala v Nemčiji. V na papirju daleč najmočnejši skupini turnirja jo v Kölnu čakajo Francija, Litva, Nemčija, Bosna in Hercegovina ter Madžarska. Izločilni boji bodo v Berlinu, še pred začetkom za slovensko izbrano vrsto 14. tovrstnega tekmovanja pa bodo košarkarji odigrali dve zelo pomembni tekmi na začetku drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Sorodna novica Samar: Cilj reprezentance z Dončićem in Dragićem jasen – osvojitev medalje

Prvi del poti proti mundialu so zaključili v začetku meseca, po treh tednih pa je Sekulić znova zbral igralce, ki bodo prvi del priprav opravili v Kranjski Gori. "Odpočili smo se in upam, da tudi napolnili baterije za nove izzive, ki nas čakajo. Pripravljamo se na evropsko prvenstvo, vmes imamo tudi dve kvalifikacijski tekmi za nas zelo pomembno svetovno prvenstvo. Čaka nas torej kar nekaj načrtovanja. Želimo si seveda narediti priprave kar se da učinkovite, da bomo lahko uspešni v kvalifikacijah in pripravljeni za tak izziv, kot je evropsko prvenstvo," je dejal selektor.

Prednost, da je ogrodje ekipe že sestavljeno

Na zboru reprezentance tudi trije novinci

Na začetku priprav Sekulić še nima na voljo vseh razpoložljivih moči. Nekateri nosilci igre – NBA-jevci in Mike Tobey – se bodo priključili pozneje, skupaj pa bo na pripravah 20 igralcev. Med njimi so tudi trije iz reprezentance U20, ki je ravnokar končala evropsko prvenstvo na desetem mestu. Selektor je poklical tri visoke igralce, novinca Sašo Cianija in Roberta Jurkovića ter Luko Ščuko, ki je že sodeloval v februarski akciji, a tedaj priložnosti za igro ni dočakal: "Ideja je, da tudi razmišljamo za jeseni in zimo, ko bodo kvalifikacije, pa ne bodo na voljo vsi igralci. Želimo dati priložnost tem mlajšim, da se pokažejo in vidimo, če lahko oziroma na koga lahko računamo. Videli bomo, kaj sploh lahko pričakujemo od njih. Računamo, da bodo dobili priložnost na tekmah v Celju in potem bomo videli, kaj lahko dobimo z njimi v teh ciklusih novembra in februarja."

Hitro je prišlo do dogovora. Ne bi se rad preveč ukvarjal s tem, saj želim biti predvsem osredotočen na reprezentanco, kar je v tem trenutku najbolj pomembno. Je pa velik korak naprej.

Aleksander Sekulić o podpisu pogodbe z močnim Lokomotivom iz Kubana.

Reprezentanco čaka šest pripravljalnih tekem. Prva preizkušnja bo na sporedu 4. avgusta v Celju, ko se bo pomerila z Nizozemsko, dva dni pozneje pa bo tu igrala še s Črno goro. Sledi pot v Carigrad na turnir s Turčijo in Ukrajino. Vrhunec bo 17. avgusta in stoženski spektakel s Srbijo, tri dni zatem pa še en obračun v Celju, kamor bo prišla Hrvaška: "Mislim, da je tekem ravno dovolj. Prednost je, da imamo ogrodje ekipe že sestavljeno. Poznamo se dobro in veliko lažje se bo uigrati ter postaviti neke principe, tudi ustvariti kemijo in hkrati hierarhijo v ekipi. Najprej bomo začeli telesno pripravo. Igralce moramo spraviti na optimalno raven. Sledita preizkušnji v Celju, kjer se bo pokazal že nek obris te ekipe, tisto, kar želimo. Potem torej še Carigrad in nato tekmi s Srbijo in Hrvaško. Naš glavni cilj je, da tempiramo formo, da bomo ravno pravšnji za obračuna z Estonijo in Nemčijo."

