Ursula von der Leyen. Foto: EPA
Ursula von der Leyen. Foto: EPA

Predlagani osmi sveženj sankcij vključuje dodatne prepovedi za uvoz ruskega blaga, kar naj bi Rusijo stalo dodatnih sedem milijard evrov prihodkov, in dodatne prepovedi za izvoz ključne tehnologije, ki jo uporablja vojska. Gre za izdelke na področju letalstva, elektronske komponente in določene kemične snovi, je dejala predsednica komisije.

Poleg tega naj bi nove sankcij vključevale pravno podlago za cenovno kapico za rusko nafto, državljanom članic EU-ja pa bi prepovedale članstvo v upravnih odborih podjetij v ruski državni lasti.

"Pretekli teden je Rusija zaostrila invazijo v Ukrajini. Lažni referendumi na območjih, ki jih je okupirala Rusija, so nezakonit poskus prisvojitve ozemlja in spremembe meja s silo. Mobilizacija in grožnja ruskega predsednika Vladimirja Putina z uporabo jedrskega orožja pa sta še dodatna zaostritev," je v izjavi za novinarje povedala predsednica komisije.

Na seznam sankcioniranih ljudi želi Bruselj zato dodati tiste, ki so sodelovali pri organizaciji referendumov na okupiranih ozemljih v Ukrajini. "Ne sprejemamo lažnih referendumov in kakršnih koli priključitev v Ukrajini in odločeni smo, da bo Kremelj plačal za to dodatno zaostritev," je dejala Ursula von der Leyen.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je pojasnil, da predlagajo uvedbo sankcij za predstavnike proruskih oblasti v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje ter druge ruske posameznike, ki so na teh štirih okupiranih območjih organizirali ali omogočili referendume o priključitvi Rusiji.

Tudi ZDA pripravljajo ostre gospodarske sankcije zoper Rusijo zaradi referendumov. Vodja koordinacije sankcij na ameriškem zunanjem ministrstvu James O'Brien je dejal, da bo Washington še naprej objavljal nove sankcije zoper Rusijo v povprečju vsakih šest tednov.

Novi ukrepi Bruslja proti Rusiji