Elvira Nabiulina. Foto: Reuters
Elvira Nabiulina. Foto: Reuters

Zahodne države so zaradi vojne v Ukrajini zamrznile več kot 300 milijard evrov ruskih deviznih rezerv in uvedle številne sankcije proti posameznikom in podjetjem. "Sankcije so zelo hude. Ne smemo podcenjevati njihovega vpliva na rusko in svetovno gospodarstvo," je dejala guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiulina.

Svetovna banka je v najnovejši gospodarski napovedi Rusiji za letos napovedala 4,5-odstotni padec bruto domačega proizvoda, kar je precej bolje kot junija, ko je pričakovala skoraj devetodstotni upad.

Rusija naj bi skromno gospodarsko rast imela leta 2024. "Prekinjene so bile številne stare gospodarske povezave, zato je bilo treba vzpostaviti nove. Gospodarstvo doživlja velike strukturne spremembe," še opozarja guvernerka.

Zunanja ministra Indije in Rusije. Foto: Reuters
Zunanja ministra Indije in Rusije. Foto: Reuters

Indija kupuje vse več ruske nafte

Zaradi sankcij Evropske unije, ki prepovedujejo nakup in uvoz surove nafte ter določenih naftnih derivatov, Rusija išče nove kupce v Aziji.

Večje količine ruske nafte v zadnjem času kupuje Indija. "Naša dolžnost je, da kupcem v Indiji pod najugodnejšimi pogoji zagotovimo čim boljši dostop do mednarodnih trgov. Ugotovili smo, da so dobri odnosi med Rusijo in Indijo koristni," je ocenil indijski zunanji minister Subrahajman Džaišankar.

Po podatkih Centra za raziskave energije in čistega zraka je Rusija s prodajo fosilnih goriv v šestih mesecih od začetka vojne zaslužila kar 158 milijard evrov, je poročala dopisnica iz Rusije Vlasta Jeseničnik.

Rusija krepi tudi odnose z Iranom

Slovenska tiskovna agencija (STA) medtem poroča, da želi gospodarske odnose Rusija okrepiti tudi z Iranom. Sekretar ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev in njegov iranski kolega Ali Šamkani sta se v Teheranu sestala tudi z namenom krepitve sodelovanja na mednarodnem prizorišču.

Iran velja za enega od redkih ruskih zaveznikov v vojni v Ukrajini. Prejšnji teden je Teheran prvič priznal, da je Rusiji še pred začetkom vojne dobavil brezpilotna letala, katerih tarča je bila v zadnjem mesecu zlasti ukrajinska civilna infrastruktura. Ukrajina je že večkrat opozorila, da je sestrelila na stotine brezpilotnih letal iranske izdelave tipa šahed-136, zahod pa je uvedel sankcije proti Iranu.

Rusija je s prodajo fosilnih goriv v šestih mesecih od začetka vojne zaslužila kar 158 milijard evrov. Foto: Reuters
Rusija je s prodajo fosilnih goriv v šestih mesecih od začetka vojne zaslužila kar 158 milijard evrov. Foto: Reuters

Patrušev: Ključno vlogo pri iranskih protestih imajo tuji obveščevalci

Ruski predstavnik Patrušev je na srečanju komentiral tudi množične nemire v Iranu in omenil "ključno vlogo zahodnih obveščevalnih služb pri organizaciji množičnih nemirov in širjenju napačnih informacij o razmerah v državi". Rusija to ocenjuje kot vmešavanje v notranje zadeve suverene države.

Množični protesti so Iran zajeli po smrti 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala t. i. moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt. V množičnih protestih po tem dogoku je bilo po navedbah tujih organizacij za človekove pravice ubitih več kot 250 ljudi, skoraj 15.000 ljudi je bilo aretiranih.

Ruski rubelj si je kljub sankcijam zahoda opomogel