Slonja družina v živalskem vrtu v Budimpešti. Foto: EPA
Slonja družina v živalskem vrtu v Budimpešti. Foto: EPA

Populacija afriškega gozdnega slona (loxodonta cyclotis), ki živi predvsem v gozdovih osrednje in zahodne Afrike, se je v 30 letih zmanjšala za 86 odstotkov in ji grozi izumrtje, je opozoril IUCN.

Organizacija s sedežem v Švici je v petek predstavila posodobljen seznam ogroženih živalskih vrst. Afriškega gozdnega slona so uvrstili med "kritično ogrožene" vrste, kar pomeni, da mu grozi izumrtje v divjini.

Tudi populacija savanskih slonov (loxodonta africana) se je v zadnjih 50 letih zmanjšala za vsaj 60 odstotkov in je uvrščena na seznam "ogroženih" vrst.

Populacija obeh vrst afriških slonov se je zmanjšala predvsem zaradi desetletij nezakonitega lova in krčenja naravnega habitata. Njihovo število se zaradi lova še bolj drastično zmanjšuje od leta 2008, opozarja poročilo IUCN-ja. "Nujno moramo ustaviti lov in zagotoviti dovolj življenjskega prostora tako za gozdne in savanske slone," je pozval generalni direktor organizacije Bruno Oberle.

Afriški gozdni slon je nekoliko manjši od afriškega savanskega slona. Razvrstitev obeh vrst med ogrožene in kritično ogrožene opozarja na "stalne pritiske, s katerimi se morajo soočati te živali", je še poudaril Oberle, direktor ene najpomembnejših svetovnih nevladnih organizacij, ki si prizadeva za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Populacija slonov se je v 50 letih zmanjšala za trikrat

Pred petdesetimi leti je bilo v Afriki okoli 1,5 milijona slonov, v zadnjem popisu leta 2016 pa so jih našteli le 415.000.

Slone v zadnjih letih ogroža lov, ki ga žene trgovina z okli. Prizor s carine v Hongkongu. Foto: EPA
Slone v zadnjih letih ogroža lov, ki ga žene trgovina z okli. Prizor s carine v Hongkongu. Foto: EPA

"To so res izraziti upadi," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Benson Okita-Ouma iz nevladne organizacije Save the elephants in sopredsednik skupine za afriške slone pri IUCN-ju.

Sloni ne bodo izginili iz Afrike čez noč, a "ta razvrstitev bi nam morala služiti kot opozorilo, da obstaja, če ne spremenimo trendov, velika možnost, da te živali iztrebimo," je opozoril.

V Gabonu in Kongu se število celo povečuje

Gozdni sloni danes zavzemajo le četrtino prvotnega ozemlja. Največ jih živi v Gabonu in Kongu, kjer se njihovo število zaradi prizadevanj naravovarstvenikov celo povečuje, poroča Al Džazira.