Zaslon, ki hipno očara

Podjetju Samsung Electronics velja priznati, da res obvlada izdelavo zaslonov za pametne telefone, nova generacija, ki z modeloma Galaxy S10 in S10+ uvaja t. i. brezkončni-O zaslon, pa zopet premika meje. Vrhunski ob robovih ukrivljen zaslon vrste AMOLED se ponaša z izjemno svetlo sliko – podobno svetlobo bi na kvadratnem metru površine ustvarilo kar 1200 sveč, če si znate to predstavljati. Visoka svetilnost poskrbi, da je slika ločljivosti 3040 x 1440 pik kristalno čista, izjemno realistična in odlično vidna tudi v neposredni sončni svetlobi.

Ne le zmogljivosti zaslona, piko na i postavita dve novi inovaciji. Samsung inženirjem je namreč uspelo v zaslon vgraditi kamero, tako da ta ne kazi več podobe zaslona s svojo zarezo, temveč je na mestu, kjer je vgrajena kamera, le majhna luknjica z objektivom. A to še ni vse, da zaslon zaseda praktično celo prednjo stran telefona, je poskrbela še vgradnja ultrazvočnega bralnika prstnih odtisov – sedaj preprosto prislonimo prst na zaslon in telefon se odklene. No, telefon lahko še vedno odklenemo tudi s pogledom (funkcija prepoznavanja obraza), če tako želimo. Skratka, nova Galaxy S10 in S10+ premoreta zaslon, ki prepriča ob in v vsakem pogledu.

Trojna kamera, nadgrajena z umetno inteligenco

Samsung Galaxy S10+
Samsung Galaxy S10+

Na hrbtni strani telefonov izstopajo tri leče, ki dajo vedeti, da se pod njimi skrivajo trije slikovni senzorji odličnih kamer. Družina telefonov Galaxy S10 premore tehnologiji Super Speed Dual Pixel in Dual Aperture, ki ob vrsti vznemirljivih izboljšav in ob pomoči še bolj napredne inteligence, zagotavljata naravnost epske fotografije in videoposnetke – vedno in povsod. Troje objektivov, poleg objektiva z dvojno zaslonko sta uporabniku na voljo še telefoto in nov ultra široki objektiv, ki zajame res zelo širok kot dogajanja in je prava izbira za vse »gasilske« fotografije, ne glede na to, koliko obrazov in nasmehov bi radi ulovili v fotografiji (tudi cel šolski razred ujame). Pametni telefoni premorejo še Samsung 3D globinsko kamero za 3D-posnetke, ki vključuje funkciji Video Live Focus in Quick Measure, s katerima v realnem času izostrijo motiv na posnetku ali pa uporabniku pomagajo izmeriti dimenzije poljubnega predmeta.

Energijo znajo tudi deliti

Ne le, da imata Samsung Galaxy S10 in S10+ vgrajeno izjemno zmogljivo baterijo (kapacitete 3400 oziroma 4100 mAh), poskrbeti zna zata nasmešek na obrazu lastnika in njegovih prijateljev. Telefona podpirata izredno hitro polnjenje, zelo hitro brezžično polnjenje, za piko na i pa znata svojo zalogo električne energije deliti tudi z drugimi napravami – in to brezžično. Sodobne telefone in nosljive naprave, npr. pametne zapestnice, ure ali slušalke, ki podpirajo standard Qi, znata namreč polniti – preprosto tako, da jih položimo nanju.

Samsung Galaxy S10e
Samsung Galaxy S10e

Vedno pametnejši

Ena izmed odlik nove družine telefonov Samsung Galaxy S10 je vgrajena učljiva umetna inteligenca. Ta samodejno in glede na uporabnikove navade optimizira delovanje baterije, procesorja, pomnilnika in celo temperaturo naprave. Ter se stalno izboljšuje, telefoni iz družine Galaxy S10 se namreč učijo, kako uporabnik uporablja telefon in poskrbijo za hitrejši zagon tistih aplikacij, ki jih najpogosteje uporablja.

Novi telefoni Galaxy S10 vedo, kako pomembna je povezljivost v očeh uporabnikov. Prav zato so opremljeni z najhitrejšimi brezžičnimi vmesniki standarda Wi-Fi 6 in blestijo tam, kjer so uporabniki v preteklosti naleteli na največje težave – npr. na letališčih ali pa na koncertih. Funkcija Intelligent Wi-Fi zna prepoznati kakovost brezžične povezave in po potrebi preklapljati med povezavama Wi-Fi in LTE, ko uporabnik opravlja kakšno zahtevnejše opravilo – npr. si ogleduje video ločljivosti 4K. Tako uporabnik ne bo ostal brez povezave ob vstopu v dvigalu ali pa se pritoževal na slabšo povezavo v avtomobilu.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Poleg tega storitev pametnega pomočnika Bixby, ki pozna vrsto t. i. hitrih ukazov, na telefonih Galaxy S10 zagotavlja osebna priporočila in olajša vsakdan. S prednastavljenimi navadami oziroma opravili, kot so npr. navade ob vožnji ali pred spanjem, telefon samodejno opravi ustrezne nastavitve in tako uporabniku prihrani čas ter mu da občutek, da ga povsem razume. To pa je največja odlika naprav, pripravljenih na prihodnost.