Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Foto: BoBo
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Foto: BoBo

Prva delovna skupina se bo posvečala regulatornemu okvirju, torej zakonodaji, v okviru katere delujejo državni organi, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

Glavna prioriteta skupine bo področje kakovostnih predpisov, temelječih na dokazih in vključevanju javnosti v oblikovanje politik. Ukvarjala se bo s temami, kot so: krepitev pravne države, zagotavljanje pravne varnosti, varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zagotavljanje javnosti, preglednosti, kakovosti in določnosti predpisov, uveljavljanje državljanske participacije in izvajanje presoje posledic predpisov.

Po besedah ministrice bo cilj te skupine oblikovanje takšnih predpisov, za katere bomo že v fazi pred njihovo potrditvijo lahko trdili, da je predpis mogoče implementirati in da je izvedljiv.

Vključevanje javnosti je poudarila kot zelo pomembno za povečanje zaupanja državljanov v odločitev politike, ob tem pa kot pomembno poudarila tudi presojo učinkov pred sprejetimi ukrepi in po določenem obdobju, ko so ukrepi že v veljavi. Na ministrstvu za javno upravo ob tem zaznavajo tudi pomanjkanje medresorskega sodelovanja.

Reorganizacija upravnih enot

Druga delovna skupina se bo posvečala reorganizaciji upravnih enot s ciljem bolj kakovostnih javnih storitev, usmerjenih v uporabnike v sinergiji z lokalno samoupravo. Ministrica meni, da je na tem področju še veliko prostora za izboljšave, saj je trenutnih 58 upravnih enot med seboj zelo neenakih. Tudi kar se tiče pravnih praks, kar je z vidika pravne države nedopustno, je poudarila in spomnila, da marsikateri postopki trajajo predolgo in so zato neučinkoviti, uporabnike pa spravljajo v stisko. Najbolj izrazito na področju tujcev, kjer imajo po njenih besedah pripravljene kratkoročne ukrepe, ki jih bodo v kratkem sprejeli v okviru zakona o tujcih.

"Tu bomo pod določenimi pogoji odpravljali krajevno pristojnost, bomo pa tudi naslovili kar nekaj administrativnih obremenitev, za katere smo zaznali, da jih lahko brez nekega prevelikega tveganja naslovimo in tudi s tem pohitrimo postopke," je dejala in dodala, da v prihodnjih mesecih pričakuje določene izboljšave tudi na najbolj obremenjenih upravnih enotah. Ob tem razmišljajo tudi o različnih možnostih reorganizacije upravnih enot.

Digitalizacija poslovanja

Tretja delovna skupina se bo posvečala regulaciji upravnih postopkov in digitalizaciji upravnega poslovanja, pri čemer se bo osredotočala posodobitvi upravnih procesov. Prevečkrat se po besedah ministrice ukvarjamo z digitalizacijo sicer starih organizacijskih struktur, kar ne pomeni premika na bolje.

Posvetovalno telo se je že sestalo, v desetih dneh pa se bodo prvič sestale še delovne skupine. Prve rešitve pričakuje v drugi polovici letošnjega leta, implementacijo rešitev pa v prihodnjem letu.

Poleg posodobitve javne uprave je kot prioriteto ministrstva poudarila tudi spremembo uslužbenskega sistema vzporedno z reformo plačnega sistema.