Ko je Fiba po EuroBasketu 2017 uvedla spremenjen kvalifikacijski sistem za velika tekmovanja, je prišlo do novosti tudi v koledarju pred samim prvenstvom. Tako bodo tik pred odhodom v Köln Slovenci odigrali kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. Najprej jih doma čaka Estonija, nato pa 28. avgusta, le štiri dni pred prvim preizkusom na turnirju, še srečanje z Nemčijo, ki bo v Münchnu. Tako bosta tudi priprava in tempiranje forme specifični glede na zadnja leta: "Te dve tekmi bosta zelo pomembni. Morali bomo najti način, kako biti pripravljeni optimalno, se potem malce spočiti in iti na evropsko prvenstvo. Tam nas takoj čaka Litva, tako da bo vse skupaj kar izziv."

Vsi upajo, da bo igral tudi Goran Dragić

Razpored tekem Slovenije na EuroBasketu

Četrtek, 1. septembra, ob 17.15:
SLOVENIJA - LITVA

Sobota, 3. septembra, ob 20.30:
MADŽARSKA - SLOVENIJA

Nedelja, 4. septembra, ob 17.45:
SLOVENIJA - BIH

Torek, 6. septembra, ob 20.30:
NEMČIJA - SLOVENIJA

Sreda, 7. septembra, ob 17.15:
FRANCIJA - SLOVENIJA

Sekulić lahko računa na vso dvanajsterico, ki je bila lani del olimpijske zgodbe. Še vedno upa, da bodo polfinalisti izpod petih krogov še okrepljeni. In to z zlatim kapetanom in MVP-jem minulega EuroBasketa Goranom Dragićem. Novopečeni član slovitih Bullsov še ni sporočil dokončne odločitve glede nastopa v Nemčiji, selektor pa seveda upa, kot vsi slovenski ljubitelji košarke, na njegovo privolitev in računa, da se bo izkušeni, predvsem pa izjemno kakovostni Ljubljančan priključil takoj, ko se igralci Lige NBA lahko: "Mislim, da smo vsi videli na zadnjih dveh tekmah, kako pomemben igralec je. Zagotovo bomo dali vse od sebe in ga poskušali prepričati, da igra."

"Vsi skupaj se moramo zavedati, da nismo isti, kot smo bili lani na olimpijskih igrah in v kvalifikacijah. Vsi smo se malce spremenili. Vsak je malce drugačen, kot je bil. Tudi Goran ne bo tak, kot je bil recimo leta 2017. Vsak bo moral sprejeti svojo vlogo in na tak način potem pomagati ekipi do čim boljšega rezultata. Vsak se bo moral maksimalno podrediti ekipi in vedeti, zakaj smo tu. Osnovna ideja je, da smo uspešni na vsaki tekmi in vsak posameznik, ne le igralci, ampak tudi vsi v štabu, mora vedeti, kakšna je naloga, in mislim, da na tak način potem lahko tu izvlečemo tisti maksimum iz ekipe, ki si ga želimo," je dodal Sekulić.

Osebni razlogi za Šiškovo odpoved

Na pripravah bo preizkusil vse najboljše slovenske košarkarje. Izjema je le Žan Mark Šiško, ki bo znova izpustil reprezentančno akcijo. Potem ko je lani manjkal zaradi poškodbe, organizatorja igre evroligaškega Bayerna tudi letos ne bo poleg: "Osredotočil bi se na igralce, ki so tu. Sva se pa pogovorila. Govoril sem tudi z njegovim agentom na to temo. Enostavno je bila njegova prošnja, da izpusti to reprezentanco iz osebnih razlogov. Drugače kot mu iti na proti tudi ne morem. Tu je zame ta zgodba končana. Ne bi rad preveč drezal v to. To so osebne zadeve. Ukvarjali se bomo s tistimi, ki jih imamo tu. Imamo na voljo dovolj kakovostni igralcev in verjamem, da bomo to vrzel zapolnili."