Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec. Foto: BoBo
Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec. Foto: BoBo

"Včeraj je bil zelo čuden in grozljiv dan, hodili sva po ulici, ko je kar naenkrat z vso silo v Niko priletel starejši moški, nato se je zaletela vame. Bili sva šokirani, nato se je začel dreti na naju, očitno je bilo, da ve veliko o njej in o njenem življenju," je torkov fizični napad na direktorico Inštituta 8. marec opisala Maja Koražija, ki je bila z Niko Kovač na Bavarskem dvoru v času dogodka.

"Jaz in Nika nisva razmišljali, kako bova to dokazovali, ampak sva bežali stran," nadaljuje Koražija in dodaja, da jo je Kovač vso pot spraševala, ali hodi za njima, sama pa se je nazaj ozirala le toliko, da bi videla, ali jima moški sledi. Moški ni šel za njima, Kovač in Koražija pa sta odšli na policijo podat prijavo. "Ne moremo hoditi po ulici, ne da bi nas bilo strah," je opis dogodka sklenila Koražija.

Izjavo je podala tudi Nika Kovač, ki je v uvodu dejala, da tovrstni napadi ne predstavljajo večine državljanov. Poudarila pa je, da je napad nanjo rezultat neprestanega spletnega blatenja, ki ga izvaja stranka SDS in z njo povezani mediji. Ko je novico o napadu na družbenem omrežju Twitter delil predsednik SDS-a Janez Janša, v kateri je izrazil dvom o napadu, pa so se znova začela širiti sporočila s sovražno vsebino, je dejala Kovač. Zjutraj je dobila tudi vprašanje Nove24TV, naj pokaže zdravniški izvid, ki izkazuje včerajšnjo poškodbo. "Zdravniški izvid s sabo imamo, ampak smo se zjutraj pogovarjali o tem, kako sprevrženo je to, da je treba dokazovati tovrstne stvari, da se seje dvom in da se na ta način reproducira sovraštvo," je dejala.

Sorodna novica "Na Twitterju in na drugih omrežjih je postalo normalno biti agresiven"

Po torkovem napadu na Kovačevo so v inštitutu naredili analizo sovražnega govora, ki se nabira pod objavami na njihovih družbenih omrežjih. Zbrali so 60 A4 strani sovražnih odzivov. Ugotovili so, da se ti napadi stopnjujejo v trenutku, ko jih objavi javno izpostavljena oseba, kot so politiki, novinarji ali v medijih, "ki so blizu stranki SDS".

"To, kar se mi je zgodilo včeraj, kar se dogaja drugim aktivistom, ni plod naključja, ampak je plod sistematičnega delovanja. To je plod sistematičnega tvitanja kolažev o meni, to je plod sistematičnega širjenja jeze in manipulacij. To je nekaj, kar nekdo zelo zavestno seje v našo družbo in zavestno vsak dan znova reproducira z eno samo idejo: ukiniti kritične glasove in se v konkretnem primeru spraviti na skupino žensk, mlajših od 35 let."

Napad je prijavila policiji, ki je zadevo sprva obravnavala kot kršenje javnega reda in miru, šele po prihodu odvetnika pa kot prekršek, je dejala. Tudi v inštitutu pozivajo, naj žrtve nasilja slednjega prijavijo na policijo. "V prihodnjih dneh se bom sestala tudi z ministrico za notranje zadeve," je napovedala, tema pogovora pa bo prav kvalifikacija prijavljenih dejanj.

Kot je dodala Kovač, na policiji vodijo pet postopkov, ki so povezani z grožnjami s smrtjo njej ali kolektivu inštituta. "Eden od storilcev je bil pravnomočno obsojen na dva meseca pogojne zaporne kazni, ker me je hotel razkosati."

Dodala je, da se je po razmisleku odločila, da države ne zapusti, temveč bo nadaljevala angažma v kampanji pred referendumom o RTV Slovenija, ki se začenja v četrtek.

Nika Kovač: To ni bil osamljen primer
Ragbi kampanja proti nasilju nad ženskami

V Ragbi zvezi Slovenije so se odločili, da bodo na družbenih omrežjih začeli kampanjo, poimenovano Zaleti se vame, s katero se želijo zoperstaviti nasilju nad ženskami. Sporočajo, da zadnje čase opažajo različne oblike nasilja, kar je po njihovem mnenju nemoralno in ne sodi v družbo.

"Glede na strahopeten napad v centru Ljubljane v Ragbi zvezi Slovenije ostro obsojamo vsakršno nasilje, še posebej pa nasilje nad ženskami," so po torkovem napadu na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač zapisali na Facebook strani ragbi zveze.

Njihova kampanja #Zaleti se vame je na družbenih omrežjih naletela na velik pozitiven odziv.

"Ragbisti smo, kakor rečejo, gentlemani, ki igrajo huliganski šport," je vsebino kampanje pojasnil predsednik Ragbi zveze Slovenije Ivan Šček. Kljub agresivnim lastnostim športa ostro nasprotujejo nasilju na ostalih področjih življenja.

Policija intenzivno preiskuje incident

PU Ljubljana je v izjavi za javnost potrdila, da preiskuje včerajšnji incident, saj ima policija, kot je dejal pomočnik načelnice Policijske postaje Ljubljana Center Irfan Beganović, ničelno toleranco do nasilnih dejanj. Pojasnil je, da preiskujejo dva napada na isto fizično osebo (Nika Kovač op. a.), torkovega in tistega izpred 14 dni.

Sorodna novica Poslanci DZ-ja obsojajo napad na Niko Kovač

V 8. marcu so na današnji tiskovni konferenci pojasnili, da je 12. oktobra v njihove prostore vdrl moški in se tam "drl na Niko, jo žalil z zmerljivkami in ji med drugim očital, da zagovarja posiljevalce."

Beganović je povedal, da so storilca prekrška izpred dveh tednov že odkrili in da "so začeli postopke v skladu z zakonodajo." Sprva so preiskovali sum kaznivega dejanja in nato pa so incident prekvalificirali v prekršek zoper javni red in mir.

Preiskava torkovega dogodka po njegovih besedah poteka z vso intenzivnostjo in da bodo "storili vse, da bomo tudi v tem primeru odkrili storilca." Trenutno preiskava poteka kot sum kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena kazen do enega leta zapora.