Pod Everestom je trenutno precejšnja gneča. Tak je bil pogled na bazni tabor iz zraka konec aprila. Foto: Reuters
Pod Everestom je trenutno precejšnja gneča. Tak je bil pogled na bazni tabor iz zraka konec aprila. Foto: Reuters

46-letni šerpa Pasang Dava, bolj znan kot Pa Dava, se je od leta 1998, ko je prvič osvojil vrh najvišje gore sveta, danes na vrh Everesta povzpel še šestindvajsetič, skupaj z madžarskim alpinistom, je sporočil Bigjan Koirala, predstavnik nepalskih oblasti, pristojen za turizem. S tem je izenačil rekord dozdajšnjega rekorderja, šerpe Kamija Rite, ki je lani napovedal upokojitev, a si je očitno premislil, saj je trenutno že 27. na poti na vrh. Če mu bo vzpon uspel, bo to pomenilo, da bo vsaj še nekaj časa lastnik svetovnega rekorda, piše Reuters.

Pa Dava se skupaj z Madžarom trenutno spušča z vrha 8849 metrov visoke gore. "Počutita se dobro, vse je v redu," je o njunem zdravstvenem stanju dejal šerpa Dava Futi. Šerpa je v zadnjih 25 letih na vrh stopil vsako leto, lani pa kar dvakrat.

Trenutno je sicer pod Everestom precejšnja gneča, saj na možnost vzpona čaka več sto alpinistov, ki se privajajo na razmere. Šerpe so v soboto uspešno pritrdili vrvi na vrhu in s tem omogočili številnim tujim alpinističnim turistom lažji vzpon, zato je v naslednjih dneh pričakovati, da se bo na goro znova vila dolga kolona ljudi. Sezona vzponov na vrh sveta, ki navadno traja od marca do maja, je namreč na vrhuncu – njen začetek je bil malo zamaknjen, potem ko so aprila tri šerpe zdrsnile v razpoko in jih niso našli.

Poznavalci nestrpno pričakujejo tudi spust prve letošnje tuje alpinistke, Pakistanke Naile Kiani, ki naj bi vrh tudi dosegla danes. 37-letna bankirka iz Dubaja je namreč že osvojila štiri izmed 14 najvišjih vrhov na svetu, preden se je podala še na najvišjo goro sveta.

Skupno so nepalske oblasti letos izdale rekordno število dovoljenj tujcem (467) za vzpone na Everest, poroča Reuters. Veliko večino vzponov alpinisti opravijo v družbi šerp, domačinov, ki se preživljajo prav s tem, da na goro vodijo turiste.

Odkar sta šerpa Tenzing Norgaj in Novozelandec sir Edmund Hillary kot prva stopila na vrh Everesta, pred 70 leti, torej leta 1953, je bil vrh osvojen že več kot 11-tisočkrat, še navaja Reuters. Po uradnih podatkih nepalskih oblasti je na poti na goro ali pri sestopu z nje umrlo približno 320 ljudi.