Cinkarna Celje. Foto: BoBo
Cinkarna Celje. Foto: BoBo

V prvem četrtletju se je po pojasnilih Cinkarne nadaljevalo upočasnjevanje povpraševanja kupcev iz vseh prodajnih segmentov iz naslova inflacijskih pritiskov na industrijo in končnega potrošnika.

"Evropski trg pigmenta tako ostaja oslabljen vsaj do konca letošnjega leta, deloma zaradi uvoza cenejšega kitajskega uvoza, deloma zaradi visokih ravni neporabljenih zalog. Povpraševanje po pigmentih je šibkejše tudi v Severni Ameriki, saj upočasnjen stanovanjski trg ovira povpraševanje po barvah in premazih," so zapisali v poslovnem poročilu, ki ga je Cinkarna danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Kot so napovedali, načrtujejo ostrejšo politiko na področju upravljanja stroškov materiala, surovin, energije in storitev.

"Hkrati se zavedamo, da so zaposleni najpomembnejši temelj poslovnega uspeha, zato bomo še naprej v dogovoru z reprezentativnimi sindikati in predstavniki zaposlenih zagotovili, da bodo tudi prejemki zaposlenih primerno odražali uspešnost podjetja oziroma kakovost njegovih rezultatov," so dodali.

Na podlagi trenutnih tržnih razmer predvidevajo, da bo v naslednjih četrtletjih še pritisk na znižanje cen. "Vzporedno s tem cene nekaterih ključnih surovin vztrajajo na visokih nivojih oziroma se cenijo le v manjši meri, kar bo rezultiralo v nadaljnjem pritisku na zmanjšanje dobičkovnih marž," so pojasnili.

Skupna vrednost izvoza Cinkarne je v prvem četrtletju dosegla 44,7 milijona evrov, kar je 26 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je dosegel 7,9 milijona evrov in znaša 16 odstotkov od dosežene prodaje. V primerjavi z letom poprej je EBITDA nižji za 65 odstotkov.

"Uprava in zaposleni se zavedamo, da mora biti naša nadaljnja pot na temelju načel trajnostnega razvoja usmerjena v krepitev gospodarske uspešnosti in zagotavljanje poslovne odgovornosti ter povezovanje in doseganje ciljev vseh deležnikov. S takšno strateško držo si prizadevamo zgodaj prepoznavati raznovrstna tveganja, tudi podnebna, hkrati pa pogumno odpirati krila priložnostim," so zapisali v Cinkarni.

V prvih treh mesecih leta so za naložbe, nabavo osnovnih sredstev in nadomestne opreme porabili 2,1 milijona evrov, kar predstavlja dobrih 10 odstotkov načrtovanih sredstev za letos. Kot so pojasnili, vlagajo v programe, ki kažejo potencial rasti, z investicijami v proizvodnji pa sledijo predvsem ciljem zagotavljanja rentabilnega obsega količinske proizvodnje, doseganju višje kakovosti, zakonodajne skladnosti in energetske vzdržnosti.

Cinkarna je danes objavila sklic skupščine, ki bo 14. junija. Že sredi aprila je napovedala, da letos ne načrtuje izplačila dividend, saj je družba letos prejela državno pomoč za omilitev posledic energetske krize. Če bi izplačala del dobička, bi morala prejeta sredstva z obrestmi vrniti, to pa bi zanjo pomenilo večjo premoženjsko škodo.

Tako vodstvo delničarjem predlaga, da bilančni dobiček za lani, tj. 25,01 milijona evrov, ostane nerazporejen. Kot so zapisali, sta uprava in nadzorni svet pri tem tehtala na eni strani pravice delničarjev in na drugi strani interese družbe ter prišla do sklepa, da v tem primeru pretehta interes družbe. Izguba navedenih sredstev bi vplivala tudi na ekonomski položaj delničarjev, so dodali.

Na dnevnem redu je še predlog o podelitvi pooblastila za pridobivanje lastnih delnic. To bi veljalo eno leto, v tem času pa bi družba lahko kupovala delnice po ceni, ki ne bi smela biti nižja od 14 evrov in višja od 29 evrov na delnico. Družba bi jih pridobivala za umik delnic, skladno z določbami zakona in statuta družbe o zmanjšanju osnovnega kapitala.

Skupščina bo odločala o predlogu podelitve razrešnice vodstvu in o predlogu politike prejemkov organov vodenja in nadzora v družbi. Seznanila se bo, da je svet delavcev družbe kot predstavnika delavcev v nadzornem svetu za petletno mandatno obdobje, ki se je začelo 8. marca, izvolil Aleša Stevanoviča, izhaja iz sklica, danes objavljenega prek spletne strani Ljubljanske borze.