Iz Slovenije so v pot pisateljic vključene Zofka Kveder, Lili Novy in Ljubka Šorli.

Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Uradna podelitev certifikata projektu Pot pisateljic, ki je posvečen avtoricam z začetka 20. stoletja, je bila sicer že oktobra lani na Kreti, tokratne slovesnosti v dvorani slovenskega parlamenta pa so se udeležili člani združenja iz šestih držav, predstavniki lokalnih skupnosti in vidni gostje, so sporočili iz Foruma slovanskih kultur.

Zbrane je med drugim nagovorila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, ki je dejala, da so bili literati "velikokrat pametne, močne in inteligentne ženske. Pred stoletji so takšne, ki so na takšen ali drugačen način izstopale, označevali in preganjali kot čarovnice, pozneje so jih zapirali med štiri stene in iskali različne načine, da bi jih utišali. Kljub ženskam izrazito nenaklonjenim časom sta ženska moč in želja po enakopravnosti tem izjemnim posameznicam vlivali nove moči, da so, ne s silo, temveč preko literarnih del, vztrajale v na videz brezupnem boju za enakost spolov in pravice manjšin, kot jih poznamo danes". Kot je prepričana, "imamo prav zaradi truda izjemnih pisateljic ter njihovega poguma in drznosti danes številne pozitivne spremembe v umetnosti in v družbi".

"Pomembno je, da ima ženska pravico uresničevati svoje želje"
Predsednica odbora DZ-ja za kulturo in vodja delegacije DZ-ja v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope Tamara Vonta pa je v nagovoru opozorila na "trojico slovenskih imenitnih žensk, ki jih srečate na Poti pisateljic, po kateri se podajamo danes in ki poteka skozi veliko držav, kjer srečujemo njihove kolegice" – to so Lili Novy, Zofka Kveder in Ljubka Šorli. Od vsake je navedla nekaj misli ali verzov. Iz zapuščine Zofke Kveder (1878–1926) je navedla naslednje besede: "Pomembno je, da je ženska samostojna, da ima lastna sredstva za preživljanje, da ima pravico uresničevati svoje želje v poklicnem in zasebnem življenju."
Zbrane sta nagovorili še predsednica združenja Pot pisateljic Andreja Rihter in generalna direktorica direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Špela Spanžel. Za kulturni program sta poskrbeli Aleksandra Naumovski Potisk (klavir) in Martina Burger (sopran) s samospevi na poezijo slovenskih pesnic 19. stoletja.

Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Povezovanje zapuščine evropskih avtoric
Pot pisateljic je prva med 48 kulturnimi potmi Sveta Evrope, ki ima sedež v Sloveniji. Cilj Poti pisateljic je povezati dela in življenja evropskih pisateljic, jih občinstvu predstaviti z dinamičnimi in navdihujočimi dejavnostmi ter obenem poglobiti strokovno, kulturno in turistično raziskovanje ženske literature pa tudi lokacij in življenjskih zgodb, ki so v večini prispevale k oblikovanju evropskih vrednot in današnjih družbenih ureditev. Iz Slovenije so v Pot pisateljic vključene pisateljica Zofka Kveder (1878—1926) ter pesnici Lili Novy (1885–1958) in Ljubka Šorli (1910–1993). Poleg njih so vključene še književnice iz Bolgarije, Črne gore, Poljske, Srbije in Rusije.

Snovanje nove kulturno-turistične poti se je pred šestimi leti začelo razvijati na pobudo mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur. Konec leta 2020 je bilo formalno ustanovljeno in registrirano združenje Pot pisateljic. Ta ima svoj sedež v Vili Zlatica v Ljubljani. Povezuje okoli 15 partnerskih organizacij, tudi nekaj iz Slovenije.