Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glavna naloga kmetijskega ministrstva v letu 2023 je usposobiti kmetijskosvetovalno službo in informirati kmete, na kakšen način bodo uveljavili podpore kmetijske politike. Namesto plačilnih pravic se bodo po novem uveljavljala neposredna plačila, osnovni standard bo izpolnjevanje pogojenosti.

"Kot osnovna dohodkovna podpora je podpora za trajnost, ki znaša povprečno 184 evrov, potem je druga dopolnilna podpora za mlade kmete, v znesku okoli 79 evrov za prvih 90 hektarjev. Ostalo je potem dopolnilna prerazporeditvena podpora," je pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Med večjimi novostmi so enoletne podpore iz sheme za podnebje in okolje, t. i. SOPO-podpore. V sklopu dohodkovnih podpor so pomembna še plačila za sektorje sadja in zelenjave, vina in čebelarstva. Novosti bodo tudi v stebru razvojnih investicijskih podpor. V tem sklopu so pomembna plačila za okolje, kjer je največ pripomb sprožila nova razporeditev sredstev za območja s težjimi pogoji pridelave. "Dejansko je bil model točkovanja izdelan na novo in ta model ni primerljiv s preteklim modelom," ob tem pojasnjuje ministrica.

Posebej bodo izplačane podpore ekološkemu kmetovanju in ekološkemu čebelarjenju. Nova bodo tudi plačila za Naturo 2000, biotično varstvo, dobrobit živali in ohranjanje trajnostne rabe in razvoja. V prvi polovici leta 2023 ministrstvo načrtuje pripravo vseh potrebnih uredb, ki se nanašajo na plačilo subvencij, in uredb, ki bodo podlaga za objavo prvih naložbenih in drugih razpisov po novih pravilih v drugi polovici leta.