Kdaj bodo znana izhodišča pokojninske reforme? Foto: BoBo
Kdaj bodo znana izhodišča pokojninske reforme? Foto: BoBo

Slovenijo k pripravi reforme zavezuje tudi obljuba Bruslju in s tem povezano črpanje sredstev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Rok za predstavitev izhodišč pokojninskega sistema na Ekonomsko-socialnem svetu je konec tega meseca. Z ministrstva za delo sporočajo, da bodo izhodišča za pokojninsko reformo socialnim partnerjem predstavili predvidoma v prvem tednu julija.

Na izhodišča za pokojninsko reformo čakamo že pol leta, potem ko se je zaključila zgodba z davčno reformo, pogajanja z javnim sektorjem pa so v prostem teku, je vlada stopila korak nazaj in koalicijskega vrha, kjer bi govorili o pokojninski reformi, nismo dočakali.

Šele v teh dneh smo slišali konkretno napoved predsednika vlade Roberta Goloba. "Pred nami je zelo pomembno obdobje, obdobje, ko se bodo usklajevali zdravstvena reforma, zakon o dolgotrajni oskrbi in pokojninska reforma," je povedal.

Da je reforma potrebna, dokazujejo tudi številke, prihodnje leto bo namreč treba začeti upoštevati fiskalne okvire, je opozoril minister za finance Klemen Boštjančič. Tudi v času polne zaposlenosti državni transfer v blagajno ZPIZ-a znaša milijardo evrov.

"Letos je ocena 1,1 milijarde, prihodnje leto 1,4 milijarde. V preteklosti sta ohladitev gospodarske aktivnosti in povečanje brezposelnosti povečali transfer za 50 odstotkov, in to bi v tem času pomenilo dve milijardi evrov. Opozarjam samo na to, kaj se lahko v prihodnjih letih zgodi," svari finančni minister Boštjančič.

Minister za delo Luka Mesec pravi, da priprave na pokojninsko reformo potekajo s polno paro
"S poletjem začenjamo razpravo o pokojninski reformi," je napovedal.

Vprašanj, ki jih nameravajo obravnavati, je veliko. "Kako omogočiti starejšim, ki lahko in ki želijo delati dlje, in kako to ustrezno nagraditi? Ali smo pripravljeni za pokojnine prispevati več? Bodisi s sprotnimi plačili bodisi z nekakšnim reguliranim kolektivnim ali individualnim varčevanjem. Smo pripravljeni biti bolj solidarni do tistih, ki nimajo 40 let pokojninske dobe, in ali so upokojenci pripravljeni biti bolj solidarni med sabo?" je pereča vprašanja navedel državni sekretar Igor Feketija.

Načrt je, da bo pokojninska reforma sprejeta prihodnje leto, uveljavila bi se z letom 2025. Izhodišča reforme naj bi bila znana v začetku julija.