Mozambiške sile so se morale v boju proti upornikom zanesti na pomoč sosednjih držav in Ruande. Foto: EPA
Mozambiške sile so se morale v boju proti upornikom zanesti na pomoč sosednjih držav in Ruande. Foto: EPA

Mozambik se že od konca leta 2017 v energetsko bogati severni pokrajini Cabo Delgado spopada z uporniki, ki so povezani s skrajno islamsko skupino Islamska država. Žarišče spopadov je na območju, kjer zahodne energetske družbe, med njimi francoski Total in italijanski Eni, gradijo priobalne plinske projekte, ki so jih morale zaradi nasilja in pomanjkanja varnosti ustaviti.

Kot ugotavlja interno poročilo, ki ga je pridobil Reuters, Evropska unija opaža "zelo nestanovitne" razmere na severu Mozambika kljub misiji Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC) in ločeni vojaški pomoči Ruande v boju proti upornikom.

Članice EU-ja so v četrtek sporočile, da bodo SADC-u namenile dodatnih 15 milijonov evrov za misijo v Mozambiku, potem ko si ji predtem že namenile 1,9 milijona evrov in še 89 milijonov evrov za mozambiško vojsko.

Prihod bolje usposobljenih ruandskih vojakov je ustavil začetno napredovanje upornikov. Foto: Reuters
Prihod bolje usposobljenih ruandskih vojakov je ustavil začetno napredovanje upornikov. Foto: Reuters

Pomoč brez orožja

Do objave odločitve dodatne pomoči je prišlo dan po tem, ko so oblasti v južnoafriški državi sporočile, da je bilo v severni pokrajini Nampula obglavljenih najmanj šest ljudi in ubita italijanska redovnica. Dodatna sredstva bodo namenili za utrjevanje položajev mozambiških sil, zabojnike za skladiščenje, medicinske opremo, vozila in plovila in tudi za tehnološko opremo.

Glede na interno poročilo bo pomoč EU-ja omejena na nesmrtonosno vojaško opremo kljub drugačnim prošnjam in potrebam misije SADC-a.

V prihodnjih mesecih bodo v Bruslju sprejeli tudi odločitev o podpori vojaški misiji Ruande v Mozambiku, kjer so ruandski vojaki odigrali ključno vlogo pri zaustavitvi napredovanja upornikov.

Mozambik se za Nigerijo in Alžirijo ponaša s tretjimi največjimi zalogami plina v Afriki, v katero so se začele evropske države v zadnjih mesecih pospešeno ozirati v iskanju plina, da bi nadomestile dobave iz Rusije, od katere si želi Evropa zmanjšati energetsko odvisnost.