Jeseničani so se pol ure čez polnoč veselili naslova v Alpski ligi. V naslednji sezoni bodo lahko branili naslov, obetajo pa se tudi zanimivi obračuni s Celjani.
Jeseničani so se pol ure čez polnoč veselili naslova v Alpski ligi. V naslednji sezoni bodo lahko branili naslov, obetajo pa se tudi zanimivi obračuni s Celjani.

Jeseničani so z letošnjim uspehom nadgradili lanski nastop, ko so prav tako prišli do finala, proti Asiagu že vodili z 2:1 v zmagah (igrali so na tri zmage), a nato izgubili odločilni tekmi in se morali zadovoljiti z drugim mestom.

V tej sezoni so bili železarji najboljši v rednem delu, potem pa po drugem delu končali na drugem mestu. V končnici so najprej s 4:0 v zmagah izločili Vipiteno, potem pa prav tako brez poraza v polfinalu še Ritten.

Veteran Traversa poskrbel za hitro vodstvo Cortine
Gostitelji, ki so dobili uvodni tekmi finala na domačem ledu, so tudi tokrat bolje začeli. V 4. minuti je izkušeni Tommaso Traversa dobil sodniški met in se nato preselil pred vrata, po podaji Marca Sanne pa je z desne strani ukanil Anttija Karjalainena.

Kapetan Gašper Glavič je dvignil pokal za zmago v Alpski ligi, ki se je lani Jeseničanom za las izmaknil na odločilni tekmi finala v Asiagu.
Kapetan Gašper Glavič je dvignil pokal za zmago v Alpski ligi, ki se je lani Jeseničanom za las izmaknil na odločilni tekmi finala v Asiagu.

Mojstrska akcija Jenka za 1:1
Jeseničani so se hitro pobrali in izenačili v 17. minuti, ko je Jaša Jenko mojstrsko preigral Alberta Collija in z bekhendom matiral še vratarja Marca de Filippa.

Polcs in Rep močno nagnila tehtnico na stran Jesenic
V 27. minuti je bil zaradi zadrževanja s palico izključen Diego Cuglieta. Erik Svetina se je odločil za strel z leve strani, pred vrati pa je Rudolfs Polcs spretno podstavil palico in spremenil smer ploščka, ki je končal v mreži.

To je bil velik šok za Italijane, ki se niso pobrali in v 29. minuti prejeli še tretji zadetek. Martin Bohinc je na desni strani nastavil plošček za Ožbeja Repa. Najstnik je z močnim strelom z modre črte povišal na 1:3 in poskrbel za veliko slavje za vrati, kjer so se zbrali navijači železarjev.

Cuglietta z dvema goloma v zadnji minuti čudežno izsilil podaljšek
V zadnji tretjini je Cortina močno pritisnila, a je vse kazalo na zmago Jeseničanov. Trener Giorgio de Bettin se je odločil, da že dve minuti in 45 sekund pred koncem tvega brez vratarja. Železarji nikakor niso uspeli odbiti ploščka iz obrambne tretjine. Cuglietta je 42 sekund pred koncem poslal plošček pod prečko za 2:3. Takoj po metu ploščka na sredini ledene ploskve so Italijani znova pritisnili s šestimi igralci in Cuglietta je deset sekund pred koncem iz bližine izenačil na 3:3.

Rudolfs Polcs in vratar Antti Karjalainen sta se izkazala na šesti tekmi finala. Foto: www.alesfevzer.com
Rudolfs Polcs in vratar Antti Karjalainen sta se izkazala na šesti tekmi finala. Foto: www.alesfevzer.com

Izjemen strel Urukala nekaj minut prek polnoči za naslov
V prvem podaljšku sta mreži mirovali. Jason Seed je bil izključen v 68. minuti, a je moral minuto zatem na kazensko klop tudi Rožle Bohinc. Obe ekipi sta igrali zelo previdno in po 80 minutah je bilo še vedno 3:3.

V 90. minuti je moral zaradi udarca s palico za dve minuti na hladno še Enrico Larcher. Igralci Cortine so se komaj rešili, zelo so bili utrujeni. V 97. minuti je Svetina na levi strani našel Urukala, ki je z močnim strelom z razdalje poskrbel za veliko veselje železarjev v olimpijski dvorani.

Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 40:43. Tekma se je končala 10 minut čez polnoč, a to ni zmanjšalo slavja Gorenjcev. Pokal je dvignil kapetan Gašper Glavič.

Gaber Glavič: Bili smo pod pritiskom, zato je ta naslov še toliko bolj vreden
"Ne bi mogel biti bolj zadovoljen. Od 1. avgusta so vsi pričakovali našo zmago v Alpski ligi. Bili smo pod pritiskom, zato je ta naslov še toliko bolj vreden. Doživeli smo malo porazov, iz teh pa smo se naučili. Brez teh porazov ne bi dobili šeste tekme," je poudaril trener Gaber Glavič.

Nekdanji odlični vratar se je spomnil zaključnih sekundah rednega dela, ko je Cortina uspela izenačiti: "Goli padajo v zadnjih sekundah. Odločajo detajli. Težko je zaključiti serijo, prejeli smo dva zadetka v zadnji minuti. Mislim, da smo bili fizično boljši tekmec, Cortina pa enostavno ni hotela odnehati. To je bila zaslužena in težko prigarana lovorika. Do zadnje minute sem verjel v naslov, potem pa je bilo resetirati glave."

"Letos nam ni uspel preboj v Ligo IceHL. V naslednji sezoni bomo branili naslov v Alpski ligi. Najprej bomo uživali v tem uspehu po res naporni sezoni, o naslednjih ciljih pa se bomo pogovarjali kasneje," je še dodal Glavič.

Po dveh naslovih zmajev se pokal seli na Gorenjsko
Sij Acroni Jesenice so drugi slovenski klub z lovoriko v tem tekmovanju, odkar liga poteka v takšni obliki. Hokejisti SŽ Olimpije so bili najboljši v sezonah 2018/19 in 2020/21, dve zmagi ima tudi Asiago, ki je zdaj tudi član Lige IceHL (2017/18 in 2021/22), eno pa Ritten (2016/17).

Železarji bodo po plačilu prijavnine za zamudnike lahko branili naslov
Jeseničani pa v četrtek dočakali tudi dobro novico glede nastopanja v Alpski ligi v naslednji sezoni. Potem ko so sprva zamudili februarski rok za prijavo v naslednji sezoni, je vodstvo tekmovanja na spletni strani potrdilo, da je sprejelo prošnjo slovenskega kluba za pozen sprejem.

Vodstvo tekmovanja je po nekaj sestankih izvršnega odbora prošnjo Sija Acronija Jesenic odobrilo ob plačilu posebne prijavnine za zamudnike, kar pomeni, da bodo Jeseničani lahko sodelovali v Alpski ligi tudi v sezoni 2023/24. V ligi bo po novem 16 ekip, tudi dve slovenski, saj so se pozimi v roku za tekmovanje prijavili tudi Celjani.


Finale, šesta tekma:
Cortina - SIJ ACRONI JESENICE 2:4
** 3:4 (1:1, 0:2, 2:0)
1000; Traversa 4., Cuglietta 60., 60.; Jenko 17., Polcs 27., Rep 29., Urukalo 97.
** - v drugem podaljšku

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na štiri zmage.