Zasežena pirotehnika. Foto: PU Ljubljana
Zasežena pirotehnika. Foto: PU Ljubljana

Policisti Policijske postaje Zagorje ob Savi so hišno preiskavo v sredo opravili na podlagi odredbe pristojnega sodišča. Skoraj 2000 kosov pirotehničnih izdelkov je bilo zaseženih, zoper mladoletnega kršilca pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče zaradi kršitve določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, so sporočili s PU-ja Ljubljana.

"Odsvetujejo vsakršno uporabo pirotehnike. Če se temu ne morete upreti, pa vas prosimo, da tovrstne izdelke uporabljate varno in uvidevno – da ne motite in ogrožate drugih b ljudi in upoštevate vsa zakonska določila," je na novinarski konferenci dejal Aleksander Perklič iz Operativno-komunikacijskega centra PU-ja Ljubljana.

Po določilih zakona je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena le med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Kot je opozoril Perklič, nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči hude telesne poškodbe, ob tem pa je tudi zelo moteča za živali in onesnažuje okolje. "Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je težava vseh, zato starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje prosimo, naj opozarjajo na nevarnosti in možne posledice," je pozval.

Za volan le trezni

Policisti v predprazničnem in prazničnem času, ko po Sloveniji potekajo številne množične prireditve, opozarjajo tudi na druge previdnostne ukrepe. "Glede na to, da bodo v prihodnjih dneh številne prireditve, voznike pozivamo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola. Zavedajte se, da za svojo varnost in varnost svojih bližnjih lahko naredite največ prav vi sami," je poudaril Perklič.

Sorodna novica "Bolniki, ki so huje poškodovani, obžalujejo, da pirotehnični izdelki niso strožje prepovedani"

Ob tem na policiji tudi vse, ki strežejo alkoholne pijače, pozivajo, da dosledno upoštevajo določila o starostni meji oseb, ki jim lahko strežejo alkoholne pijače, ter naj alkoholnih pijač ne strežejo vidno opitim osebam in s tem poskrbijo za večjo varnost in preprečijo morebitne negativne posledice.

"Seveda pa na množičnih prireditvah ne smemo pozabiti tudi na najmlajše, s katerimi se še pred odhodom na prireditev pogovorite in jih poučite, kaj naj storijo, če se izgubijo v množici – da se obrnejo na policiste, reditelje, varnostnike, ki so na prireditvah in mestih, kjer so večje množice, prisotni še v večjem številu," je dodal Perklič.

Kot je sporočil Perklič, so PU-ju Ljubljana med množičnimi prazničnimi prireditvami pomoč obljubili tudi policisti z drugih policijskih uprav. "Prilagodili in intenzivirali smo delovanje, v Ljubljani in okolici deluje tudi posebna policijska enota, ki bo skrbela za hitrejše in učinkovitejše odzivanje, prisotni bodo tudi policisti s psi, na konjih in prometni policisti," je naštel. Vse, ki se bodo v prazničnem času udeleževali množičnih dogodkov in prireditev, je ob tem pozval, naj za čim večjo varnost dosledno upoštevajo navodila policistov in rediteljev.

Ne ogrožajte sebe in drugih s pirotehniko ali alkoholom pred vožnjo

Na delu tudi roparji in žeparji

V prazničnih časih se predvsem v središču Ljubljane v večji meri zadržujejo tudi skupine mladih. "Zaznavamo, da se mladi v Ljubljani zbirajo v skupinah, nemalokrat pa med njimi pride do medvrstniškega nasilja, ki je lahko fizično, psihično ali kombinacija obojega," je dejal Perklič. Mlade na policiji pozivajo, naj se v primeru kakršnegakoli nasilja umaknejo in o tem čim prej obvestijo policijo s klicem na telefonsko številko 113. Če opazijo sumljive okoliščine, naj o tem obvestijo policijo, pa pozivajo tudi odrasle.

Policija opozarja tudi pred uličnimi roparji in žeparji. "Da ne postanemo žrtev kaznivih dejanj in se izognemo neljubim dogodkom, lahko največ naredimo sami. Žrtve uličnih ropov so lahko tako moški kot ženske. Napadi na moške so navadno izvedeni v gostinskih lokalih, pred lokali, ženske pa so navadno žrtve, ko odhajajo po opravkih ali se vračajo domov," je pojasnil Matija Breznik iz sektorja kriminalistične policije Ljubljana. Če postanemo žrtev ropa, pa policisti pozivajo, naj jih o tem takoj obvestimo. "Bodimo pozorni tudi na to, kakšni so storilci, kam so odšli po dejanju itd.," je dodal Breznik.

Preventivni ukrepi pred odhodom na počitnice

K preventivnim dejanjem je pozval tudi vse, ki se med prazniki za več dni odpravljajo na počitnice. "Ob odhodu zapiramo okna, zaklenemo vrata, obvestimo sorodnike, prijatelje sosede, da nas ne bo in da naj malo popazijo na naša stanovanja in hiše. Tudi na družabnih omrežjih ne obveščajte točno, kdaj boste odsotni in kdaj se vrnete, kajti vlomilci so pozorni tudi na to," je opozoril.

"Če naletite na vlomljeno stanovanje, vanj ne vstopajte, temveč o tem takoj obvestite policijo," je še poudaril Breznik, ki je opozoril, da nikoli ne vemo, ali je storilec še v našem domovanju, kdo je in ali je oborožen. "Naša lastna varnost je vedno pred predmeti, ki nam jih skušajo odvzeti," je poudaril. "V prazničnih časih je zaprtih tudi veliko poslovnih prostorov, zato lastnike pozivamo, naj tudi tam poskrbijo za čim večjo varnost – umaknejo vidne vredne predmete, vklopijo varnostne sisteme itd.," je dodal.