Foto: BoBo
Foto: BoBo

Premier Robert Golob je v izjavi za medije in v pogovoru z domačini, ki jih je prizadelo četrtkovo neurje, dejal, da je prav, da je na lastne oči videl posledice ujme, da lažje razume, kako ukrepati. Tako je poudaril, da je treba opraviti dvojno oceno škode na kmetijskih zemljiščih, in sicer oceno neposredne škode na letošnjem pridelku in oceno škode, ki bo terjala obnovitev nasadov in vinogradov.

Za prvo bodo stroški intervencije povrnjeni že v naslednjih tednih, saj so mehanizmi tu hitrejši, pri drugi pa žal dolgotrajnejši. "Danes smo videli, da so najverjetneje poškodovane tudi rastline in na tem področju so žal za zdaj mehanizmi precej počasni. Lani sem bil optimist v času suše in sem mislil, da se da po redni poti priti hitro do povračila škode. A ne drži. Ko smo šli po redni poti, je trajalo do marca ali aprila, da smo lahko izplačali škodo," je spomnil.

Je pa domačinom obljubil, da bodo poskušali najti način, kako jim priti hitreje naproti s pomočjo. Morda bi lahko pomagalo tudi dejstvo, da gre zaradi ozkega pasu, v katerem je nastala škoda, za posamezne prizadete kmetije. "Tako da bo mogoče to eden od kriterijev, ki bodo pomagali, da lahko gremo hitreje naprej," je dejal, čeprav je priznal, da jasnih odgovorov o tem, kako hitro do pomoči, še nima. Vseeno je domačinom obljubil, da vlada nanje ne bo pozabila.

V toči ranjene breskve na območju Brežic. Foto: BoBo
V toči ranjene breskve na območju Brežic. Foto: BoBo

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan si je v spremstvu direktorice direkcije za vode, Neže Kodre, cerkniškega župana Gašperja Uršiča, predsednika državnega sveta Marka Lotriča ter direktorja Muzeja Idrije Miha Kosmača ogledal posledice včerajšnjih hudourniških poplav v Cerknem. "Vpričo podnebnih sprememb imamo tudi v naši državi vedno več ekstremnih vremenskih pojavov. Ob takšnih dogodkih postane vidno, kako pomembna je dobra in kvalitetno vzdrževana vodna infrastruktura. Ena pomembnih nalog države je, da zagotavlja dovolj sredstev zanjo. Verjamem, da bomo zmogli napor in sredstva zagotavljali tudi v prihodnje, saj je razvidno, da je vsak evro, ki je vložen v preventivo in urejanje vodotokov, dobro izrabljen," so Brežanove besede povzeli v sporočilu ministrstva.

Direktorica direkcije za vode Neža Kodre je na skupni novinarski konferenci pojasnila, da so na direkciji razglasili povečano stopnjo ogroženosti na posameznih območjih. "Na sektorju območja Drave, Savinje, srednje Save in Soče smo v okviru koncesijske pogodbe aktivirali pooblaščene osebe za interventna dela, ki pregledujejo in popisujejo prizadeta območja," je navedla.

V občini Cerkno v okviru interventnih ukrepov izvajajo odstranjevanje naplavin in plavja za zagotavljanje pretočnosti strug ter nujne utrditve brežin v Cerknici nad Cerknim ter pritokih Maška, Čerinščica in Trševka ter v povirju Cerknice. V naslednjih dneh bodo po njenih besedah nadaljevali zbiranje podatkov o stanju vodne infrastrukture in vodnih zemljišč, ocenjevanje škode ter izvajanje interventnih del. Sama ocena škode še ni znana. Po ogledu vseh kritičnih območij bodo na direkciji podali natančnejše podatke o lokacijah in višini intervencijskih del.

