Noben obisk Avstralije ni popoln brez pogleda na kenguruja. Foto: EPA
Noben obisk Avstralije ni popoln brez pogleda na kenguruja. Foto: EPA
Kenguru na golfigrišču. Foto: EPA

Kot poroča Independent, so bili letos v avstralskem glavnem teritoriju (ACT) pogoji za vrečarje odlični in deli te regije imajo zdaj največjo gostoto kengurujev v Avstraliji - ponekod kar do 500 na kvadratni kilometer.
Obiskovalci lahko kenguruje redno videvajo med skakljanjem po parkih, rezervatih, zelenih golfigriščih, pa tudi po gojenih zelenicah pred vladno palačo, kjer še posebej radi mulijo travo.

A srečanja s to prepoznavno avstralsko živaljo, ki lahko zraste tudi do dveh metrov, niso vedno prijetna. Leta 2009 je tako kenguru razbil okno neke hiše, skočil vanjo in popolnoma uničil pohištvo, leta 2010 pa je neki tekač omedlel, potem ko naj bi ga jezni vrečar treščil v obraz. Težave z obilico kengurujev imajo tudi vozniki, saj živali nepredvidljivo skačejo na cesto.

Alternativa: kontracepcija
Po navedbah oblasti je odstrel nujen za zmanjšanje populacije vzhodnih sivih kengurujev, ki da povzročajo škodo travnatim življenjskim okoljem in ogrožajo obstoj drugih živalskih vrst. Kenguruji lahko povsem pomulijo rastje, s tem pa odvzamejo hrano in zavetje plazilcem, insektom in pticam.

Vlada sicer preučuje tudi alternativo odstrelu - kontracepcijo. Letos so tako za poskusne zajčke zajeli vzorec 500 kengurujev, kar se zdi organizacijam za zaščito živali precej sprejemljivejša in bolj humana opcija za zmanjšanje populacije.
Znanstveniki s pomočjo organizacije Alphadog preučujejo učinke cepiva, ki živalim za tri sezone preprečuje razplod in ki naj bi stalo le petino tistega, kar vlada odšteje strelcem za odstrel.