Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S prvim majem bodo lahko delavci, ki sumijo, da so poklicno oboleli, s pomočjo osebnega zdravnika vložili vlogo za ugotovitev poklicne bolezni. Za upravičence bo nov pravilnik predstavljal višjo raven zdravstvene in pokojninske oskrbe.

Pravilnik namreč določa postopek ugotavljanja poklicne bolezni, priložen je tudi najnovejši seznam teh bolezni. Zdajšnji sistem ni deloval, tudi zato ne, ker je moral postopek sprožiti delodajalec. Po novem bo to odločitev zaposlenega.

Sindikalistka Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije poudarja, da "ta novi pravilnik po 30 letih končno prinaša rešitve za začetek ugotavljanja poklicnih bolezni. Posnema postopek, ki velja od leta 1997 pri azbestnih poklicnih boleznih."

V celoti bodo kriti stroški zdravstvenih storitev in odsotnosti

Zaposlenim, ki jim bo priznana poklicna bolezen, bodo v celoti kriti stroški zdravstvenih storitev, pripadalo jim bo stoodstotno nadomestilo plače za bolniško odsotnost, poleg tega bodo upravičeni do invalidske oziroma vdovske pokojnine, ne glede na dolžino pokojninske dobe.

Pravilnik bo pomemben tudi za delodajalce, pravi predstojnica inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak: "Zato, da se delovna mesta, ne le ohranijo, temveč zdravijo. Mi pravimo, da pri poklicnih boleznih ne gre za zdravljenje človeka, ampak za zdravljenje delovnega mesta."

Delodajalce moti, da ni možnosti pritožbe

Delodajalci so do pravilnika zelo zadržani. Moti jih, ker ugovor na odločbo komisije ne bo mogoč. Po besedah Mitje Gorenščka z Gospodarske zbornice Slovenije namreč v vsakem postopku obstaja možnost napak. "Pogovarjamo se o zelo občutljivih temah, pogovarjamo se o posledicah, ki jih imajo lahko napačne odločitve tako na zdravje posameznikov kot na delodajalce. Zakaj bi se bali drugega mnenja?" sprašuje.

Tožb zaposlenih se ne bojimo, dodaja sogovornik, če bi bila omogočena pritožba na odločitev komisije, pa bi se marsikateri tožbi zaposlenega lahko izognili.