Poplavljeno avstrijsko mesto Schärding ob reki Inn. Foto: EPA
Poplavljeno avstrijsko mesto Schärding ob reki Inn. Foto: EPA
Passau
Passau se spopada z rekordno višino Donave. Foto: EPA
Praga
Praga je pod vodo. Foto: EPA
Nemčija
Zaradi poplav so morali zaprti avtocesto med Münchnom in Salzburgom. Foto: EPA

V nemškem mestu Passau ob meji z Avstrijo je gladina Donave presegla višino 12,55 metra in s tem tudi rekordno visoko raven iz leta 1954. Mestne oblasti opozarjajo, da najhuje še ni mimo, saj se iz zgornjega toka Donave in njenih pritokov v Passau zlivajo velike mase vode, zaradi česar pričakujejo nadaljnje višanje gladine.

Zaradi poplav so v nemških zveznih deželah Bavarska, Saška in Turingija na pomoč poklicali vojsko. Posebej napeto je na Saškem, kjer s čolni in vrečami peska posreduje več sto policistov. Najhuje je prizadeto območje Zwickau, kjer so morali iz enega izmed mest evakuirati 2.500 ljudi. Tudi v okolici Leipziga se reševalci ukvarjajo predvsem z evakuacijo ljudi.

Skupno je moralo v Nemčiji dom zapustiti več deset tisoč ljudi. Na terenu je tudi okoli 1.760 nemških vojakov. Predvidoma v torek bo prizadeta območja obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, ki se po navedbah njenega tiskovnega predstavnika Steffena Seiberta želi sama prepričati o stanju.

Zaradi visokih voda so zaprte številne ceste in železniške proge. Nemški meteorološki urad je sicer danes umaknil vremensko opozorilo za dodatne dele dežele Saške.

Izpraznili tudi živalski vrt
V Pragi so zaradi grozečih poplav zaprli več postaj podzemne železnice in izpraznili bolnišnico. Zaprt je tudi znameniti Karlov most, eden izmed simbolov češke prestolnice. V večjem delu Češke so zaprte tudi šole. Evakuirali so okoli 3.000 ljudi, na varno pa so umaknili tudi živali iz živalskega vrta.

Število smrtnih žrtev poplav na Češkem je naraslo na pet. Že v nedeljo sta blizu Prage umrla dva človeka, še dve trupli so našli na severu države, južno od Prage pa je utonil 82-letni moški. Število bi lahko še naraslo, saj še vedno pogrešajo najmanj štiri ljudi.

Češki premier Petr Nečas je medtem zaradi kritičnih razmer sklical izredno sejo vlade. Reka Vltava naj bi v Pragi najvišjo raven dosegla danes. Po zatrjevanju pristojnih pa vendarle ne bo tako visoka kot leta 2002, ko je v mestu povzročila pravo uničenje.

Dva mrtva v Avstriji
V Avstriji so potrdili drugo smrtno žrtev. V avstrijski zvezni deželi Tirolska se je zaradi hudourniških nanosov na progi iztiril vlak. Ko je strojevodja opazil nanose zemlje na progi, je sicer potegnil zasilno zavoro, a nesreče ni mogel več preprečiti. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Čeprav tudi iz drugih delov Tirolske občasno še vedno poročajo o hudourniških nanosih in zemeljskih plazovih, pa se razmere počasi umirajo. Deževje popušča, vodostaji rek pa upadajo. Ko se bodo vode nekoliko umaknile, bodo lahko na območju že začeli čiščenje. Ladijski promet na Donavi je medtem povsem zaustavljen.

Najhujšega je konec tudi v Švici, kjer se je močno deževje končalo, večina kantonov pa je umaknila opozorila pred poplavami. Poplavne vode se sicer marsikje le počasi umikajo, a se je čiščenje že začelo. Vremenoslovci so obilne padavine med petkom in nedeljo opisali kot "nenavadne, a brez rekordov".

Na poplavni val na Donavi, ki prihaja iz Avstrije, pa se že pripravlja slovaška prestolnica Bratislava. Slovaški vremenoslovci so danes razglasili najvišjo stopnjo alarma. Številne ulice v bližini reke so zaprli za promet, ponekod so postavili zasilne ovire, ki naj bi preprečile vdor vode.

Reke v Evropi prestopajo bregove
Reke v Evropi prestopajo bregove