"Jaz sem odlična ministrica za javno upravo," je Ajanović Hovnik odgovorila na vprašanje, ali jo zanima položaj notranje ministrice. Foto: BoBo

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je na novinarski konferenci predstavila načrt dela ministrstva za notranje zadeve, kar je sprožilo ugibanja, ali bo morebiti vodenje ministrstva za notranje zadeve prevzela prav ona. Na novinarsko vprašanje je odgovorila, da je že ob prevzemu ministrstva napovedala, da bo njena glavna naloga zagotoviti nemoteno delo MNZ-ja. "Če in ko pride novi minister in bo imel drugačno videnje zadev, bo to pač takrat predstavil," je dejala.

Ajanović Hovnik je ob tem navedla, da lahko začasno vodenje ministrstva traja tri mesece. Sama je posle notranje ministrice prevzela 14. decembra, kar pomeni, da lahko MNZ vodi še največ dva meseca. Prav tako ni odgovorila na vprašanje, ali je med kandidati za notranjo ministrico. Kot je pojasnila, se bo o tem odločal predsednik vlade Robert Golob, ki za zdaj odločitve še ni sprejel. To potrjuje tudi seznam ministrskih kandidatov, ki ga je Golob v ponedeljek zaradi spremenjenega zakona o vladi vložil v DZ. Na seznamu namreč ni kandidata za vodenje ministrstva za notranje zadeve. Na vprašanje, ali jo zanima mesto notranje ministrice pa je Ajanović Hovnik odgovorila: "Jaz sem odlična ministrica za javno upravo."

Ravnanje policije na protestih v letih 2020/21: Poskrbeti moramo, da do takih zlorab nikoli več ne pride

V predstavitvi načrta dela notranjega ministrstva je dejala, da namerava nadaljevati vsebine, ki so bile zastavljene v preteklem letu. Najprej je izpostavila poročilo MNZ-ja o nepravilnostih policije pri varovanju protestov v Ljubljani v letih 2020 in 2021, ki ga je odredila njena predhodnica Tatjana Bobnar. Po besedah Ajanović Hovnik poročilo precej natančno identificira nepravilnosti in zlorabe položaja, ki so se zgodile na protestnih shodih. "Kot državljanka sem zgrožena nad ugotovitvami tega poročila, kot ministrica pa moram poskrbeti, da do takih zlorab nikoli več ne pride." Njena navodila in usmeritve so zato predvsem v pripravi sistemskih ukrepov, ki bodo v prihodnje preprečevali tovrstna ravnanja in zlorabo policije.

"Iz poročila izhajajo usmeritve in navodila, ki sem jih izdala sama. Pričakujem določena ravnanja policije. Ključno je, da se na policiji izvedejo notranje varnostni postopki preverjanja, iz teh ugotovitev naj se sprožijo delovnopravni postopki, rok za izvedbo tega navodila je konec tega meseca."

O tem, koliko premestitev in zamenjav posameznih kadrov bo to prineslo, Sanja Ajanović Hovnik danes ni odgovorila. Policija bo o svojih ugotovitvah poročala 31. januarja in takrat bo tudi znano, koliko ljudi so identificirali na policiji in koliko na notranjem ministrstvu, je dejala. "Naše poročilo je zelo eksaktno, iz njega jasno izhaja, kje smo identificirali težave, in pričakujemo, da jih bo policija našla na istem mestu in ob tem v nadaljevanju ustrezno ukrepala," je ob tem dodala ministrica.

Migracije, padec schengenske meje, nasilje nad ženskami

Med glavnimi usmeritvami MNZ-ja bodo tudi migracije. V pripravi sta dve spremembi zakona o tujcih. "Kot ministrica za javno upravo sem zelo vesela, da je v medresorskem usklajevanju sprememba zakona o tujcih, ki bo zelo hitro pokazala rezultate predvsem na upravnih enotah. Te so deležne kar precej kritik zaradi počasne obravnave vlog." Medresorska skupina bo v drugi polovici leta pripravila sistemske ukrepe za celovito obravnavo migracij in integracijo tujcev.

Opozorila je tudi na spremembe v organiziranosti policije, ki so posledica umika schengenske meje s slovenske meje s Hrvaško, in napovedala prenovo zakona o organiziranosti in delu v policiji ter prenovo zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Ajanović Hovnik je dodala, da je policija svoje usmeritve že sprejela, a da se bo v tem letu še posebej posvetila medvrstniškemu nasilju, femicidu in spolnim zlorabam. "Policija ima že sprejete akcijske načrte, a pogledali bomo, ali lahko pripravimo in izvedemo še dodatne ukrepe."