V pismu se je odzval na njen intervju za STA. Zavrača njene besede o nestrokovnih potezah prejšnje vlade, škodljivih za kulturo, med katerimi je omenila tudi njegovo imenovanje, opisujejo na STA-ju.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je Rupla za vršilca dolžnosti direktorja JAK-a imenovala lanskega maja, za obdobje od 2. junija 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju. S 1. junijem 2021 se je Sebastjanu Erženu iztekla funkcija v. d. direktorja, na februarskem razpisu pa ni bil izbran nihče. Eržena je vlada za v. d. direktorja imenovala, potem ko je z mesta direktorice razrešila Renato Zamida.

Kot je Rupel dejal ob imenovanju, ga je položaj zanimal predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki predstavlja velik potencial za širšo mednarodno promocijo Slovenije.

Ministrica Asta Vrečko je v intervjuju za STA dejala, da je bila ena od nestrokovnih potez prejšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija izbor direktorjev, ki niso bili imenovani na podlagi strokovnih meril, kamor po njeni presoji spada tudi Rupel. Ob tem je omenila, da je kurator programa slovenskega gostovanja v Frankfurtu Miha Kovač delo prevzel relativno nedavno in da svoje delo v danih okoliščinah opravlja zelo dobro, a da so težave pri vodenju agencije.

Rupel je v pismu ministrici Asti Vrečko njene očitke zavrnil. Po njegovih besedah je Kovač k projektu pristopil na njegovo povabilo. Ob tem je omenil program, ki bo spremljal veliki kulturni dogodek – od skupine Laibach z Alamutom do razstave o Prešernu.

Odzval se je tudi na očitke glede zamud pri pripravah. "Očitki o zamudah ne temeljijo na dejstvih: JAK se pripravlja na gostovanje v Frankfurtu na podlagi koledarja, ki so ga predlagali Nemci in pri nobeni točki ne zaostaja. Treba je tudi vedeti, da so druge države za ključne priprave porabile manj kot leto dni, Gruzija osem mesecev, kar pomeni, da bi lahko uspeli v Frankfurtu tudi, ko bi začeli priprave šele danes. Mi smo začeli prej zato, ker imamo na voljo manj ljudi. Do tega trenutka smo bili uspešni; če se bo uresničeval začrtani program, je mogoče na uspešnost računati tudi v prihodnje. Seveda bi bilo spreminjanje ali neizvajanje programa v tem trenutku tvegano, vendar ni nemogoče; kdor se ga bo lotil, bo sam nosil vse posledice za kakovost slovenskega častnega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu," je zapisal Rupel, ki ne želi pojasnjevati svojih strokovnih kompetenc.

"Ministrstvo za kulturo in svet JAK sta me leta 2021 izbrala za direktorja na podlagi strokovnih referenc, pedagoških in znanstvenih izkušenj s področja sociologije kulture, primerjalne književnosti in mednarodnih odnosov, na podlagi obsežne bibliografije več kot 50 knjig in več kot tisoč člankov ... Ministričini očitki so neumestni in žaljivi. Izvirajo iz ideoloških predsodkov, ki jih v kulturi ne bi smelo biti, najmanj pa na ravni ministra oz. ministrice," je še zapisal.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da je ministrstvo že poleti in nato ponovno prejšnji teden zahtevalo vpogled v dokumentacijo, povezano s pripravami na frankfurtski knjižni sejem. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da je ministrstvo že poleti in nato ponovno prejšnji teden zahtevalo vpogled v dokumentacijo, povezano s pripravami na frankfurtski knjižni sejem. Foto: BoBo

Ministrica: Vrstila so se opozorila, da priprave na Frankfurtski sejem ne potekajo dobro
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sprejela danes ponujeni odstop direktorja Javne agencije za knjigo Dimitrija Rupla, so sporočili z ministrstva. Ob tem je poudarila, da so se že pred prihodom nove ekipe, junija letos, vrstila opozorila strokovne javnosti, da priprave na frankfurtski knjižni sejem, kjer bo Slovenija prihodnje leto častna gostja, ne potekajo dobro. Opozorila so šla predvsem v smeri zamud pri pripravi projekta.

Od junija se je ministrica z Ruplom sestala dvakrat in ga na ta dejstva tudi opozorila. še sporočajo z ministrstva. "V tem času so se pojavila vprašanja glede priprav na knjižni sejem v Bologni, kjer pa bo Slovenija častna gostja leta 2024. Da delo na Javni agenciji za knjigo ne poteka tako kot bi moralo, govori tudi dejstvo, da se Slovenija ni uspela pravočasno prijaviti na knjižni sejem na Dunaju in je zato izgubila mesto v rednem programu."

Ministrstvo za kulturo je zaradi vsega navedenega od JAK-a že poleti in nato ponovno prejšnji teden zahtevalo vpogled v dokumentacijo, povezano s pripravami na frankfurtski knjižni sejem. Pomenljivo je tudi dejstvo, nadaljujejo v spoočilu za javnost, da se je od junija ministrica kar dvakrat srečala tudi z direktorjem frankfurtskega knjižnega sejma Jürgenom Boosom. Nemškega gostitelja so zanimale predvsem podrobnosti priprav na slovenski častni nastop v Frankfurtu prihodnje leto.

Ministrica je ob tem poudarila, da ministrstvo s kuratorjem frankfurtskega sejma Miho Kovačem in svetom zavoda zelo dobro sodeluje, težko pa je bilo spregledati pozive strokovne javnosti, da se ob pripravi projekta dogajajo zamude in pomanjkanje dialoga in pretoka informacij tudi s strokovno javnostjo.

Ob tem na ministrstvu za kulturo verjamejo, da se bodo priprave pod novim vodstvom še pravočasno pospešile, da se bo Slovenija kot častna gostja v Frankfurtu predstavila v najboljši luči. "Da bo uspešno predstavila zgodovino slovenske kulture, literature in umetnosti ter pokazala sodobno produkcijo s kvalitetnim programom pa bo upravičen izbor Slovenije kot osrednje gostje frankfurtskega knjižnega sejma."

Dimitrij Rupel odstopil s položaja direktorja Javne agencije za knjigo
Rupel odstopil s čela Javne agencije za knjigo