Arso miri, preplah glede poplav ni potreben. Foto: Plemenko
Arso miri, preplah glede poplav ni potreben. Foto: Plemenko

To pa ni povezano s poplavami v srednji Evropi, saj gre tam za povodje Donave in zato posledice pričakujejo nižje na Balkanu. Dežurni hidrolog Igor Strojan je dejal, da sta narasli Mura in Drava posledica tajanja snega v avstrijskem visokogorju, kar je običajno za začetek junija. Pretekli konec tedna je v Avstriji deževalo, zato so bili pretoki davi nekoliko večji od običajnih. "Niso pa bili to pretoki, ki bi presegali naše opozorilne vrednosti," je dejal Strojan.

"V naslednjih dneh bomo še pozorni na pretoke Mure. A večjih padavin ni napovedanih ne za Avstrijo ne za Slovenijo, zato ne pričakujemo poplav na Muri, Dravi ali kjer koli v Sloveniji," je še dejal.

Mirijo tudi Dravske elektrarne
Podobno pravijo tudi v Dravskih elektrarnah Maribor: "Padavine, ki so zajele dele Avstrije, Nemčije, Poljske in Češke, niso na območju, ki spada v porečje reke Drave, in z avstrijske strani ni bilo opozoril o možnosti povečanja pretokov," je pojasnil direktor Viljem Pozeb. "V kolikor ostanejo padavine na teh območjih, kot so zdaj, ni nevarnosti za poplave v Sloveniji."

Trenutni pretoki iz Avstrije so v mejah, predvidenih za mesec junij, in se gibljejo med 400 in 500 kubičnimi metri na sekundo. "V kolikor se padavine ne premaknejo v padavinsko območje reke Drave, ne pričakujemo večjih sprememb," je še dodal.

Smrtne žrtve v srednji Evropi
Pomiritveni toni prihajajo v času, ko se ponekod po Evropi spopadajo s poplavami. Zaradi deževja so reke v srednji Evropi pretekli konec tedna začele nevarno naraščati. Iz mesta Passau na meji med Nemčijo in Avstrijo poročajo, da naj bi gladina Donave danes čez dan dosegla najvišjo raven po letu 1954.

V Pragi so oblasti v nedeljo zvečer zaradi naraščajoče Vltave razglasile izredne razmere, v avstrijski zvezni deželi Tirolska pa se je ponoči zaradi hudourniških nanosov na progi iztiril vlak. V poplavah v srednji Evropi je do zdaj umrlo pet ljudi, več je še pogrešanih.