Dogodek, naslovljen Pogum Mjanmara – Bled pred Bledom, bo v Klubu CD drevi ob 19. uri.

Ma Thida je trenutna predsednica odbora pisateljev v zaporu pri mednarodnem Penu. Foto: Cankarjev dom
Ma Thida je trenutna predsednica odbora pisateljev v zaporu pri mednarodnem Penu. Foto: Cankarjev dom

Ma Thida je bila nekdaj osebna zdravnica tedanje mjanmarske predsednice vlade in Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či, zaradi česar je za šest let bila v zaporu v nehumanih pogojih. Prejela je številne nagrade na področju človekovih pravic, med drugim nagrade Vaclava Havla.

Poklon mjanmarskim književnikom
Slovenski PEN se bo s tem dogodkom poklonil mjanmarskim pesnikom, pisateljem in aktivistom ter njihovemu pogumnemu kljubovanju vojaški hunti, ki je zadušila demokratične procese v deželi. Ma Thida bo spregovorila tudi o trenutnih razmerah v svoji domovini.

Sorodna novica Največ pisateljev so lani zaprli v Mjanmaru

Pogovor, ki bo potekal v angleščini s simultanim prevodom v slovenščino, bo vodila novinarka Televizije Slovenija Nina Jerman. Med pogovorom bodo slovenski igralci in igralke brali odlomke knjige Zapornica vesti (Prisoner of Conscience), ki jo je Ma Thida izdala leta 2016. Slišati pa bo mogoče tudi poezijo mjanmarskih pesnikov in pesnic.

Navdihnjeno s pesmijo Johna Lennona
Na 55. mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu, ki se začenja 16. maja, se bodo po navdihu pesmi Imagine Johna Lennona ukvarjali z vprašanjem, kakšna družbena ureditev bi spodbujala mir. Na pobudo slovenskega centra Pen bodo preizpraševali tudi odnos literature do resnice. Srečanje bo tudi tokrat po različnih krajih po državi spremljal festival Obrazi miru.