Cene fasad običajnih hiš namreč znašajo okoli 15 000 € in več, odvisno od kvadrature objekta in izolacije. Investitorji si tako pogosto oddahnejo prehitro, ko zberejo oz. zagotovijo sredstva, pri izbiri fasaderjev pa pogosto niso dovolj pozorni ali previdni.

Zapleti, ki jih lahko povzroči slab izvajalec so lahko časovni (se ne drži rokov), tehnični (slaba izvedba), finančni (dodatni stroški) in drugi. Večkrat se zgodi, da so investitorji prisiljeni menjati slabega izvajalca sredi procesa izdelave fasade, zgodi pa se tudi, da so po nekaj letih prisiljeni sanirati slabo fasado.

Ne nasedajte »dobrim« prodajalcem

Na trgu je namreč nemalo ponudnikov izdelave fasade, ki pa se lahko po svojih načinih in postopkih ter pristopih močno razlikujejo. Najpogostejša napaka, ki jo delajo investitorji pa je, da se pustijo prepričati »dobrim« prodajnim sposobnostim ljudem, ki se sicer na fasaderstvo ne spoznajo, a se s tem kljub temu ukvarjajo. Obstaja namreč več ponudnikov fasaderskih storitev, ki se ukvarjajo zgolj s prodajo fasad, izdelavo pa prepustijo tretjim izvajalcem, ki so lahko dobri, lahko pa tudi niso.

Pomembno je, da se investitor informira

»Naloga investitorja je, da se pred začetkom izvedbe fasade informira o tem, kakšna je optimalna fasada, kakšne so zahteve objekta in kako mora izvedba potekati. Prav tako pa mora biti pozoren pri izbiri fasaderstva. Pri tem je pomembno, da se pozanima o izkušnjah določenega ponudnika, o tem, koliko se spozna na materiale in postopke pri izdelavi fasade ter seveda preveri reference ponudnika«, pravi Matevž Nograšek iz podjetja Fasade D&M, ki se z izdelavo fasad ukvarja že več kot dvajset let. »Začel sem kot vajenec, pri starejšem in zelo izkušenem fasaderju, potem pa nadaljeval kot svetovalec fasaderjem v prodaji fasadnih materialov. V poslu fasad sem se srečal z mnogimi napakami, ki so jih proizvajalci fasad delali pri izdelavi, zato sem videl priložnost in pred dobrim letom v sodelovanju z nekaj ekipami fasaderjev odprl svoje podjetje, s katerim smo lani izdelali več kot 40 fasad na različnih objektih.« Kot pravi stranke pogosto izbirajo fasaderje po priporočilih sosedov oz. drugih znancev, kar je dober pristop, saj tako izberejo izvajalce, ki so vsaj malo preverjeni in so si priporočilo prislužili ne s prodajnim govorom, temveč s svojim delom.

Kakšne fasade izbirajo Slovenci

»Čeprav izdelava fasade ni poceni in večina le-te financira s pomočjo posojila, pa cena ne igra glavne vloge pri izbiri fasade,« pravi Matevž Nograšek iz podjetja Fasade D&M.

»Investitorji na prvo mesto pri izdelavi fasade postavljajo kakovost. Bolj pomembna je obstojnost fasade in primernost izolacije ter posledično stanje objekta – preprečevanje toplotnih mostov – in pa znižanje stroškov ogrevanja, saj je fasada res dolgoročna investicija, ki igra pomembno vlogo pri vsem naštetem. Zato smo šli s podjetjem Fasade D&M bolj v smer dviga kakovosti naših fasad, namesto v cenovno dostopnost. Ker postajamo vedno večji kupcev fasadnih materialov, smo se lahko proizvajalci fasad pogodili, da nam za isto ceno namesto popusta zagotovijo boljše materiale, kot bi sicer plačali za materiale, ki jih nudijo ostali fasaderji, kjer morajo investitorji doplačati za višjo kakovost. V tem sklopu ponujamo fasadne materiale Caparol. Poleg tega smo v zadnjem letu res poskrbeli, da naše fasade delajo res zanesljive in uigrane ekipe na katere se mi sami lahko najbolj zanesemo, saj nam to močno znižuje stroške, ki bi jih lahko povzročila slaba izvedba ali zamuda roka. Po tem času lahko torej zagotovimo boljšo fasado po isti ceni ter zanesljive ekipe, ki imajo urejene vse certifikate in izobraževanja proizvajalcev.«

Zakaj so naši fasadni sistemi boljši

Za izdelavo fasad uporabljamo nadstandardni fasadni sistem Caparol s samočistilnim silikonskim zaključnim slojem. Smo specializirani za ta material in ga brezhibno nanesemo ter poskrbimo, da je fasadni sistem od prvega do zadnjega sloja narejen skladno z zahtevami. Določeni proizvajalci namreč niso vešči vgradnje nadstandardnih fasadnih sistemov. Pogosto se na primer dogaja, da izvajalci niso pozorni, katero emulzijo dajo na hišo in se tako lahko zgodi, da le-ta ni skladna z drugimi materiali.

Zakaj po enaki ceni lahko ponujamo boljše materiale

Fasade D&M celovito poskrbijo za pridobitev subvencije Eko sklad in po potrebi tudi neprofitnega posojila. Pri ogledu objekta poskrbimo, da stranki v celoti predstavimo vse materiale, njihove lastnosti barve in ostalo. Kot pravi Nograšek, se na ogledu objekta oglasi v roku nekaj dni od prejema povpraševanja z vsemi možnimi vzorci.

Stranka si lahko v živo ogleda kamen (okenske police), naredijo barvno študijo fasade in ostalo.
Glavna vrednost pa se vsekakor nahaja v dodatnih storitvah, kot je na primer brezplačna vgradnja okenskih špaletnih profilov. Cena te storitve se namreč giblje med 500 € in 1000 € (na fasado), Fasade D&M pa jih vgradijo brezplačno ob izdelavi fasade.

Poleg tega veliko vrednost predstavljajo tudi dodatne oz povezane storitve, kot so barvanje napušča, menjava žlebov in že omenjena možnost dobave in vgradnje okenskih polic. »Smo edini, ki poleg izdelave fasade ponujamo še toliko dodatnih povezanih storitev in stranke to vidijo kot zelo veliko prednost, saj jim ni potrebno iskati še dodatnih izvajalcev, ki bi jim uredili te storitve, hkrati pa s tem ko en izvajalec uredi vse, tudi privarčujejo,« Pravi Matevž Nograšek.