Rita je dejal, da želi 25-krat stopiti na vrh najvišje gore na svetu. Foto: Reuters
Rita je dejal, da želi 25-krat stopiti na vrh najvišje gore na svetu. Foto: Reuters

Nepalski plezalec bo skušal podreti lastni rekord v številu uspešnih vzponov na vrh Everesta, ki ga deli še z dvema nepalskima plezalcema, ki pa sta oba nehala plezati. Nov uspešen vzpon bi Kamija Rito utrdil na položaju najizkušenejšega plezalca na Everest, poroča BBC.

"Znova poskušam ustvariti zgodovino, da bi bili celotna skupnost šerp in moja država ponosni," je dejal ta teden.

Rita dela kot vodič za ameriško podjetje, ki organizira plezalske odprave. Prvič se je na Everest povzpel leta 1994, nazadnje pa je bil na vrhu maja lani.

Tuji plezalci se po navadi zanašajo na pomoč izkušenih šerp, kot je Kami Rita, ki so plačani, da določijo pot, namestijo vrvi in nosijo potrebno plezalsko opremo.

Cilj: 25 vzponov na vrh
Tokrat bo Rita vodil ekipo 29 plezalcev z vsega sveta. V nedeljo se bodo odpravili v bazni tabor, vzpon na vrh pa bodo začeli dva tedna pozneje. Kdaj jim bo uspelo priti na vrh, je odvisno od vremenskih razmer.

Kami Rita napoveduje končni vzpon na vrh 29. maja, a pod pogojem, da bo šlo vse po načrtih. Kot je dejal, bo nadaljeval vzpone in podiranje rekordov, tudi če bo tokratni vzpon uspešen. Njegov cilj je namreč 25 vzponov na vrh Everesta.