V Rimu so namerili kar 40 stopinj. Foto: Reuters
V Rimu so namerili kar 40 stopinj. Foto: Reuters

Italijanski vremenoslovci državljane opozarjajo, naj se pripravijo na "najintenzivnejši vročinski val poletja – in tudi enega najintenzivnejših vseh časov". Italijansko ministrstvo za zdravje je tudi za sredo za 23 mest po državi izdalo najvišjo stopnjo opozorila pred vročino. Najvišja stopnja opozorila pomeni, da so temperature lahko nevarne za zdravje ljudi.

Na Siciliji in Sardiniji se je živo srebro povzpelo prek 45 stopinj, ni pa preseglo rekordnih 48 stopinj.

Je pa bil podrt vročinski rekord v Rimu, kjer so namerili 41,8 stopinje Celzija. Prejšnji rekord je bil postavljen junija lani, ko so izmerili 40,7 stopinje.

V italijanski prestolnici so oblasti na ulice poslale prostovoljce, ki na množično obiskanih lokacijah v mestu ljudem med drugim delijo plastenke z vodo. Ob tem so predstavile tudi aplikacijo, s katero lahko ljudje v mestu sami poiščejo eno od 50.000 točk s pitno vodo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Temperature nad 40 stopinj Celzija so izmerili tudi v južnih italijanskih deželah Apulija, Bazilikata in Kalabrija.

"Ekstremno vreme ima ogromne posledice na zdravje ljudi, ekosisteme, gospodarstvo, kmetijstvo ter vire energije in vodne vire," je opozoril generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taala. "Zaradi tega je še toliko nujnejše, da čim hitreje in čim bolj drastično zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov."

Medtem se Španija sooča z že tretjim vročinskim valom tega poletja. 43 stopinj Celzija so izmerili na Majorki, španska nacionalna vremenska služba Aemet pa je za celotne Balearske otoke ter dele Katalonije in Aragonije razglasila najvišjo, rdečo stopnjo opozorila pred vročino.

Evropa je sicer najhitreje segrevajoča se celina.

Sorodna novica Temperatura Jadranskega morja se bliža 30 stopinjam

Skokovit dvig temperatur Jadranskega morja

Izjemna vročina je povzročila tudi skokovit dvig temperatur morja ob Jadranski obali. Te se na nekaterih delih Jadrana danes bližajo 30 stopinjam Celzija.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi vročinskega vala izdal rdeče opozorilo za celotno obalo.

V Pulju je imelo morje že ob 8. uri zjutraj 29 stopinj Celzija, na Krku in v Crikvenici pa 28. Najtoplejše je Malo jezero na Mljetu, kjer je imela voda zjutraj 29,3 stopinje. Na Rabu, v Rovinju in Splitu so namerili 27 stopinj, v Dubrovniku 26,5, v Zadru pa 26,6 stopinje. Najhladnejše je bilo davi morje ob Hvaru, Komiži in Šibeniku s 25 stopinjami.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot piše časopis Jutarnji list na spletni strani, so na Hrvaškem rekordno temperaturo morja namerili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje.

Dnevne temperature na Hrvaškem se bodo danes v notranjosti države gibale med 30 in 35 stopinjami, na Jadranu ter v notranjosti Istre in Dalmacije pa celo do 39 stopinj.

Ameriški jugozahod puhti od vročine

Sorodna novica Rdeče opozorilo za sever države. Kdor preživlja čas na prostem, naj se umakne v zavetje.

Rekordne temperature so v teh dneh tudi na jugozahodu ZDA. Od večjih mest najbolj trpi Phoenix v Arizoni, kjer se temperatura že osem dni zapored čez noč ni spustila pod 32 stopinj. Phoenix je v ponedeljek izenačil svoj rekord iz leta 1974 z 18 zaporednimi dnevi, ko je temperatura čez dan presegla 43 stopinj Celzija. Pričakovati je, da se bodo tako visoke temperature nadaljevale tudi v prihodnjih dneh.

V ponedeljek so čez noč namerili 35 stopinj, kar je zgodovinski rekord. Temperature v Phoenixu presegajo 43 stopinj od 30. junija, dan prej pa so namerili 42 stopinj. Dežja ni bilo že od marca.

Huda vročina bo imela posledice za prebivalstvo, predvsem tiste ljudi, ki se ne morejo hladiti s klimatskimi napravami, kot so brezdomci in staroselci.

Tudi Miami blizu rekorda

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Trenutno je za visoke temperature na jugozahodu ZDA krivo območje visokega zračnega tlaka, ki se mesec dni ne premakne nikamor in se še nekaj časa ne bo. Junija tam po navadi pada monsunski dež, ki ga letos ni bilo.

Temperaturni rekordi so v ponedeljek padli med drugim v Sacramentu v Kaliforniji, kjer so namerili 42,8 stopinje Celzija, in v Las Vegasu v Nevadi, kjer se je segrelo na 46,7 stopinje. Rekord je padel tudi v Salt Lake Cityju v Utahu z 41,1 stopinje.

Miami je bil s 43,3 stopinje Celzija v nedeljo blizu svojemu rekordu 44,4 stopinje, sicer pa je tam že 37 dni zapored več kot 38 stopinj. Severovzhod ZDA se medtem spopada z nenadnimi neurji in poplavami. Temperature niso tako visoke kot na jugozahodu, vendar zaradi visoke vlage ni niti najmanj prijetno.