Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vloga delodajalca je v postopku ugotavljanja poklicne bolezni izključena, prav tako delodajalec nima možnosti za pritožbo. Problematičen je tudi način določanja vzročne zveze med delovnim mestom in klinično sliko posameznika, kritično ugotavlja predsednik OZS-ja Blaž Cvar.

"Ko bo sprejet škodljiv pravilnik poklicnih bolezni, ki bo omogočal zlorabo pravilnika, se bo seveda zgodil precedens, ki bo povzročil poplavo odškodninskih zahtevkov, in tega si vendarle gospodarstvo ne more privoščiti," je povedal.

Sorodna novica Delodajalci ne podpirajo osnutka pravilnika o poklicnih boleznih

Bo zdaj res več prijav poklicnih bolezni? Predstojnica Inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak to ponazori s primerom, kjer so sumili, da je okoli 200 ljudi obolelo za poklicno astmo: "Težko boste verjeli, ampak en sam človek se je odločil, da bi verificiral poklicno bolezen. Razlog za to je strah pred izgubo službe, strah, da se ne bi zameril delodajalcu."

Cilj pravilnika ni kaznovanje, pravi zdravnica Dodič Fikfak. "Gre za opozorilo delodajalcu, da je nekaj na tem delovnem mestu narobe, da mora spremeniti pogoje, če hoče, da delavci ostanejo zdravi."

Delodajalske organizacije pričakujejo, da bodo odgovorni na ministrstvu za zdravje upoštevali njihove predloge. "Verjamemo, da bomo v nadaljevanju prišli do primerne zakonodaje, ki ne bo gospodarstvu povzročala preglavic," je napovedal Cvar.

Z ministrstva sporočajo, da bodo vse pripombe, ki so prispele v času javne obravnave, preučili in preverili, ali izboljšujejo besedilo pravilnika o poklicnih boleznih.