Na Hrvaškem so rekordno temperaturo morja izmerili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje. Foto: BoBo
Na Hrvaškem so rekordno temperaturo morja izmerili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje. Foto: BoBo

Izjemna vročina, ki v zadnjih dneh pesti Sredozemlje, vključno s Slovenijo in Hrvaško, je povzročila tudi skokovit dvig temperatur morja ob Jadranski obali. Te se na nekaterih delih Jadrana danes bližajo 30 stopinjam Celzija.

Kot so za STA danes povedali na Arsu, je bila v 17. julija zvečer temperatura morja, izmerjena na referenčni postaji Koper, 29,2 stopinje Celzija, danes zjutraj pa se je morje ohladilo na 28,3 stopinje Celzija. Doslej najvišja temperatura na koprski postaji, ki jo merijo na globini enega metra, je sicer znašala 31,6 stopinje Celzija.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi vročinskega vala danes izdal rdeče opozorilo za celotno obalo. Po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda je imelo morje v Pulju že ob 8. uri zjutraj 29 stopinj Celzija, na Krku in v Crikvenici pa 28. Na Rabu, v Rovinju in Splitu so morske merilne postaje pokazale 27 stopinj, v Dubrovniku 26,5, v Zadru pa 26,6 stopinje.

Najtoplejše je Malo jezero na Mljetu, kjer je imela voda zjutraj 29,3 stopinje. Najhladnejše je bilo davi morje ob Hvaru, Komiži in Šibeniku s 25 stopinjami.

Na Hrvaškem so rekordno temperaturo morja izmerili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje.

Dnevne temperature na Hrvaškem se bodo danes v notranjosti države gibale med 30 in 35 stopinjami Celzija, na Jadranu ter v notranjosti Istre in Dalmacije do 39 stopinj. Kmalu se bo sicer ohladilo.