V skladu z določili zakona o odpravi posledic naravnih nesreč je skrb za odpravo posledic naravnih nesreč pomemben segment dela ministrstva za naravne vire in prostor. Naloga občin je, da prijavijo škodo in predloge projektov, na podlagi katerih bodo na ministrstvu pripravili sanacijski program, ki ga potem potrjuje vlada. Ključno je delo za preprečevanje poplav z rednim vzdrževanjem vodotokov in izvajanjem protipoplavnih ukrepov, za kar bo v prihodnje treba zagotoviti primeren obseg sredstev. V zadnjih desetih letih je v povprečju v Sloveniji približno 150 milijonov evrov škode zaradi poplav, so še navedli na ministrstvu.

Golob po neurju obiskal Brežice

Minister Felda obiskal v neurju poškodovane šole v Pomurju

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je obiskal v četrtkovem neurju poškodovane šole v Pomurju. V izjavi za medije je dejal, da je najprej treba oceniti nastalo škodo, potem pa bodo šole in ministrstvo našli rešitev. Felda je obiskal osnovni šoli Cankova in Turnišče ter Biotehniško šolo Rakičan, kjer si je s predstavniki vodstva šol in občin ogledal škodo na šolski infrastrukturi. Ob tem je dejal, da je od ocenjene škode odvisno, kako bo ministrstvo pristopilo k sanaciji in na kakšen način.

Zagotovil je, da šole objektov ne bodo sanirale same. Škodo mora oceniti tudi zavarovalnica, pri obnovi pa bo pomagalo ministrstvo.

Na osnovni šoli Cankova je neurje uničilo skoraj celotno streho na novem delu šole in del strehe na starem delu. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje
Na osnovni šoli Cankova je neurje uničilo skoraj celotno streho na novem delu šole in del strehe na starem delu. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Oceno škode bodo podali tudi predstavniki ministrstva za naravne vire in prostor, ministrstva za obrambo in ministrstva za kmetijstvo. Po njegovih besedah je treba preveriti tudi, kako so bile šole grajene in ali je ta način res dober, da se taki dogodki ne bi ponavljali. "Če ni, je treba morda najti drugačno projektantsko rešitev," je dejal.

Spomnil je, da je celotno streho OŠ Turnišče odkrilo tudi pred sedmimi leti. "Gotovo ni dobro, da zdaj spet vložimo velik denar, potem pa se nam čez nekaj let to spet zgodi," meni Felda.

Ravnateljem šol in predstavnikom občin se je ob ogledu še zahvalil, da so v četrtek takoj pristopili k preprečevanju širjenja škode.

Na osnovni šoli Turnišče je neurje poškodovalo polovico strehe na starem delu in streho na obnovljenem delu ter poškodovalo vrtec in igrišče. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje
Na osnovni šoli Turnišče je neurje poškodovalo polovico strehe na starem delu in streho na obnovljenem delu ter poškodovalo vrtec in igrišče. Foto: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

Vodja službe za investicije na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Iztok Žigon pa je v izjavi za medije ocenil, da je škoda na šolskih objektih velika. "Mi zdaj čakamo, da bomo dobili spisek objektov in škode in bomo v koordinaciji z ostalimi ministrstvi pripravili predlog za vlado, kakšen mehanizem za pokritje škode se bo lahko sprožil," je povedal. Dodal je, da bo bistveni del tudi, koliko upravičenih stroškov pri sanaciji bo priznala zavarovalnica.

Minister je najprej obiskal OŠ Cankova, kjer je neurje uničilo skoraj celotno streho na novem delu šole in del strehe na starem delu, poplavljene so učilnice, kabineti, arhiv, sanitarije, delno je poškodovana tudi kuhinja.

Neurje je poškodovalo tudi polovico strehe na starem delu in streho na obnovljenem delu OŠ Turnišče, kolektorje, poplavljeni so nekateri prostori na šoli. Neurje je poškodovalo tudi zunanjost vrtca in nekatera igrala ter polomilo drevesa na igrišču.

Na Biotehniški šoli Rakičan v Murski Soboti pa je na enem od objektov uničena opečna kritina, del strehe druge stavbe pa je odnesel veter. Škoda je nastala tudi na drevju sadovnjaka, veter pa je polomil večino drevja v okolici vrtca Veverička.

Ravnateljice šol in župani so ministru zagotovili, da bo pouk v vseh treh šolah 1. septembra stekel nemoteno.