Vsakodnevni vrvež v Benetkah. Foto: AP
Vsakodnevni vrvež v Benetkah. Foto: AP

Oblasti so zagotovile, da glavni namen uvedbe vstopnice v to znamenito mesto na vodi ni polnjenje mestnega proračuna, ampak nadzor nad prihodom turistom v mesto, ki dan za dnevom množično obiskujejo beneške kanale in ozke, zavite ulice.

Pristojbina se bo prihodnje leto poskusno zaračunavala 30 dni, verjetno med spomladanskimi počitnicami in ob poletnih koncih tedna, ko je število turistov največje. Cilj je najti "ravnovesje med pravicami tistih, ki živijo, študirajo ali delajo v Benetkah, in tistimi, ki mesto obiščejo," je povedal beneški svetnik za turizem Simone Venturini. Dodal je, da ne gre za zaslužek, saj bo pristojbina pokrila le stroške upravljanja sistema. "Urejanje turističnih tokov v določenih obdobjih je potrebno, vendar to ne pomeni, da je treba mesto zapreti," je dodal župan Luigi Brugnaro. "Benetke bodo vedno odprte za vse."

Datume, ko bo treba plačevati vstopnino, in druge podrobnosti bo mestni svet odločil v naslednjih dneh. Znano pa je, da bodo plačila izvzeti domačini, tisti, ki se v mesto vozijo na delo ali študij, in otroci, mlajši od 14 let. Vstopnine ne bo treba plačati niti tistim turistom, ki bodo v Benetkah preživeli tudi vsaj eno noč. "V določenih obdobjih leta želimo zmanjšati število dnevnih obiskovalcev, saj moramo zaščititi občutljivost in edinstvenost našega mesta," so še dodali mestni veljaki.

Domačini so že večkrat opozorili na
Domačini so že večkrat opozorili na "eksodus" prebivalcev, ki zaradi nemogočih življenjskih razmer zapuščajo mesto. Foto: AP

80 odstotkov je dnevnih gostov

Približno štiri petine vseh turistov obišče Benetke le za en dan. V letu 2019, torej pred epidemijo covida-19, je v Benetke prišlo približno 19 milijonov enodnevnih turistov, ki so, razumljivo, ustvarili le delček prihodkov v primerjavi s tistimi, ki so v mestu tudi prenočili. Ker obiskovalci v mestu preživijo le nekaj ur, se zgrinjajo na Trg svetega Marka in postopajo pred drugimi glavnimi znamenitostmi, zaradi česar je hoja po ozkih ulicah mesta ali po nekaterih mostovih še počasnejša kot sicer, piše Deutsche Welle.

Čezmerni turizem občutljivo Beneško laguno ogroža že vrsto let. Julija so strokovnjaki Unesca svetovali, da se Benetke uvrstijo na seznam ogrožene kulturne dediščine, saj so opozorili, da Italija ne stori dovolj, da bi to znamenitost ubranila pred vplivi podnebnih sprememb in množičnega turizma. Leta 2021 so v mestu omejili vstop velikim ladjam križarkam.

Kljub temu se število ljudi, ki živijo v Benetkah, vztrajno zmanjšuje. Leta 1970 je mesto imelo 110.000 prebivalcev, lani pa le še 50.000.